bbaa Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Jestem bardzo zadowolony z opon które posiadam czyli Kenda SBE 26x1.95 ale przyszła pora aby je już wymienić. Na oponach posiadam bardzo dużo małych pęknięć przez co dość często kończy się przebiciem zwłaszcza po leśnym terenie. W załączniku zdjęcie. Szukam opony która będzie uniwersalna, mocna jak i będzie posiadać niskie opory toczenia. Głównie asfalt jak i leśne drogi. Na chwilę obecną faworytem jest Kenda Klimax Lite K910 26x1.95 Wydać mam zamiar ~120 zł na oponę. Coś podobnego do wspomnianej Klimax Lite K910 polecicie jeszcze?
Gość Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Jak Ci się sprawowały te Kendy? Mi by pasowały, ale słyszałem że są zrobione z kiepskiej mieszanki która na mokrym zachowuje się jak na lodzie
bbaa Napisano 4 Października 2016 Autor Napisano 4 Października 2016 Kiedyś zblokowałem koło tylne na mokrym asfalcie i leżałem. Jesienią na mokrych liściach w lesie też trzeba uważać z SBE jak i nie lubi ta opona piachu czy też błota które zalepia ten bieżnik. Dodatkowo mocno chlapie z nich we wszystkie strony. Moje SBE mają jakieś 10,5 tysiąca przejechane. Tak około po 7 tysiącach zamieniłem je miejscami ze względu że tył się szybciej ścierał.
bbaa Napisano 5 Października 2016 Autor Napisano 5 Października 2016 Ktoś miał styczność z Kenda Klimax Lite K910 26x1.95? To będzie dobry wybór czy coś w podobnej cenie polecicie jeszcze? Te Kendy są już kilka lat na rynku ale coś strasznie mało o nich na polskich stronach.
cervandes Napisano 5 Października 2016 Napisano 5 Października 2016 Zwijane Smart Samy 2,1 a jeśli się zmieszczą to nawet 2,25.
Alsew Napisano 5 Października 2016 Napisano 5 Października 2016 Szukam opony która będzie uniwersalna, mocna jak i będzie posiadać niskie opory toczenia. Głównie asfalt jak i leśne drogi. Na chwilę obecną faworytem jest Kenda Klimax Lite K910 26x1.95 Patrząc na wagę tej opony to mocna ona na bank nie jest ;-) Zwykla wydmuszka! No chyba ze jak ma to Kenda w zwyczaju jest to tylko waga deklarowana :-) 345g przebijają nawet szyszki:-) Bieżnik tez w sumie dziwny...
bbaa Napisano 6 Października 2016 Autor Napisano 6 Października 2016 Zwijane Smart Samy 2,1 a jeśli się zmieszczą to nawet 2,25. Smart Sam 2.25 dla mnie trochę zbyt gruba. Mam na oku 2.1 Patrząc na wagę tej opony to mocna ona na bank nie jest ;-) Zwykla wydmuszka! No chyba ze jak ma to Kenda w zwyczaju jest to tylko waga deklarowana :-) 345g przebijają nawet szyszki:-) Bieżnik tez w sumie dziwny... Co do Klimax Lite K910 to z negatywnych na mtbr głównie: problemy na mokrym, cienkie boczne ścianki jak i że nie są to 1,95 a mniej. Obecne SBE jak kupowałem też miały mieszane opinie typu że się szybko wycierają, cienkie ścianki boczne, kiepsko na mokrym. Sam osobiście się przekonałem że mokry teren dla nich jest słaby ale co do całej reszty to dla mnie na plus. Będę zamawiał te K910 i coś tam w testach o nich napiszę. Teraz jesień więc różne warunki pogodowe mogę spotkać podczas wypadu asfalt/las.
Alsew Napisano 6 Października 2016 Napisano 6 Października 2016 Naprawdę masz zamiar dać 120zł za oponę Kendy? Ja bym nie dal:-) Jak chcesz porządną gumę to kup na alledrogo Geax Mezcal 26x 1,9 kevlar.
montell81 Napisano 6 Października 2016 Napisano 6 Października 2016 Na asfalt i do lasu polecam Rubena Zefyros 2.1 https://ctbike.pl/rubena-zefyros-v97-tubless-supra-opona-zwijana-26x2-10.html Katalogowo waży 430g, moja miała jakieś 416g. Wystarczające ścianki boczne, bieżnik po około 500km jakby nienaruszony. Gdybym nie przechodził na 29era to kolejnymi oponami na pewno byłyby Rubeny.
bbaa Napisano 6 Października 2016 Autor Napisano 6 Października 2016 Naprawdę masz zamiar dać 120zł za oponę Kendy? Ja bym nie dal:-) Jak chcesz porządną gumę to kup na alledrogo Geax Mezcal 26x 1,9 kevlar. Alsew poczytałem i te Geax fajnie wypadają. Nie mogę się zdecydować czy 1.9 co będzie miała niższe opory toczenia czy 2.1 na której po wjechaniu w las szerszy kapeć będzie lepszy. U mnie większość to asfalt więc chyba 1.9 będzie lepszym wyborem. Model 26x1.9 kevlar za 105 zł jest do kupienia a 26x1.9 TNT która bez problemu z dętką może jeździć znalazłem za 96 - 99 zł ale problem z dostępnością.
Alsew Napisano 6 Października 2016 Napisano 6 Października 2016 Wersja TNT jest cięższa od zwykłego kevlaru. Jak nie zależy ci na wadze to bierz 2.1 będzie bardziej komfortowo i ma lepszą trakcja w terenie, a na asfalcie nie ma wielkiej różnicy.
bbaa Napisano 7 Października 2016 Autor Napisano 7 Października 2016 Długo się zastanawiałem nad 1.9 vs 2.1 i bardziej na plus wybrałem komfort jazdy po lesie jak wyskoczę z asfaltu. Zamówiłem 2.1 i coś tam w testach z czasem się napisze
bbaa Napisano 10 Października 2016 Autor Napisano 10 Października 2016 Jeszcze mam takie pytanko co do starych opon. Czy one są jeszcze coś warte? Mają wszędzie sporo pęknięć i odsprzedać tu na forum bym je chciał. Kilka zdjęć: https://drive.google.com/drive/folders/0B64jW_mTr1ftVzdLY09vY2RDbVk?usp=sharing
bbaa Napisano 10 Października 2016 Autor Napisano 10 Października 2016 Śmieci chcesz sprzedawać ??? Za koszt wysyłki jeśli komuś się jeszcze na coś przyda. Wiem że kiepski stan ale po kosztach wysyłki oddam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.