Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zabrałem się za serwis SIDa XX w moim Procaliberze 9.8SL 2016.

Przy próbie włożenia nowych uszczelek kurzowych okazało się że nie da się ich żadną siłą wcisnąć w widelec.

Według manuala SRAM do mojego roweru jest zestaw 00.4315.032.430

Uszczelki od zestawu są za duże, nie da się ich wcisnąć dedykowanym narzędziem i młotkiem.

Po prawej uszczelka wyjęta z widelca z mojego Procalibera

99c0c90531739d92.jpg

Zestaw kupiłem z rok temu, pasuje do SIDa XX 2014 w moim drugim rowerze 26' i da się je wcisnąć kciukiem, bez potrzeby użycia dużej siły.

Czy SRAM zmienił uszczelki bez zmiany numeracji zestawu?

• Mod Team
Napisano

No w nowych RSach, nie wiem od którego rocznika są uszczelki bez kołnierza. Czy zmieniali nr części, zapewne, czy był błąd w opisie, prawdopodobnie tak. Nie zmienia to faktu ze musisz kupić takie bez kołnierza.

• 3 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

To jest model 2017 z tłumikiem Charger, uszczelki które potrzebujesz to 11.4018.028.016 "Dust Seal/Foam Ring Black 32mm SKF Seal, 4mm Foam Ring - SID RLC A1/SID XX/RL B1 (2017+)"

Edytowane przez radomir82
Napisano (edytowane)

Czytam z katalogu części zamiennych, uszczelki bez kołnierzy RS stosuje w najnowszych modelach na rok modelowy 2017, OEM-y rządzą się innymi prawami i może się zdarzyć że będą miały części "oficjalnie" dostępne dopiero w kolejnym sezonie.

Edytowane przez radomir82
Napisano

Może byc tak jak ja miałem z Foxem. Zabrałem się za wymiane na starych tutorialach, które twierdziły, że uszczelki wejdą ręką na wcisk. Okazało się, że te nowe bezkołnierzowe weszły, ale kluczem nasadowym 32 i młotkiem ;-) Są trudne w nabiciu.