Darkwojtek Napisano 2 Października 2016 Napisano 2 Października 2016 Witam Chciałem się zapytać jaki polecacie pomiar mocy ?Chodzi mi o to czy ramion korby z miernikiem mocy kupić czy może same pedała czy zainwestować i mieć całą korbę z suportem co mierzy moc ?Cena to ciężko powiedzieć bo widziałem od 3 tyś do nawet 14 tyś za miernik mocy.Co byście amatorowi polecili, od przyszłego sezony będę chciał mieć trenera wiec przyda mi się pomiar mocy wieć już teraz szukam czegoś fajnego Może ktoś coś używa i poleca. pozdrawiam Wojtek
jgrabowski Napisano 6 Października 2016 Napisano 6 Października 2016 Stages jest lekki, wytrzymały, prosty w montażu i kalibracji. Dobrze współpracuje z Garminem. Jedyna wada to pomiar uśredniony, z jednej nogi, ale dla amatora to i tak bardzo dużo. Ja trenuję rok ze Stagesem i jestem zadowolony. Sporo znajomych też ma i sobie chwali. STAGES ma też dobry serwis - na "gębę" i za darmo, wysłali znajomemu zamknięcie do baterii po tym jak uszkodził. Polecam.
diarem Napisano 6 Października 2016 Napisano 6 Października 2016 Mam stagesa półtora roku, troche wkurza mnie w nim to ze przecieka trochę. Pedały to tylko do szosy raczej, stagesa zalozysz do mtb i do szosy, ogolnie polecam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
radetzky Napisano 7 Października 2016 Napisano 7 Października 2016 troche wkurza mnie w nim to ze przecieka trochę. Też tak słyszałem, ale podobno w nowszych egzemplarzach to poprawili. Potwierdzi ktoś ?
diarem Napisano 7 Października 2016 Napisano 7 Października 2016 Nom w tym nowym jest troche inaczej to zrobione a tak to trzeba okleic folia aluminiowa albo założyć duża koszulke termo na tak czy owak ja po jeździe w deszczu wyciagam baterie bo jak zostawisz to rano będzie wyladowana Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
tobo Napisano 7 Października 2016 Napisano 7 Października 2016 Pedały Garmina to jakościowy badziew. Wymagają bardzo częstego serwisu przy intensywnej jeździe/w kiepskich warunkach. Dla siebie nigdy bym ich nie kupił.
Darkwojtek Napisano 7 Października 2016 Autor Napisano 7 Października 2016 A co powiecie o tej korba rotor in power flow mas ?
jgrabowski Napisano 11 Października 2016 Napisano 11 Października 2016 Mam stagesa półtora roku, troche wkurza mnie w nim to ze przecieka trochę. Pedały to tylko do szosy raczej, stagesa zalozysz do mtb i do szosy, ogolnie polecam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Słyszałem, że w starym Stages, był taki problem. Ja mam nowego z 2016r. Nie potwierdzam problemów z przeciekaniem, a często myję rower na myjce ciśnieniowej i wożę na bagażniku jak pada (ostatnio trasa 1700km do Włoch - prawie cały czas deszcz). W deszczu też zdarza mi się jeździć.
1415chris Napisano 12 Października 2016 Napisano 12 Października 2016 Power2Max S type, mam go od prawie dwoch lat w szosie. Dzila super, tzn, bez zadnych problemow i dziwnych wskazan. Przy obecnej cenie 690 euro za pajak, nawet bym sie nie zastanawial, co brac. Stages, jak chcesz miec lepsza korbe wychodzi podobnie cenowo, a jest obarczony potencjalnie sporym bledem szacujac moc tylko z jednej nogi. P2M tez nie jest 100% mistrzem, bo to moga tylko mierniki z osobnymi czujnikami dla kazdej nogi (pedaly, ramiona korby). P2M jest tu zadowalajacy, dobrze jest miec cos co mierzy prace dwoch nog ale aptekarska wiedza, ile to kazda noga pracuje jest malo przydatna wiedza. Raz jechalem z kolega z klubu, on na Stages, ja na P2M. Ja mialem odczyt mocy (jak zawsze, z pominieciem momentow, gdzie przegapilem wskazania LED i bateria padala, zdarzylo mi sie to dwa razy) on nie
kantele Napisano 12 Października 2016 Napisano 12 Października 2016 Hej testowałam PowerTap przez miesiąc, teraz mam na stałe Stages i nie widzę większej różnicy. To, że mierzy z jednej nogi nie ma najmniejszego znaczenia przy naszym, amatorskim, poziomie treningu. Stages ma swietną cenę a ostatnio były jeszcze promocje na pomiarmocy.eu można było kupić naprawdę o wiele taniej niż normalnie (sprawdź). Co do baterii to chyba mam model z tego roku i właśnie doświadczyłam zdechnięcia baterii po jeździe w deszczu ale jeszcze jej nie wyjęłam (bo cierpię na prokrastynację) więc nie wiem czy zdechła z powodu wilgoci czy z tego powodu, że już przyszła jej pora) Podobno bateria ma wytrzymywać ok. 200h, moja wytrzymała gdzieś około 75h. Marta
1415chris Napisano 12 Października 2016 Napisano 12 Października 2016 Tu nie ma znaczenia jaki poziom. Poprostu ten miernik z zalozenia jest obarczony mozliwoscia bledu szacowanej mocy. Nie wiem jaki algorytm stosuje Stages ale zakladanie, ze druga noga wykonuje ta sama prace jak ta mierzona jest szacowaniem, a nie mierzeniem. Do tego juz nie pamietam ile razy czytalem o padnietym Stages.
Darkwojtek Napisano 12 Października 2016 Autor Napisano 12 Października 2016 Ja myślę o firmie RotorCenowo mi odpowiada i mi znajomy polecił bo sam na takiej korbie jeździ Rotor inpower mas (czy jak się to pisze) Znajomy był na targach w Kielcach ostatnio i mówili że np Rotor wprowadził lewy i prawy czujnik pomiaru mocy ale powiedzieli mu żeby nie polecał bo to jeszcze nie jest dopracowane i będą częste reklamacje na podwójny miernik.Ja jetem amatorem więc jak ktoś powiedział co kol wiek się kupi będę zadowolony i dużo więcej mi to da niż sam pulsometr (tętno)
1415chris Napisano 13 Października 2016 Napisano 13 Października 2016 Rotor zaczal od miernika na dwa ramiona ladnych pare lat temu. Byly jakies problemy z oprogramowaniem. Nie sledzilem rozwoju sytuacji. Dosyc niedawno wprowadzili mozliwosc pomiaru tylko na jedna strone. Te rozwiazanie ma te same wady jak Stages. Jedyna zaleta jest cena. Jesli ktos rozwaza zakup miernika mocy, to warto zastanowic sie nad sprawdzonymi i najpewniejszymi rozwiazaniami.
aopa85 Napisano 13 Października 2016 Napisano 13 Października 2016 Na pewno cena nie jest to jedyną zaleta. Ramię można łatwo przekręcić do roweru MTB lub CX i mieć pomiary z zawodów co jest bardzo ważne. Dużym plusem jest tez waga
1415chris Napisano 13 Października 2016 Napisano 13 Października 2016 Ale nie kupujesz miernika mocy kierujac sie waga i mozliwoscia przerzucania go pomiedzy rowerami (to samo mozna zrobic z cala korba). Miernik ma mierzyc moc, robic to w miare dokladnie i powtarzalnie i byc niezawodnym. Co z tego ze wazy malo, jak nie dziala albo tylko podaje mi wynik z jednej nogi? Ja mam dwie i wolalbym aby to uwzglednial pomiar mocy. A wracajac do ceny, to nie jest ona taka znowu atrakcyjna (Stages), jak za polowe miernika
aopa85 Napisano 13 Października 2016 Napisano 13 Października 2016 I uważasz że Team SKY jeździ na Stages mimo, że podaje niewiarygodne dane? Tobie to przeszkadza a im nie? ,dziwne i jakim cudem mam przenieść korbę szosową to roweru MTB albo CX gdzie mam jedną zebatke? Ciesze się że jesteś zadowolony z power2max ale nie każdemu to rozwiązanie będzie pasować. Tyle.
diarem Napisano 13 Października 2016 Napisano 13 Października 2016 Z tym sky to tak nie do końca bo oni maja pomiar z dwóch ramion Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
1415chris Napisano 13 Października 2016 Napisano 13 Października 2016 I uważasz że Team SKY jeździ na Stages mimo, że podaje niewiarygodne dane? Tobie to przeszkadza a im nie? ,dziwne i jakim cudem mam przenieść korbę szosową to roweru MTB albo CX gdzie mam jedną zebatke? Ciesze się że jesteś zadowolony z power2max ale nie każdemu to rozwiązanie będzie pasować. Tyle. I chyba nie jestes na tyle naiwny, zeby wierzyc, ze SKY "wybral" stages, bo jest/byl to super produkt? A kolega powyzej wyjasnil, jak im to nie przeszkadzalo...... Tak, podaje wiarygodne dane ale tylko z jednej nogi, czy to tak ciezko zrozumiec? Nawet sam nie wiesz jak masz zbalansowany rozklad mocy pomiedzy nogami. Nie wiesz jak to sie zmienia pod wyplywem zmiany kadencji i generowanej mocy. Rowniez nie wiesz jak ten rozklad "rozwija sie" w ciagu programu treningowego. Wychodze z zalozenia, ze jak pedaluje dwiema nogami, to jak juz inwestuje w takie narzedzie treningowe, to chce miec taki miernik, ktory zlicza ta moc z dwoch nog, a nie jednej. dziwne i jakim cudem mam przenieść korbę szosową to roweru MTB albo CX gdzie mam jedną zebatke Rownie dobrze mozesz zapytac "jak moge zalozyc to same ramie do roznych systemow korb". Poza tym pisze tu o jakosci pomiaru mocy, a nie o mozliwosci zalozenia ramienia do wszystkich rowerow w domu. Pewnie jak to jest jakims kryterium, to Stages, przyznam, jest dobra opcja.
Root Admin Mieciu Napisano 13 Października 2016 Root Admin Napisano 13 Października 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.