Skocz do zawartości

[Opona] wywinięty rant rapid rob

Seon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolego mam ta oponę w wersji drutowej, była w komplecie z rowerem. Używam jej tylko w zimę (bo do niczego innego się nie nadaje) żeby nie zużywać kompletu dobrych opon poza sezonem. Jedyna rada która przychodzi mi do głowy - wyrzuć tą oponę na śmietnik i kup sobie coś normalnego korzystając z okazji że ta jest uszkodzona.

pzdr

Napisano

Kolego mam ta oponę w wersji drutowej, była w komplecie z rowerem. Używam jej tylko w zimę (bo do niczego innego się nie nadaje) żeby nie zużywać kompletu dobrych opon poza sezonem. Jedyna rada która przychodzi mi do głowy - wyrzuć tą oponę na śmietnik i kup sobie coś normalnego korzystając z okazji że ta jest uszkodzona.

pzdr

A twoim zdaniem dlaczego się nie nadaje? I dlaczego tylko w zimie?

Napisano

Już po pierwszej wycieczce w teren wiedziałem że to kiepskie opony,teraz po trzech wycieczkach wiem że są beznadziejne,tylko ładnie wyglądają bo już kilka razy przypadkowe osoby na szlaku komentowały 'jakie porządne opony' :D   nie masz czego żałować,ja jeszcze muszę swoje trochę zedrzeć żeby wyrzucić..

Napisano

Nie żałuję, ale czy takie coś da się odwinąć? Pytanie czysto techniczne. Czy opon nie można wywijać na lewą stronę?

Napisano

Da się, ja ostatnio Smart Sama do oględzin wywinąłem, po powrocie miałem to samo. Chwila kombinowania i wróciło do normy. Po prostu źle odwinąłeś.

A rapod robów też nie lubię, koszmarne są, choć zdarzają się i głosy zadowolonych użytkowników. Ychu zdaje się ma i chwali.

Napisano

Da się, ja ostatnio Smart Sama do oględzin wywinąłem, po powrocie miałem to samo. Chwila kombinowania i wróciło do normy. Po prostu źle odwinąłeś.

A rapod robów też nie lubię, koszmarne są, choć zdarzają się i głosy zadowolonych użytkowników. Ychu zdaje się ma i chwali.

Właśnie zastanawiam się nad smart sam plus 29x2.1 ; trochę węższego niż teraz; a ty jaką masz szerokość? I jak się sprawuje.

A co do zadowolenia z jazdy na rapid rob to wygląda to tak: na leśne dróżki to może 2.25 jest ciut za szeroką, ale na szybkich zjazdach mnie nie zawiodła, podczas jazdy po górskich szlakach ok; na minus jest to,że przy większych prędkościach po sypkich nawierzchniach zbyt mocno wyrzuca kamyki lub piach na ramę. Z opiniami jest tak, że każdemu odpowiada co innego.

Napisano

2.25 mam bez plusa bo ciężkie, póki co drut ale w szufladzie już zwijane czekają na zimowy montaż jak skończę te. Bardzo jestem zadowolony, z przodu mniej niż dwa bary więc balonik bardzo pracuje i wybiera co się da, z tyłu rejon 2 i pół i jest wystarczająco szybko żeby łykać prawie wszystko co się nawinie :) Dwa kapcie na około 8000km w tym jeden nie z winy opony - w czasie remontu dachu na blachę najechałem z zadziorem. Bieżnik przód na oko 75%, tył 30%. Jeszcze tysiaka zjadę do końca roku i kosz. Jestem na tyle zadowolony, że kupiłem znów. Pamiętaj, że zmienia się bieżnik cwanego Sama, nowa opona na 2017 wchodzi.

Napisano

Do zjazdów na rapid rob nie mam szczególnych zastrzeżeń,ale jeżdżę w górach i podjazdy zajmują więcej czasu a te mają słabą przyczepność,są nie stabilne,na luźnych kamieniach,korzeniach czy pochylony terenie co jest normą na leśnych szlakach zaraz traci się przyczepność i równowagę i jest koniec jazdy bo pod górę już nie ma szans ruszyć.Wcześniej miałem jakieś "no name" na których sporo przejechałem w terenie i spisywaly się o niebo lepiej,dlatego je krytykuję..

Napisano

Też  z dwa słowa o rapid robach.

Kupiłem rower fabrycznie na tych gumach,i jako że sezon zbliża się ku końcowi,postanowiłem przejeździć go na tych oponach (mimo kiepskich opinii)

Z plusów,po przejechaniu ok. 1,5k km ,ani jednej złapanej gumy,nawet na ostrych kamieniach,na suchych ścieżkach nawet rozsądna przyczepność,niestety na tym koniec.

Na mokrych kamieniach kompletnie niestabilne i nieprzewidywalne,jazda to 30% asfalt,reszta teren (niestety trzeba jakoś dojechać),na asfalcie dosłownie znikają w oczach,nie wspomnę o mulastości na nim.

Nie wiem co za geniusz w Krossie, postanowił dodawać je do nowych rowerów,ale to nie był dobry pomysł.

Napisano

Ja mam unibike,i oni montują chyba fabrycznie we wszystkich modelach. Pewnie niska cena o tym decyduje,że są montowane tam gdzie się da.

Opona została odwinięta sposobem siłowym - 2 osoby

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...