Skocz do zawartości

[Kross Level A3 2012] Da radę w początkującym downhillu?

WellDoLive

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Standardowo magiczne 2000zł ;)

Tak zapytam, skoro interesujesz się uprawianiem tej dyscypliny, to czy nie zwróciłeś uwagi na potrzebny sprzęt? Nie orientujesz się gdzie i na czym się jeździ, ile to kosztuje? Nie przypatrywałeś się temu, nie rozmawiałeś z bajkerami?

Jeśli nie, to na czym polega to zainteresowanie? Nawet oglądając tylko filmiki na jutubie można się czegoś dowiedzieć i pytania by nie było.

Widzę Nowy Sącz w podpisie, więc góry pod bokiem i zapewne odpowiednie miejscówki też. Czy może talento259 ma rację i to taki dałnhil jak z koziego tyłka trąbka? „Zabawa w downhill” w sensie zjazdu z okolicznego pagórka..?

Napisano

Ten rower mam od 2012 roku, i teraz sie zastanawiam, czy dało by radę jeszcze z niego korzystac czy juz muszę ogarnąć coś nowego. A downhillem się dopiero zaczynam interesować :P

Napisano

Widzisz drobną różnicę?

s780_Airborne_Pathogen_DH_Project.jpg

Twój rower z tym ze zdjęcia łączy to że ma dwa koła, ramę i kierownicę.

A budżet 2k to pewnie na amor nie starczy.

Napisano

A downhillem się dopiero zaczynam interesować :P

Nie zaczynasz, tylko nic nic nie wiesz ;) Powiedzmy to wprost. Ale już kombinujesz na forum. Jeździsz w ogóle po górach?

Napisano

Interesować się można zacząć zawszę. Jeździć po górkach też. Ale podstawy trzeba ogarnąć sobie chociaż na tyle, żeby wiedzieć o co pytać. Tak mi się wydaje...
Rower który masz to zwykły mtb, przeznaczony raczej do jazdy po parku, niż do czegokolwiek, co można by nazywać downhillem.
Geometria ramy, odpowiedni amor, przydałby się damper, żeby ci jajec nie urwało, a to są koszty. DUŻE koszty. Sam mam używanego wheelera z marzocchi 66 na przodzie i nie uważam, żebym mógł na nim brać się za prawdziwy, hardcorowy downhill, a wywaliłem za niego grubo ponad 2 koła.
Na tym co masz teraz możesz jedynie potrenować jakiś freeride, żeby zobaczyć czy ci się wkręcą na stałe sporty grawitacyjne. W innym przypadku to wywalanie pieniędzy w błoto.

Napisano

Nie radzę próbować nawet Freeride'u, nie wytrzyma amor, koła też nie.

Napisano

W kwocie 2 tysięcy nie masz czego szukać. Minimalnie 3 tysiące ale to na używki, które stają się powoli zabytkami :P Większość gratów zastosowanych w nich wychodzi z obiegu. Tanie maszyny, które można polecić na start : -Kona Coiler, Stinky.

Napisano

Na tym co masz teraz możesz jedynie potrenować jakiś freeride,

Chyba tyłkiem po nieheblowanej desce...

Czy Ty czasem czytasz posty przed wysłaniem? To także nazwa konkretnej dyscypliny a nie pojechania skrótem między alejkami w lesie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...