Skocz do zawartości

[opona] defekt co z tym zrobic ?

gomez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A tu ludzie polegają podlepić dobrą łatką itd. Przednia ewidentnie jest przecięta ale tak delikatnie natomiast tylna moim zdaniem może być do eksploatacji.

Napisano

Mam Grandsport Race, kupione z całym rowerem jako używane, ale przebieg był raczej niewielki. Rozmiar 25C. Osobiscie zrobione 1000km po bardzo roznej nawierzchni i opony jak na razie niezniszczalne.

Napisano

No ryzyko podobne do tego, że od 1cm powierzchownego rozcięcia skóry wykrwawisz się na śmierć :>

Chodzi o coś innego niż powolne krwawienie. Kord obok przecięcia może ulec rozerwaniu co skutkować będzie gwałtownym rozszczelnieniem opony. Gdy to nastąpi w szczególnie niekorzystnej chwili, skutki mogą okazać się nawet tragiczne...

Napisano

Widzę że zdania na ten temat są podzielone. Opony odsprzedałem. Tylna myślę ze śmiało można użytkować a co do przedniej ryzyk fizyk. Prawda jest taka ze na takim pęknięciu zrobiłem około 50 km bez wiedzy ze powstało a prędkość zjazdowa czasami bywała w granicy 60 km/h. Przecięcie bylo tylko od strony zewnętrznej od środka nawet kreseczki nie było widać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...