stevann Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Witam, Mam problem z hamowaniem w rowerze na starych obręczach metalowych z lat 70/80, idzie może jakoś ożywić stare klocki tak aby ich przyczepność bardziej hamowała na obręczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Yyy... Klocki kupuję się nowe ewentualnie przejeżdża papierem ściernym. Lepiej pokaż te hamulce bo niektóre z natury nie hamują Przy stalowych obręczach nigdy nie będzie tak dobrze jak na alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevann Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 (edytowane) Poleć jakieś koło aluminiowe do szosówek pod stary rozstaw do 100zł, i będzie wszystko grało Z góry dzięki Edytowane 2 Października 2016 przez stevann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Szerokość? Koło przód czy tył? Stary rozstaw tzn.? 126? 100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevann Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 (edytowane) Szerokość tyłu, przód też mniej więcej jaki rozstaw był w starych rowerach lub na co zwrócić uwagę przy kupnie nowego koła Edytowane 2 Października 2016 przez stevann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 My się chyba nie rozumiemy [emoji14] Masz podać wymiary swojego koła. .. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevann Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 32 630 27x 11/ 2 ostatnia liczba nie widoczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Zmierz jeszcze długość osi. Pewny jesteś że obręcz będzie grała ze starym hamulcem? Bo niektóre i tak są spowalniaczami a nie hamulcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevann Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Stare szczeki zostaną, wymienię tylko klocki na całkiem nowe no i te obręcze na aluminiowe i powinno hamować, nie spowalniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Długości osi nie mam dalej Zmierz czy te pasują. http://allegro.pl/kola-28-na-szose-rodi-stylus-novatec-kaseta-8-9-10-i5329836954.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevann Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 (edytowane) 13 przód, a co do tyłu to muszę wyciągać koło i mierzyć oś, czy wystarczy zmierzyć rozstaw ramy ? 28 zamiast 27 no może być jednak problem z tymi szczękami, nie ? Założę takie co ty na to ? http://allegro.pl/hamulec-alhonga-dlugie-ramiona-27-28-tyl-i6321161687.html#thumb/1 Edytowane 2 Października 2016 przez stevann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 (edytowane) Można dać i 27 tylko nie dostaniesz już. Przy 27,5 masz 585 mm więc jeszcze gorzej. Koło musi wtedy być 28 bo to najbliższy rozmiar oryginału. 630 --> 622 Zmierz rozstaw widła z przodu i całą oś z tyłu. Edytowane 2 Października 2016 przez Ychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevann Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Ok, jutro pomierzę. Zamiast tych kół które podałeś to znasz może jeszcze tańsze jakieś oby dwa koła od 150 do 200zł ?, szkoda mi wkładać 300zł do starego roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 (edytowane) Poszukam później i napiszę.Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Jedyne całe w tym budżecie jakie znalazłem. http://allegro.pl/kola-28-na-szose-rodi-airline-pod-wolnobieg-biale-i5326614196.html Edytowane 2 Października 2016 przez Ychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevann Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Ok, dzięki A jeszcze jedno kaseta, wolnobieg, to obojętne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Kasetę się nakłada na bębenek a wolnobieg nakręca na piastę. W wolnobiegu łatwiej złamać oś ale na szosie raczej to nie powinno być problemem. Kasety mają na ogół najmniejszą koronkę 11 lub 12 t przez co jedzie się na nich szybciej niż na wolnobiegu , który ma za zwyczaj 14 t. Można oczywiście też spotkać wolnobiegi 11 t ale są drogie i ciężko dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stevann Napisano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Ostatecznie znalazłem koła takie: http://allegro.pl/kola-28-szosowe-rodi-stylus-pod-wolnobieg-qr-sl-i5350547155.html A do tego szczęki te co powyżej podałem Edytowane 3 Października 2016 przez stevann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi