KingPL Napisano 1 Października 2016 Napisano 1 Października 2016 Dzięki forum zakupiłem w zeszłym roku rower crossowy Giant Roam Disc1 model 2015, a teraz przyszedł czas na przesiadkę na SPD.Od maja zeszłego roku zrobiłem 7000km, głównie utwardzone nawierzchnie (leśne dukty/asfalt) i jakieś amatorskie wyścigi. Na początek przygody z SPD postanowiłem kupić buty Shimano SH-MT34 - mierzyłem sporo par, w tym też sztywniejsze, ale wybór padł właśnie na te, bo nadają się także do chodzenia (z czasem coś bardziej sztywnego nabędę). Nie jeżdżę typowego MTB ani po szosie.Moje pytanie brzmi jakie pedały wybrać do tych butów? Producent zaleca do nich PD-M324, ale zastanawiam się nad klasykiem w postaci M520. Docelowo chciałbym przerzucić się w całości na SPD więc pomyślałem, że nie ma sensu bawienie się w hybrydy (zatrzaski i platformy w jednym). Nie wiem jedynie czy tak mało sztywne buty będą się nadawały na trasy powyżej 50km? Inna sprawa to czy iść w bloki SH51 czy SH56. Skłaniam się ku temu pierwszemu rozwiązaniu, bo wyrobiłbym sobie odpowiedni ruch nogi przy wypinaniu, ale może dla początkującego SH56 będą lepsze?
modrzew Napisano 2 Października 2016 Napisano 2 Października 2016 Przecież do butów możesz przykręcić dowolne bloki zależnie jaki system „klików“ wybierzesz. Same buty nie definiują że pedały muszą być np. Szimano model x Chcesz m520, to je kup. W komplecie będą bloki sh51, więc odpada twój kolejny dylemat. Imho sh56 nadają się tylko do bardzo spokojnej jazdy albo do spinningu na siłowni, chyba że sprężyny skręcisz na max...
zekker Napisano 2 Października 2016 Napisano 2 Października 2016 Nie przesadzałbym, że tylko do bardzo spokojnej jazdy lub przy maksymalnym skręceniu sprężyn. Owszem nie można na maksa ciągnąć pedału, nie można podrzucać roweru przy pomocy pedałów ale ile jest takich sytuacji, że będzie to przeszkodą? Z 56 celowałbym w turystykę i przeprawy (np. jazda po lesie poza ścieżkami), gdzie nie potrzeba aż tyle siły, a łatwiejsze wypięcie się przydaje. Do jazdy sportowej, ostrzejszego XC raczej 51, żeby nie trzeba było się ograniczać z ciągnięciem za pedały. Według mnie nie ma sensu dzielić tych bloków dla początkujących i zaawansowanych, bo to trochę inna filozofia działania i przeznaczenie. Na początek po prostu ustawia się siłę wpinania i wypinania na minimum.
KingPL Napisano 2 Października 2016 Autor Napisano 2 Października 2016 Przecież do butów możesz przykręcić dowolne bloki zależnie jaki system „klików“ wybierzesz. Same buty nie definiują że pedały muszą być np. Szimano model x Chcesz m520, to je kup. W komplecie będą bloki sh51, więc odpada twój kolejny dylemat. Kupić mogę dowolne, ale przed założeniem tematu przeglądałem sporo tematów i zwracano uwagę, że te buty mogą być "za miękkie" do samych spd (mała powierzchnia styku) i pojawiały się opcje m530 lub wręcz wersje a530.
Jaca911 Napisano 2 Października 2016 Napisano 2 Października 2016 Od siebie mogę napisać tak mt34 sobie daruj, miałem my32 i wiem, ze to był błąd. Przy problem i największy to miękka podeszwa. Nie chodzi nawet o to ze moc tracisz czy co ale o to, że boli stopa po godzinie w miejscu gdzie cisną bloki. Sh-m089 są idealne na początek wygodne, nadają się do chodzenia, bloki maja schowane w bieżniku. Bloki czarne 51.
KingPL Napisano 2 Października 2016 Autor Napisano 2 Października 2016 Buty już mam bo kupiłem w promocji - nówki w cenie 99pln, bo była to ostatnia para w jednej z dużych sieci sklepów, a jednak m089 są sporo droższe (starczy mi jeszcze na pedały). W przyszłości się nimi zainteresuje bo też były wygodne a nie sądzę aby bardziej "pro" mi były potrzebne.
Jaca911 Napisano 4 Października 2016 Napisano 4 Października 2016 Buty już mam bo kupiłem w promocji - nówki w cenie 99pln, bo była to ostatnia para w jednej z dużych sieci sklepów, a jednak m089 są sporo droższe (starczy mi jeszcze na pedały). W przyszłości się nimi zainteresuje bo też były wygodne a nie sądzę aby bardziej "pro" mi były potrzebne.Nie chodzi o bardziej pro, bo m089 nie są pro, są do enduro i do częstego podpychania. Bardzo wygodne i bardzo wytrzymałe. Poszedłem tą samą drogą co ty i wiem, że była błędna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.