nowy99 Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Przyszedł czas oddać Krossa do autoryzowanego serwisu (gwarancyjnego, tego którego trzeba zrobić w 1 miesiącu). Po przeglądzie wszystko jest OK, poza hamulcami...Tzn teraz przy hamowaniu piszczą jak szalone (szczególnie przednie). Serwisant mówi że to normalne przy tych hamulcach, ze będą piszczeć puki się nie dotrą, że one są montowane bo są trwalsze niż **(nie pamiętam jakie), ale za to piszczenie jest ich wadą. Jakie macie doświadczenia z hamulcami tarczowymi, faktycznie po jakimś czasie przestają piszczeć? Teraz przy hamowaniu nie muszę używać dzwonka, każdy mnie słyszy :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Zmien klocki i przestana piszczec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Tzn teraz przy hamowaniu piszczą jak szalone (szczególnie przednie). Liczba pojedyncza Przejechać ściernym i tyle Jak nie pomoże to wymiana. Hamulec hamuje dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adtrip Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Mam przejechane może ze 150 km na nowym rowerze(w górach) ,przedni hamulec fajnie cicho działa,ale tylny to huczenie buczenie,nie wiem nawet jak to nazwać.. aż drgania na ramę przenosi choć wszystko wygląda w porządku,żadnych luzów,bicia itd... też nie wiem czy to tak ma być i ile to się ma docierać..? u mnie wszystko hamuje bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Drgania na ramię mogą zależeć od krzywej tarczy , źle pracujących tloczkow , źle ustawionych zaciskow. Nie spaliłeś tarczy ? Co to za hamulec ? Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adtrip Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Hamulce to Avid db1,nie na pewno nie spaliłem,już na pierwszej krótszej przejażdżce zaczęły 'chrobotać' ,to moje pierwsze tarczówki.. Tarcza wydaje się prosta,żadnego bicia nie zauważyłem.. co ciekawe dziś na starcie miałem zjazd ok.800m i nic nie hałasowało,a póżniej jechałem szosą 11km i kiedy się musiałem zatrzymać już chrobotało i tak do końca trasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy99 Napisano 1 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Hamują bardzo dobrze, tylko piszczą - u mnie to tez Avid db1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Meczylem sie z klockami metalicznymi avida a mam elixiry 9. Ciagle piszczaly i wyly. Podgrzewanie w piekarniku i traktowanie papierem sciernym pomagalo ale na max 20km. Zmienilem klocki i jest ciszaaaaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lynx79 Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Ja też po miesiącu wymieniałem klocki w moich Avidach Elixir 3. Mimo to kultura pracy nadal pozostawiała sporo do życzenia. W sumie wymieniałem klocki jeszcze 2 razy. Dopiero jakieś droższe zaczęły pracować jak należy. Mimo to z przyjemnością wymieniłem hamulce na Deore XT M8000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 U brata w db1 piszczaly organiczne kellysy ale tylko z przodu. Jak Ci to przeszkadza to próbuj z klockami. Co dokładnie tak dzwoni? Może klocki latają bo nie ma sprezynki albo zacisk jest luźny itp. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Przyszedł czas oddać Krossa do autoryzowanego serwisu (gwarancyjnego, tego którego trzeba zrobić w 1 miesiącu). Po przeglądzie wszystko jest OK, poza hamulcami...Tzn teraz przy hamowaniu piszczą jak szalone (szczególnie przednie). Serwisant mówi że to normalne przy tych hamulcach, ze będą piszczeć puki się nie dotrą, że one są montowane bo są trwalsze niż **(nie pamiętam jakie), ale za to piszczenie jest ich wadą. Jakie macie doświadczenia z hamulcami tarczowymi, faktycznie po jakimś czasie przestają piszczeć? Teraz przy hamowaniu nie muszę używać dzwonka, każdy mnie słyszy :>Jakie masz hamulce? ŻADNE nie puszczą bo muszą się dotrzeć. Serwisant jest niedouczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Wymień rower z tytułu niezgodności z umowa. Ma nie piszczec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 @up no bez przesady wystarczy że wymienią klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Ale to nie jego problem a sprzedawcy. Natomiast z postu wynika ze został splawiony. A sprawa jest prosta jak d.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy99 Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Przejechałem się rowerem kilka km...oczywiście nic nie dało, hamulce dalej robią za trąbkę. Przed oddaniem do serwisu nie było z tym problemu (@mig12345 - serwis robiłem w punkcie serwisowym Krossa, nie u sprzedawcy) Sami zobaczcie! Z tylnym hamulcem nie ma problemu - a oto działanie hamulca przedniego po regulacji przez autoryzowany serwis Krossa (ostrzegam - lepiej ściszyć głośniki) http://sendvid.com/3gq48l01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Spróbuj zamienić klocki zakładając te z tyłu na przód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Jeśli tarcze nie są tłuste to coś tu jest nie tego. Wymiana klocków plus ewentualne mycie tarczy powinno załatwić sprawę. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy99 Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 @pawel2208 zrobiłbym to gdyby to było po mojej regulacji. To jest jednak stan po regulacji serwisu - PŁATNEGO serwisu gwarancyjnego. Rower ma trochę ponad miesiąc, wszytko jest nowiutkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Rower ma trochę ponad miesiąc, wszytko jest nowiutkie. Może coś tam komuś kapnęło. Na sucho aż tak by raczej nie wyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adtrip Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Przejechałem się rowerem kilka km...oczywiście nic nie dało, hamulce dalej robią za trąbkę. Przed oddaniem do serwisu nie było z tym problemu (@mig12345 - serwis robiłem w punkcie serwisowym Krossa, nie u sprzedawcy) Sami zobaczcie! Z tylnym hamulcem nie ma problemu - a oto działanie hamulca przedniego po regulacji przez autoryzowany serwis Krossa (ostrzegam - lepiej ściszyć głośniki) http://sendvid.com/3gq48l01 Widzę że ten sam model roweru co mój.. U mnie wyje inaczej,dzisiaj zrobiłem mniej wymagającą trasę i hamowanie było lżejsze,więc i hałas nie dokuczał tak bardzo.. spróbuje pojeździć jeszcze i zobaczę co będzie,najwyżej będę zmieniał klocki bo chyba w ich jakości jest jakiś problem skoro więcej osób się skarży,trochę też mnie to uspokoiło że nie będzie to taki poważny problem. Dzięki wszystkim za rady w temacie także dla mnie. Autor tematu 'nowy99' chyba będziesz musiał wrócić do tego serwisu z reklamacją,niech coś realnie poradzą na to piszczenie bo chyba nie da się tak jeździć.. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Zgłoś reklamacje w serwisie. Jeśli nadal będzie piszczec to do sprzedawcy (nie do gwaranta! ) z roszczenie z tytułu rękojmi. Masz 3 możliwości. Naprawa wymiana zwrot kasy. Ty wybierasz a sprzedawca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mailo Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Panowie też mam DB1 i od nowości mi coś piszczy. Przeglądałem różne wątki i sieć i piszą że nowe musi się dotrzeć ale jak długo ma to trwać? Zrobiłem już około 250 km i nie wiem czy do serwisu na regulację jechać, czy można coś samemu zrobić? Problem w tym że to też moje pierwsze tarczówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Boże, ludzie, co wy wypisujecie?! Od razu widać że mało kto tu jeździ w trudniejszym terenie... Zapiszczą mu po przejeździe przez kałuże i od razu by je wymieniał bo "towar niezgodny z umową" )) Mycie tarczy, mycie klocków? No cóz, jak raz na pół roku jedziecie do lasu to może wam się chcieć. Jak się roweru używa często i w górach to nie miałoby to zwyczajnie sensu. Hamulce tarczowe piszczały, piszczą i piszczeć będą! Ba, nawet nie piszczeć co wyć! Czasem przez kilkadziesiąt km jest cisza,a potem znów się zaczyna... Zdecydowanie hałasowi sprzyja zanieczyszczenie tarcz błotem czy wodą, ale potrafią się odzywać również i bez znanego powodu. Nie ma to nic wspólnego z docieraniem i temu podobnymi bajkami wypisywanymi w tym wątku. BTW - takie wycie bardzo dobrze działa zamiast dzwonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Wiesz. .. niektórych grzechotanie skrzypienie czy też przeraźliwie piszczenie nowego roweru po prostu wqu....a. Od sygnałów dźwiękowych w rowerze jest dzwonek lub airzound. Na szczęście mam stare v-ki i nic mi nie piszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adtrip Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Nawet v-ki zabrudzone błotem lub mokre piszczą,skrzypią,wyją itd...to normalne, ale w tym temacie nie o takie piszczenie chodzi. Póki hamulce hamują to się nie martwię Tu chodzi o brak doświadczenia w użytkowaniu takich hamulców i stąd te pytania, a i odpowiedzi w tematach tarczówek pokazują różne zdania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.