Jaca911 Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Chłop stary 45 lat, na szosie jeździł w wieku lat nastu były to rower "szosowo - turystyczny" Romet Passat 2 a potem Romet Huragan czy jak to się zwało. Naszło chłopa na szosę bo kryzys wieku średniego i w ogóle takie tam, trzeba spełniać swoje marzenia... ble,ble, ble... W sensowność nie brnijmy. Chodzi o jazdę typowo samotną (taki już jestem), bez ścigania, bez zawodów, bez ustawek - po prostu walka ze swoim cieniem i słabościami chętnie po górkach. Przejażdżki dwa trzy razy w tygodniu bliżej 100km niż 50km, Budżet jak to zwykle bywa był 4k pln na rower + peadły i buty. W między czasie trochę spuchł i powiedzmy, ze w nim mieszczą się te dwa rowery (bo wyprzedaże, bo z wystawy): Trekk Amonda s5 Giant TCR Advanced 2 http://www.trekbikes.com/us/en_US/bikes/road-bikes/performance-road/%C3%A9monda/%C3%A9monda-s-5/p/1440000-2017 https://www.giant-bicycles.com/pl/tcr-advanced-2-2016 Umówmy się, że kolejność przypadkowa. Jak widać kryteria są takie: - rama karbon - waga mniej niż 9kg z pedałami. - napęd 11-rz żeby się nie blokować wymianą manetek. - geometria jednak w kierunku race nie endurance i w żadnym wypadku CX czy gravel, ale w wydaniu do jeżdżenia po górach nie do ganiania po płaskim za kosmicznymi średnimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Najsłabszym ogniwem tego roweru są ciężkawe kola, ale to chyba nie ma większego znaczenia dla Ciebie. Poza tym brać i jeździć. Osobiście nie mam parcia na karbon, choć mam w MTB i wybrałem aluminiowe Rose PRO 200 SL. Zawsze to parę stówek taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 1 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2016 U mnie nie wyświetla się link do trekka Amonda 5 na pełnej grupie 105: http://www.trekbikes.com/us/en_US/bikes/road-bikes/performance-road/%C3%A9monda/%C3%A9monda-s-5/p/1440000-2017 to jest właśnie konkurent TCR'a Który? oto dylemat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Jak masz możliwość to przymierz się do nich i wybierz najwygodniejszy. Giant ma ciut bardziej sportową geometrię. Te ramy to najprostsze karbony. Ani to wybitnie lekkie, ani wybitnie sztywne. Ot karbon. Przeszedłem drogę w MTB od 13 kg aluminiaka do 10,3 kg karbonu i wielkiego WoW się nie spodziewaj. Rama waży nieco ponad 1kg. Lekkie koła. To jest klucz do WoW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 1 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Tak jak pisałem chce poczuć wiatr we włosach jak za młodych lat... A poważnie, chodzi za mną szosa od kilku lat, jeździłem MTB i po pierwszym zafascynowaniu dziczą, wolnością, kamieniami, potem i brudem odżyła chęć na ciche sunięcie przed siebie po asfalcie. Dlaczego karbon? Bo nie chcę potem po zakupie zastanawiać się dlaczego jeżdżę na aluminium Może głupi powód. Już wiem, że najsłabszym ogniwem tych rowerów to koła, które po po prostu są i tyle o nich można powiedzieć. Przeszedłem drogę przez aluminium Canyona, Radona i Rose. Potem było kopanie w allegro i olx za carbonowym lekkim cudem i przyszła jesień i przyszły wyprzedaże i może coś nowego? Tu się trafiły fajne ceny u Trekka i Gianata dlatego one. A, że koła trzeba będzie zmienić, korbę na lżejszą pewnie tak... Raz się jest podstarzałym nastolatkiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
umiar Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Bierz TCR ale 2017, wyrwiesz za 5500-5700 spokojnie. I będziesz mega zadowolony: lekki, sztywny, super pozycja- nie jakieś pseudoszosy typu Defy. Malowania na zdjęciach wyglądają dużo gorzej niż w realu wiec się nie przejmuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fawlty Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Funt poniżej 5 złotych, a na forum paru userów oblatanych w asortymencie wyspiarskim. Może ich podpytaj? Nie rzucę teraz konkretnymi modelami, ale jak ostatnio patrzyłem na mtb, to trochę fajnych szos się przewinęło nieco ponad 1000-1200 funtów. PS. Ja przed laty jeździłem na orkanie pzdr Fawlty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Tego TCR-a z linku kupisz spokojnie za nieco powyżej 6000zł. Waży w rozmiarze M niecałe 8kg bez pedałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.