headbanger Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Moim zdaniem benzyna ekstrakcyjna zawsze będzie w jakimś stopniu tłusta a wynika to z tego ze jest produkowana z ropy naftowej. Procesy rafinacji i podziału na frakcje nie są tak dokladne (albo po prostu jest to nie opłacalne) żeby odseparować całą frakcje olejową. Do usuwania tlustego najlepsze wydają sie jednak detergenty. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Brawo Ty Również, brawo @fundil za metaforę... No dobra @waskij, a co z Twoim twierdzeniem dotyczącym "tłustości" benzyny ekstrakcyjnej, niektórych rozpuszczalników oraz lepkości zerowej odtłuszczaczy? Co prawda temat tego nie dotyczy, ale... Najlepszym odtłuszczaczem jest woda z płynem Ludwig. Ale tylko pod malowanie. Czy aby na pewno? A co z korozją? Przecież na niezabezpieczonym metalu momentalnie pojawia się rdzawy nalot. I co umyć wodą i malować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundil Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Czy aby na pewno? A co z korozją? Przecież na niezabezpieczonym metalu momentalnie pojawia się rdzawy nalot. I co umyć wodą i malować?A kto powiedział że goły metal się traktuje wodą z płynem. N gołą blachę to nitro/aceton następnie podkład epokxydowy itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Ja tylko zacytowałem Twoją wypowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundil Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 A powiedz mi co cię tak naprawdę męczy w tym czy jest tłusta czy nie? Masz jakieś konkretną potrzebę i boisz się coś popsuć??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Wszystko opisałem. Przeczytaj uważnie temat od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundil Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Czyli tylko jesteś dociekliwy. Oki Ale moim zdaniem zadałeś pytanie nie na tym forum. Popytaj na forum chemików idp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Poniekąd przyznaję Ci rację, ale skoro tutaj są osoby (wraz z Tobą), które wyjechały z taką teorią to myślałem, że będą w stanie sensownie to wytłumaczyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundil Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Moje znajomość alchemiczna rozpuszczalników ogranicza się do zastosowania ich według potrzeb. Takie doświadczenie zdobyte przez lata pracy z zawodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Moja też, ale teraz okazuje się, że któraś jest błędna - pytanie która? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Idźcie wy na rower póki śniegu nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundil Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Idźcie wy na rower póki śniegu nie ma Lubie to! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waskij Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 chudzinki cóż ja ci mam więcej pisać , wszystko zostało napisane , wiem z doświadczenia i tyle mi wystarczy , chcesz więcej drąż temat u chemików . Kiedyś miałem do czynienia z lakiernictwem ( takim profi , nie garażowym ) i jak bym użył benzynki do odtłuszczania to tak jakbym sobie w kolano strzelił , z resztą jak jeszcze nie wiedziałem to zdarzały się takie pomyłki , potem człowiek się zastanawiał dlaczego cała robota poszła na marne , skąd wzięły się tłuste oczka na położonym lakierze , dlaczego połysk nie taki itp. , przyszedł mądry i powiedział , stosuj odpowiednie materiały i nie oszczędzaj , do odtłuszczania są specjalne preparaty nie benzynka , nie nitro i tyle mi wystarczy . Stosuje się do takich zasad , lakieruje np. firma Dupoint to wszystkie materiały potrzebne do położenia lakieru są od jednej firmy i nie ma niespodzianek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Wszystko to znaczy sposób sprawdzania tłustości po lepkości produktu i zerowej lepkości typowego odtłuszczacza... No cóż, jeżeli ktoś ma coś ciekawego do napisania w temacie to zapraszam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 3 Października 2016 Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Przez przypadek wlazłem na ten wątek :-) Co to znaczy - zerowa lepkość? :-) Chciałbym zobaczyć taką ciecz o zerowej lepkości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ja do odtłuszczania hamulców używam zmywacza do hamulców w sprayu. Butelka 750ml kosztuje ok 10pln. Zmywacz tam zawarty jest świetny i pod ciśnieniem. Do kupienia w prawie każdym sklepie motoryzacyjnym. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.