natalii343 Napisano 28 Września 2016 Napisano 28 Września 2016 Witam! jestem na kupnie roweru. Uparłam się na 2 firmy a mianowicie Meride i Krossa. Konkretnie chodzi mi o model http://www.rowmix.com.pl/sport/5241-matts-6-10-v-2015.html . Nie znam się na rodzajach sprzętu jakie przerzutki więc bardzo was proszę o poradę. Szukam roweru w przedziale 1000-1500 rama 18'' jeżeli nie ta merida to jaki inny proponujecie w tej kwocie. Bardzo proszę o pomoc z góry dziękuje.
Mod Team Puklus Napisano 28 Września 2016 Mod Team Napisano 28 Września 2016 Ta merida jest warta może z 700zł ... czemu się na meride uparłaś ? lepiej weź krossa już. Najlepiej wypadają rowey mniej znanym, czy też mnie "prestiżowych" marek, zwykle osprzęt w takich rowerach jest rzędu 2000 w np meridzie. Oczywiście wszystko zależy. I nie biały, ja mam biały, nie polecam.
natalii343 Napisano 29 Września 2016 Autor Napisano 29 Września 2016 Na meride uparłam się bo wcześniejszy mój rower to właśnie merida i byłam z niego meeeega zadowolona jeżeli chodzi o ramę to jest i to obojętne choć bardziej skłaniałabym się ku męskiej (bardziej i się podobają).Nie wyklucza innej marki po prostu nie zna się na tym i dla tego pisze na forum żebym nie kupiła bubla tylko coś w miarę w tych pieniądzach.Podpowiedzcie mi na co ma zwracać uwagę. Może macie jakieś konkretne modele . Pomocy!!
Tatanka Napisano 29 Września 2016 Napisano 29 Września 2016 Zwróć uwagę na napęd.3x8 to minimum,a lepiej 3x9
chudzinki Napisano 29 Września 2016 Napisano 29 Września 2016 Podpowiedzcie mi na co ma zwracać uwagę A na pewno potrzebujesz "MTB"? Może cross byłby lepszy? Po jakich gruntach jeździsz? Z crossa coś takiego, ale nie wiem jak z rozmiarem. Tak tylko głośno myślę . A jeżeli koniecznie MTB to może to?
Mod Team Puklus Napisano 29 Września 2016 Mod Team Napisano 29 Września 2016 Wiesz ja tez miałem meridę kiedyś ... Nie jest to zła marka, droższe sprzęty są ok ale w tych do 2000zł robią straszni szit, naprawdę odradzam. A na co zwracać uwagę, poza oczywistą kobiecą kwestią jaką jest design i kolor 1 rzeczą jest widelec, należy wybrać rower z najlepszym widelcem w danych pieniądzach bo to jedna z najdroższych części i mało kto się decyduje z tego powodu na wymianę. A nie oszukujmy się, ciężki widelec który nie działa i waży blisko 3kg, można zastąpić sztywnym i urwać nawet 2kg na wadzę. Następnie zwrócił bym uwagę na kola, szczególnie tylne, by było na kasetę a nie na wolnobieg, a na końcu przerzutki, manetki, bo to stosunkowo łatwo wymienić i nie jest to jakieś specjalnie drogie.
natalii343 Napisano 29 Września 2016 Autor Napisano 29 Września 2016 Zwróć uwagę na napęd.3x8 to minimum,a lepiej 3x9 tak naprawdę nie wie o czy do mnie piszesz.... kompletnie sie nie znam;/ A na pewno potrzebujesz "MTB"? Może cross byłby lepszy? Po jakich gruntach jeździsz? Z crossa coś takiego, ale nie wiem jak z rozmiarem. Tak tylko głośno myślę . A jeżeli koniecznie MTB to może to? Trasy jakie wykonuję to z reguły asfalt, ścieżki rowerowe, las, i tereny lekko podgórskie... Nie wie jakie rowery są na takie trasy dlatego zalogowałam się na forum i szukam podpowiedzi bo nikt ze znajomych nie interesuje się rowerami. Szuka pomocy na forum. wszystko co piszecie widelce i te inne sprawy nie znam się na tym ... i niestety nie ma mi kto pomóc na żywo dla tego porady szukam na forum...
chudzinki Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 Jeżeli te podgórskie tereny nie są usłane korzeniami i "kamcorami" to polecam crossa, np. z aukcji co podałem.
natalii343 Napisano 30 Września 2016 Autor Napisano 30 Września 2016 Nieraz tereny są usłane kamieniami... Bardzo lubię jeździć po lesie a tam też teren nie jest wyasfaltowany...a co yślicie o tych :http://www.dobrerowery.pl/kross-lea-f3-2016?from=relatedlubhttp://www.dobrerowery.pl/kross-lea-f1-xxs-bialy-czarny-niebieski-polysk?from=related
chudzinki Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 po lesie a tam też teren nie jest wyasfaltowany Naprawdę? Hmmm, muszę to koniecznie sprawdzić dzisiaj... 75% czasu spędzam w lesie na crossie... Lea 3 - proponowałem... Lea 1 - wolnobieg, ale jak bardzo chcesz to nikt Ci nie zabroni. Przesadziłem! 50% w lesie.
natalii343 Napisano 30 Września 2016 Autor Napisano 30 Września 2016 Z crossa coś takiego, ale nie wiem jak z rozmiarem. Tak tylko głośno myślę . Ten akurat mi się nie podoba wizualnie a na dodatek najmniejszy rozmiar to 19" czyli za duży. Lea 3 fak wizualnie bardziej mi się podoba. Naprawdę to ja nie wiem czym różni się cross od MTB. Więc nie wiem co dokładnie szukać dlatego tutaj szukam porady.
natalii343 Napisano 30 Września 2016 Autor Napisano 30 Września 2016 https://www.centrumrowerowe.pl/rowery/crossowe/p,rower-evado-2-0-men-granatowy-czerwony-mat-2016-kross,532251.htmlhttps://www.centrumrowerowe.pl/rowery/crossowe/p,rower-evado-1-0-dama-bialy-turkus-mat-2016-kross,533383.html
chudzinki Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 Zwróć uwagę na napęd.3x8 to minimum,a lepiej 3x9 Lea 1 - wolnobieg, ale jak bardzo chcesz to nikt Ci nie zabroni. Musisz zdecydować czy chcesz najtańszy czy najlepszy do 1500 zł. Wtedy coś ustalimy.
natalii343 Napisano 30 Września 2016 Autor Napisano 30 Września 2016 Musisz zdecydować czy chcesz najtańszy czy najlepszy do 1500 zł. Wtedy coś ustalimy. Najlepszy! lea 1 wizualnie mi odpowiadała chociaż teraz zastanawiam się nad Evado 2.0 Jeszcze tylko pytanie czy wersja męska będzie mi w czyś przeszkadzać bo nie ukrywam bardziej mi się podoba.
chudzinki Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 Lea 1 - 3x7, czyli wolnobieg Evado 2.0 - tak samo Kands Mestro Lady - 3x8 - kaseta i to jest minimum jeżeli chcesz najlepszy. Pisał o tym @Tatanka. Może tutaj znajdziesz coś ciekawego. czy wersja męska będzie mi w czyś przeszkadzać Nie wiem. Proponuję się przymierzyć.
natalii343 Napisano 30 Września 2016 Autor Napisano 30 Września 2016 http://www.rowerynajtaniej.pl/pl/p/Rower-28-CROSS-Kands-Maestro-2016-bialy/315 ?
chudzinki Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 . W tym przedziale cenowym bardzo dobry wybór crossa. Ewentualnie Remiro gdyby wizualnie bardziej Ci podszedł. Tylko dopytaj jak z rozmiarem ramy, bo w Kandsie jest nietypowa rozmiarówka. Nie wiem jak w Remiro. Nie wiem, nie znam się, nie doradzam. Ja do każdego roweru się przymierzałem i robiłem jazdę próbną .
natalii343 Napisano 30 Września 2016 Autor Napisano 30 Września 2016 No właśnie i tu pojawia się problem z rozmiarem. Bo jestem kurduplem i 19'' będzie lekko za duży. a z tego co patrzyłam są od 19 damskie od 17 ale wizualnie mi nie pasują a męska wersja mi nie przeszkadza.
marlo Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 czy wersja męska będzie mi w czyś przeszkadzać bo nie ukrywam bardziej mi się podoba. Zasadniczo powinny się różnić typem siodełka m / d
natalii343 Napisano 30 Września 2016 Autor Napisano 30 Września 2016 Muszę na spokojnie poszukać bo chyba rozmiaru nie znajdę 17" w męskim wydaniu.
chudzinki Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 Link nie działa. Jeżeli chodzi o tego to spoko. To takie połączenie MTB z crossem, ale ponad budżet .
Pablo59 Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 Bo jestem kurduplem "Kurduplowatość" może wynikać z krótkości nóg / tułowia bądź obojga tych elementów. Jeśli masz krótkie nogi to o męskim maestro zapomnij - a najlepiej zmierz sobie odległość podłoga - krocze w lekkim rozkroku i dużo się wyjaśni ...
natalii343 Napisano 1 Października 2016 Autor Napisano 1 Października 2016 "Kurduplowatość" może wynikać z krótkości nóg / tułowia bądź obojga tych elementów. Jeśli masz krótkie nogi to o męskim maestro zapomnij - a najlepiej zmierz sobie odległość podłoga - krocze w lekkim rozkroku i dużo się wyjaśni ... heheheh no to mam kumulacje jednego i drugiego długość nogi od podłoga-krocze 73 cm. Link nie działa. Jeżeli chodzi o tego to spoko. To takie połączenie MTB z crossem, ale ponad budżet Ponad budżet ale jakoś chyba przeżyję jak na razie to rozmiarowo to nic innego nie widzę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.