Skocz do zawartości

[Oś Piasty] Zamiana QR na pełną ośke z nakrętką

Przemcio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam Cube Attentiona 2016 z piastami Shimano HB-M3000 i FH-M3000 na QR. Czy jest możliwość wymiany osi w tych piastach na klasyczne z nakrętkami ?? Należę do cięższych jeźdźców i myśle o zmianie widelca na konkretny model i zakupu nowych kół prawdopodobnie na ośkach 15mm. Stanie się to dopiero na początek przyszłego sezonu. Puki co pomyslałem ze wymiana standardowych "cieniaków" z QR na zwykle staroświeckie pełne ośki z nakrętkami była by sztywniejsza i bezpieczniejsza. Tylko czy jest to możliwe?

A może jakiś inny patent na tymczasowe bezpieczne dojeżdżenie do kolejnego sezonu ;) ??

Napisano

Czyli zwykła ośka taka z Allegro 9,5mm chyba podejdzie?? Czy sa jakieś lepsiejsze firmowe :)

Może jakieś sprawdzone firmy lub linki?

Ile ważysz, że się obawiasz o trwałość.

Puki co lekko ponad 120kg z tendencja spadkową i 192 wzrostu.
  • Mod Team
Napisano

Puki co lekko ponad 120kg z tendencja spadkową i 192 wzrostu.

To nie dramat.

Trek przy limicie wagi 130kg montuje/montował piasty z taką ośką. A przecież nie jest to limit na styk, rezerwa bezpieczeństwa z pewnością też jest.

Napisano

w piastach shimano łożyska są na końcach osi, bardzo ciężko było by złamać taką oś, także raczej nie ma sensu wymieniać standardowe qr na pełne osie z nakrętkami, raczej sztywności, ani bezpieczeństwa to nie podniesie. A dodatkowo trzeba będzie wozić płaski klucz 15mm do wymiany dętki :)

Napisano

No to mnie pocieszyliście :)

Naczytałem się ze przy mojej wadze to trzeszczą ośki i pada wszystko co popadnie.

Puki nie spadnie jeszcze pare kilogramów to unikam jakiejś ekstremalnej jazdy ale nie odmawiam sobie zjazdu w nieznane. I nie chciałbym zaryć czołem w ziemię tylko z tej przyczyny ze QR nie wytrzyma i koło pójdzie w innym kierunku.

Wiadomo ze jak wymienię widelec to juz będzie na 15-ce ale do tego czasu chce bezpiecznie śmigać. Stąd pomysł zastąpienia drążonej pełną osią :)

Ale może tylko np takie tytanowe QR zalorzyć i póki co z bańki ;)

Zobacz ofertę: Zaciski Piast BOPLIGHT QR - Tytanowa Oś - B.Lekkie

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6095187291

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...