silny59 Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 mam wysłużoną rebe wiadomo że rura 1.1/8 i teraz pytanie mogę kupić rewelation dual rura ma na dole 1.1/5 cz po wybiciu dolnego pierścienia z główki ramy złożę to ,słyszałem że tak proszę o potwierdzenie dodam że stare łożyska steru są półzintegrowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Jeżeli nie masz w ramie główki Taperowanej to nie ma szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BezSpiny.pl Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 (edytowane) To zależy tylko i wyłącznie od główki ramy. Jeśli na dole główki znajduje się łożysko 1,5" z założoną redukcją pod obecnego amora, to po wymianie sterów możesz wstawić nowy amortyzator. Jeśli tej redukcji tam nie ma i główka jest przystosowana pod 1 1/8", to niestety amortyzator z inną rurą sterową się tam nie zmieści. A teraz napisz to, o czym powinieneś wspomnieć na samym początku - jaką masz ramę? (producent, model, rocznik) Edytowane 28 Września 2016 przez BezSpiny.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 chm a ja nie mam tapera (44) i przyjmuje 1,5 ;-))) ale to stalowa rama i stery odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silny59 Napisano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2016 To zależy tylko i wyłącznie od główki ramy. Jeśli na dole główki znajduje się łożysko 1,5" z założoną redukcją pod obecnego amora, to po wymianie sterów może wstawić nowy amortyzator. Jeśli tej redukcji tam nie ma i główka jest przystosowana pod 1 1/8", to niestety amortyzator z inną rurą sterową się tam nie zmieści. A teraz napisz to, o czym powinieneś wspomnieć na samym początku - jaką masz ramę? (producent, model, rocznik) rama to merida matts lite 1000 rocznik chyba 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Chcesz wymienić pomoc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Normalna główka, ja nie znam sposobu żeby wpakować tam Taper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silny59 Napisano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Chcesz wymienić pomoc ? dowcip to masz że ho ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Poza faktem że piszesz zupełnie nie składnie, to proponuję nie rozpoczynać dziwnych rozmów, wszyscy wiemy jak to się kończy. Mnie natomiast zawsze ciekawiła jedna rzecz: zakładam że kupujesz używkę, jakim cudem jesteś w stanie określić jej stan skoro nie masz nawet pojęcia jaką masz główkę w ramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BezSpiny.pl Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 (edytowane) chm a ja nie mam tapera (44) i przyjmuje 1,5 ;-))) ale to stalowa rama i stery odpowiednie. Kolega silny59 pisał, że ma stery półzintegrowane, a to narzuca pewne ograniczenia. rama to merida matts lite 1000 rocznik chyba 2011 Niestety ta rama nie posiada główki przystosowanej pod 1,5". Musisz poszukać innego amora. A może wystarczy przeserwisować obecnego? Napisz co dokładnie oznacza "wysłużony"? Edytowane 28 Września 2016 przez BezSpiny.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 (edytowane) "dowcip to masz że ho ho" - to taki jak ja, bo chciałem napisać to samo. Zresztą cały twój post to jakiś ledwo zrozumiały bełkot. Zero szacunku do czytającego z twojej strony. A amortyzator rurę stożkową może i da się zamontować w ramie 1 i 1/8 - potrzebne są specjalne stery. NSBikes sugerowali coś takiego do Eccentriców z 2015 roku - "stery ZS44/44 z zewnętrznymi miskami (FSA Orbit ITA-A, ITA-B, Cane Creek XX44)". Pogooglaj, ja to znam tylko z teorii. Edytowane 28 Września 2016 przez gocu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Września 2016 dowcip to masz że ho ho Dowcip ... nieeeee, ja zwyczajnie przeczytałem temat i nie wiem gdzie w widelcu jest pomoc i jak ją wymienić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 zacznijmy od tego że revelation i ta rama to niezbyt dobry pomysł , teoretycznie da się to zalozyc , ale to zmieni Ci troche geo ramy bo zamiast sterów wewnątrz wyprowadzasz je na zewnątrz główki , czyli całość idzie o 15-20mm w góre do tego revelation który ma z tego co wiem od 130mm skoku co względem 100mm skoku reby dodaje kolejne 30mm wyżej , każde 20mm wyżej to 1* wypłaszczeniawięc rower będzie miał jakieś 2-3 stopnie wyplaszczony kąt głowki , teraz pytanie czy rama to zniesie czy pęknie w najmniej nieoczekiwanym momencie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BezSpiny.pl Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 A amortyzator rurę stożkową może i da się zamontować w ramie 1 i 1/8 - potrzebne są specjalne stery. NSBikes sugerowali coś takiego do Eccentriców z 2015 roku - "stery ZS44/44 z zewnętrznymi miskami (FSA Orbit ITA-A, ITA-B, Cane Creek XX44)". Pogooglaj, ja to znam tylko z teorii. Hmm, ciekawe rozwiązanie, przyznam, że nie słyszałem o nim wcześniej, więc sam chętnie zaraz o tym poczytam. Po oznaczeniu widać, że pasuje ono do dolnej miski sterów ze średnicą montażową 44mm, więc teoretycznie powinno się nadać także do tej Meridy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Dało by się pochytać..... ale musisz mieć odpowiednie stery i przymierzyć. Jeszcze istnieje obawa że rura sterowa obetrze się wewnątrz główki ramy.... no nie ma lekko ;-)))) Teoretycznie da radę w praktyce niekoniecznie. U mnie bangla w gienku żelaznym ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Da sie zamontować w każdej ramie ale bez zmiany geometrii jest problem. Przy sterach semi jest to możliwe przy klasycznych ahedach nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Robiłem sporo tego typu przeróbek, spotkałem się z dwoma przypadkami główek, które były wąskie w środku i rura z racji swej stożkowości i wymiarów po prostu opierała się na główce zanim dolna bieżnia wlazła na swoje miejsce w sterach. Rama oczywiście pod półzintegrowane. O ile pamiętam dobrze to Orbit ITA robiły 12mm dodatkowej wysokości. Dzisiaj te stery już chyba nie do kupienia, jeszcze rok temu Orbity były powszechnie dostępne w znośnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 A po co kombinować jak można sterówkę wymienic. Tylko trzeba wiedzieć czy to warto tego amorka bo wymiana sterówki także kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi