Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Przymierzam się do zakupu nowego roweru. Do tej pory jeździłem na MTB 26 cali. Rower sprzedałem i chciałbym zakupić nowy, który będzie na kołach 29" oraz aby miał amortyzator na sztywną oś (QR15 lub QR20) - inny niż SR Suntour. Rower przeznaczony do jazdy do pracy (około 13 km w jedną stronę) oraz na jazdy po lesie.

Mój budżet to około 3 - 4 tys. Już wcześniej szukałem jakiegoś konkretnego modelu, natomiast w lokalnym sklepie pojawił się Kross Level B8 Rio w promocyjnej cenie 4000 zł (zamiast 5000 zł). Są to ostatnie sztuki (po jednej sztuce na rozmiar).

Do tego roweru mam jednak dwa dylematy:

- Mam 184 cm i nie wiem jaki rozmiar wybrać - Rozmiar M czy L. Sprzedawca proponuje rozmiar L oraz podpowiada, że rozmiar M jest bardziej do maratonów, a rozmiar L wygodniejszy do jazdy.

Jeździłem na obydwu rozmiarach M i L i szczerze mówiąc nie wiem. Wydaje mi się, że M jest bardziej zwrotniejsza, natomiast sprzedawca podpowiada, że w M przy skrętach dotykam kolanami za blisko kierownicy. Dodatkowo, w rozmiarze L jest manetka blokady amortyzatora na kierownicy, w rozmiarze M tego nie ma. Jeśli zdecydowałbym się na M to może udałoby się podmienić amortyzatora - wszystko zależy od sprzedawcy.

- W rowerze jest napęd 1x11. Do tej pory jeździłem na 2x10. Jakie opinie macie na ten napęd? Jestem raczej amatorem z ambicjami niż profesjonalistą :)

Bardzo proszę o poradę. Być może ktoś zaproponuje inny rower w przybliżonej cenie z dobrą specyfikacją.

Napisano (edytowane)

Poczytaj moje tematy. Mam (miałem, nie wiem) Rio, na 184 cm to M. Na L'ce będziesz spadał nabiałem na rurę.

1x11 spoko, ale z tą zębatką, dużych prędkości się nie spodziewaj, żeby trzymać ~40 km/h trzeba kręcić.. szybko :)

Aha, gdybym wiedział jak to będzie to kupiłbym co innego, cokolwiek... taczkę, hulajnogę - przynajmniej bym jeździł. W tej cenie znajdziesz dużo innych, ale bez sztywnej osi, jeśli to Ci nie przeszkadza.

Edytowane przez t.j.tomasz
Napisano (edytowane)

Zanim kupisz sprawdź czy jest prosty... :down:

http://www.forumrowerowe.org/topic/205990-reklamacja-dluga-droga-do-rio/

- Mam 184 cm i nie wiem jaki rozmiar wybrać - Rozmiar M czy L. Sprzedawca proponuje rozmiar L oraz podpowiada, że rozmiar M jest bardziej do maratonów, a rozmiar L wygodniejszy do jazdy.

Długość nogi?

M na 99.9% będzie za mały.

Edytowane przez Marcin9
Napisano

Oba sa rozmiary sa proste. W L jest manetka blokady amortyzatora, w M nie. Nadal nie wiem jaki rozmiar... Na pewno chce sztywna os z przodu.

Sielak1, ile masz wzrostu?

Siejak1, ile masz wzrostu?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...