inghost93 Napisano 28 Września 2016 Napisano 28 Września 2016 Witam serdecznie, Przymierzam się do zakupu nowego roweru. Do tej pory jeździłem na MTB 26 cali. Rower sprzedałem i chciałbym zakupić nowy, który będzie na kołach 29" oraz aby miał amortyzator na sztywną oś (QR15 lub QR20) - inny niż SR Suntour. Rower przeznaczony do jazdy do pracy (około 13 km w jedną stronę) oraz na jazdy po lesie. Mój budżet to około 3 - 4 tys. Już wcześniej szukałem jakiegoś konkretnego modelu, natomiast w lokalnym sklepie pojawił się Kross Level B8 Rio w promocyjnej cenie 4000 zł (zamiast 5000 zł). Są to ostatnie sztuki (po jednej sztuce na rozmiar). Do tego roweru mam jednak dwa dylematy: - Mam 184 cm i nie wiem jaki rozmiar wybrać - Rozmiar M czy L. Sprzedawca proponuje rozmiar L oraz podpowiada, że rozmiar M jest bardziej do maratonów, a rozmiar L wygodniejszy do jazdy. Jeździłem na obydwu rozmiarach M i L i szczerze mówiąc nie wiem. Wydaje mi się, że M jest bardziej zwrotniejsza, natomiast sprzedawca podpowiada, że w M przy skrętach dotykam kolanami za blisko kierownicy. Dodatkowo, w rozmiarze L jest manetka blokady amortyzatora na kierownicy, w rozmiarze M tego nie ma. Jeśli zdecydowałbym się na M to może udałoby się podmienić amortyzatora - wszystko zależy od sprzedawcy. - W rowerze jest napęd 1x11. Do tej pory jeździłem na 2x10. Jakie opinie macie na ten napęd? Jestem raczej amatorem z ambicjami niż profesjonalistą Bardzo proszę o poradę. Być może ktoś zaproponuje inny rower w przybliżonej cenie z dobrą specyfikacją.
ArtD Napisano 28 Września 2016 Napisano 28 Września 2016 Na część Twoich pytań znajdziesz odpowiedź tutaj http://team29er.pl/testy/rowery/3065-test-roweru-kross-level-b8-rio
inghost93 Napisano 28 Września 2016 Autor Napisano 28 Września 2016 Czytałem już ten i inne artykuły. Chciałbym poznać opinie użytkowników. Może ktoś coś doradzi zwłaszcza w temacie rozmiaru ramy.
t.j.tomasz Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 (edytowane) Poczytaj moje tematy. Mam (miałem, nie wiem) Rio, na 184 cm to M. Na L'ce będziesz spadał nabiałem na rurę. 1x11 spoko, ale z tą zębatką, dużych prędkości się nie spodziewaj, żeby trzymać ~40 km/h trzeba kręcić.. szybko Aha, gdybym wiedział jak to będzie to kupiłbym co innego, cokolwiek... taczkę, hulajnogę - przynajmniej bym jeździł. W tej cenie znajdziesz dużo innych, ale bez sztywnej osi, jeśli to Ci nie przeszkadza. Edytowane 30 Września 2016 przez t.j.tomasz
Marcin9 Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 (edytowane) Zanim kupisz sprawdź czy jest prosty... http://www.forumrowerowe.org/topic/205990-reklamacja-dluga-droga-do-rio/ - Mam 184 cm i nie wiem jaki rozmiar wybrać - Rozmiar M czy L. Sprzedawca proponuje rozmiar L oraz podpowiada, że rozmiar M jest bardziej do maratonów, a rozmiar L wygodniejszy do jazdy. Długość nogi? M na 99.9% będzie za mały. Edytowane 30 Września 2016 przez Marcin9
inghost93 Napisano 30 Września 2016 Autor Napisano 30 Września 2016 Oba sa rozmiary sa proste. W L jest manetka blokady amortyzatora, w M nie. Nadal nie wiem jaki rozmiar... Na pewno chce sztywna os z przodu. Sielak1, ile masz wzrostu? Siejak1, ile masz wzrostu?
inghost93 Napisano 3 Października 2016 Autor Napisano 3 Października 2016 Ostatecznie wybrałem M Pojeżdziłem trochę i stwierdzam że manetka aż tak bardzo nie jest mi potrzebna. Nawet lepiej - mniej rzeczy na kierownicy.
Rekomendowane odpowiedzi