mrovka Napisano 28 Września 2016 Napisano 28 Września 2016 Dzien dobry Mam rower Scott FR20 z 2012 roku,a w nim tak oto przedstawiajacy sie naped: -korba: 36z -zmieniarka: Sram X.7 z krotkim wozkiem -kaseta: Sram PG-950, 11-28 -manetka Sram X5 Stopniowanie fabrycznego napedu wydaje mi sie zbyt DH,wiec wymyslilem by wlozyc do przodu zebatke 32 lub owalne 34,a do tylu tuningowana kasete o stopniowaniu 11-13-16-19-21-24-28-23-36 I tu mam pytania. -Jezeli uda mi sie dobrac dlugosc lancucha do tak zlozonej kasety to czy ta zmieniarka,Sram X7,obsluzy mi tryb 36z ?? i drugie: -Czy kaseta XT i jej lockring przypasuje do bembenka? Ta kaseta XT zalega mi w skrzynce,wiec dlatego o niej wspomnialem - ale nie bedzie problem zdobyc jakiegos srama 11-36 Chyba ze wy macie jakies inne propozycje? 1x11 ? :P jedynie co,to chce zachowac oryginalne malowanie tylniej piasty-innych wymagan nie mam. Rower nie bedzie przeznaczony do skokow,raczej szybsza jazda w dol
mrovka Napisano 28 Września 2016 Autor Napisano 28 Września 2016 Czytajac te dwa linki dowiedzialem sie,ze w sumie jak rama pozwoli,to moge wcisnac tam nawet 10 biegow,na na pewno przerobione XT. http://www.bikeradar.com/forums/viewtopic.php?t=12751939 http://roweroweporady.pl/kompatybilnosc-napedow-rowerowych/ Mam racje w swoim zalozeniu ? Pytam bo chce sie upewnic. Nie mam tego roweru przy sobie,a chcialem na urlopie,bez wiekszych komplikacji to pozmieniac. Macie jakies sugestie/
radziuGD Napisano 28 Września 2016 Napisano 28 Września 2016 Jeśli z blatem 36 jest za twardo, to wsadź 34 lub 32. Jeśli ma to być rower do jazdy w dół, to po co Ci zakres 11-36? Przez wiele lat śmigałem z napędem 1x9 z blacikami w zakresie 32 do 38 i kasetami 11-25/34 i nie było opcji aby pod górę szło inaczej jak na wypych. Tuningowanie kasety 9sp i zabawa z koronkami aby uzyskać 11-36 wydaje się trochę kontrowersyjne, gdyż rampy do podciągania łańcucha znajdą się w nieodpowiednich miejscach i będzie to działać z pupy. Lepiej wsadzić kasetę 12-36 i mieć święty spokój. Przełożenie 34/11 w tym rowerze potrzebne jest chyba tylko do napędzenia się z płaskiego na jakiegoś potężnego gapa, c.a 15m
mrovka Napisano 28 Września 2016 Autor Napisano 28 Września 2016 Piszac 'rampy do podciagania lancucha' masz na mysli napinacz kolo korby ? Bo przeszlo mi przez glowe ze jak zaloze NarowWide i kasete 11-36,to zmienie napinacz na zwylka prowadnice. Chociaz faktycznie,zanim sie zabiore za kasete to pierwsze zaloze 32z Licze,ze majac o wiele bardziej kadencyjny naped,poszerze mu mozliwosci do delikatnych podjazdow. /ot chocby podjechac z gornej stacji Szyndzielni na jej szczyt,a pozniej na klimczok z usmiechem na twarzy-ot,obrazowy przyklad dla zorientowanych w tamtejszym terenie Zle sie wyrazilem piszac ze nie chodzi mi o skoki,a o szybka jazde w dol..bo takze nie chodzi mi o DH. Piszac 'szybka jazda w dol' mialem na mysli tylko to,ze sama geometria i zawisy pozwola mi na odrobine wiecej niz na typowym ht XC
radziuGD Napisano 28 Września 2016 Napisano 28 Września 2016 Mnie tam w szkole uczono, że na 200mm na przedzie i damperze 9,5" nie da rady podjeżdżać rampy - popatrz na kasetę, na każdej koronce jest przynajmniej jedno wgłębienie, które zaciąga łańcuch, w seryjnej kasecie te wgłębienia układają się w piękne łuki, jak zaczniesz wachlować koronkami to wyjdzie kupa.
mrovka Napisano 28 Września 2016 Autor Napisano 28 Września 2016 O kurna,ale wtopa - to o te rampy chodzilo Ten tryb 16z byl w komplecie z trybem 40z i jest to ze stajni OneUpComponents. Komplet jest stosowany do tuningowania kaset 10cio rzedowych do zakresu 11-40 i na stronie producenta jest rekomendowany do shimano i sram. -wiec ufam ze bedzie to wspolpracowalo ze soba.....najwyzej wroce do starego zakresu i tylko sobie zapodam 32 na korbe,tak jak sugerowales na poczatku Wiem ze 200 i 180 to nie sa najlepsze ugiecia na rame podjazdowa Tyle ze mi naprawde zaczelo brakowac tam o wiele miekszych przelozen,nie mam juz tyle sily w nogach i ide po 'najmniejszej lini oporu'
radziuGD Napisano 29 Września 2016 Napisano 29 Września 2016 Strasznie przeskakujesz między 9 a 10sp. Czyli tak, masz kasetę xt 10sp oraz 40t i 16 t do podmianki? To jeszcze potrzebujesz manetki i przerzutki 10sp. Wsadzisz sporo kasy a rower tak czy inaczej do góry będzie jechał nie wiele lepiej niż teraz.
mrovka Napisano 29 Września 2016 Autor Napisano 29 Września 2016 ta kaseta XT i ten komplet 16z i 40z zalegal mi poprostu w skrzynce /tzn jest to kupione do innego roweru/ Wiecja na razie nic nie zainwestowalem. Dlatego tak kombinowalem bo nie wiedzialem co mi tam moze wejsc i jaki zakres ma zmieniarka - ale okazalo sie ze 10sp wejdzie na bembenek i ze nawet obsluzy to zmieniarka x7 Co prawda to poszerzylo mozliwosci,ale wlasnie ze wzgledu na manetke 9cio biegowa chce zostac przy 9sp Pokombinuje tylko z zakresem kasety.Moze zda to egzamin i uda mi sie zrobic mu naped bardziej pod takie 'pseudo enduro' niz DH Oczyma wyobrazni widze na nim zielony chainring 32 wiec ciezko bedzie wam, to we mnie zmienic
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.