Skocz do zawartości

[zmiana napedu] Scott FR20 z 2012r

mrovka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzien dobry

Mam rower Scott FR20 z 2012 roku,a w nim tak oto przedstawiajacy sie naped:

-korba: 36z

-zmieniarka: Sram X.7 z krotkim wozkiem

-kaseta: Sram PG-950, 11-28

-manetka Sram X5

Stopniowanie fabrycznego napedu wydaje mi sie zbyt DH,wiec wymyslilem by wlozyc do przodu zebatke 32 lub owalne 34,a do tylu tuningowana kasete o stopniowaniu 11-13-16-19-21-24-28-23-36

I tu mam pytania.

-Jezeli uda mi sie dobrac dlugosc lancucha do tak zlozonej kasety to czy ta zmieniarka,Sram X7,obsluzy mi tryb 36z ??

i drugie:

-Czy kaseta XT i jej lockring przypasuje do bembenka?

Ta kaseta XT zalega mi w skrzynce,wiec dlatego o niej wspomnialem - ale nie bedzie problem zdobyc jakiegos srama 11-36

Chyba ze wy macie jakies inne propozycje? 1x11 ? :P :P jedynie co,to chce zachowac oryginalne malowanie tylniej piasty-innych wymagan nie mam.

Rower nie bedzie przeznaczony do skokow,raczej szybsza jazda w dol

Napisano

Czytajac te dwa linki dowiedzialem sie,ze w sumie jak rama pozwoli,to moge wcisnac tam nawet 10 biegow,na na pewno przerobione XT.

http://www.bikeradar.com/forums/viewtopic.php?t=12751939

http://roweroweporady.pl/kompatybilnosc-napedow-rowerowych/

Mam racje w swoim zalozeniu ? Pytam bo chce sie upewnic.

Nie mam tego roweru przy sobie,a chcialem na urlopie,bez wiekszych komplikacji to pozmieniac.

Macie jakies sugestie/

Napisano

Jeśli z blatem 36 jest za twardo, to wsadź 34 lub 32. Jeśli ma to być rower do jazdy w dół, to po co Ci zakres 11-36? Przez wiele lat śmigałem z napędem 1x9 z blacikami w zakresie 32 do 38 i kasetami 11-25/34 i nie było opcji aby pod górę szło inaczej jak  na wypych.

Tuningowanie kasety 9sp i zabawa z koronkami aby uzyskać 11-36 wydaje się trochę kontrowersyjne, gdyż rampy do podciągania łańcucha znajdą się w nieodpowiednich miejscach i będzie to działać z pupy.

Lepiej wsadzić kasetę 12-36 i mieć święty spokój.

Przełożenie 34/11 w tym rowerze potrzebne jest chyba tylko do napędzenia się z płaskiego na jakiegoś potężnego gapa, c.a 15m

Napisano

Piszac 'rampy do podciagania lancucha' masz na mysli napinacz kolo korby ? 

Bo przeszlo mi przez glowe ze jak zaloze NarowWide i kasete 11-36,to zmienie napinacz na zwylka prowadnice.

Chociaz faktycznie,zanim sie zabiore za kasete to pierwsze zaloze 32z

Licze,ze majac o wiele bardziej kadencyjny naped,poszerze mu mozliwosci do delikatnych podjazdow.

/ot chocby podjechac z gornej stacji Szyndzielni na jej szczyt,a pozniej na klimczok z usmiechem na twarzy-ot,obrazowy przyklad dla zorientowanych w tamtejszym terenie

Zle sie wyrazilem piszac ze nie chodzi mi o skoki,a o szybka jazde w dol..bo takze nie chodzi mi o DH.

Piszac 'szybka jazda w dol' mialem na mysli tylko to,ze sama geometria i zawisy pozwola mi na odrobine wiecej niz na typowym ht XC

Napisano

Mnie tam w szkole uczono, że na 200mm na przedzie i damperze 9,5" nie da rady podjeżdżać ;)

rampy - popatrz na kasetę, na każdej koronce jest przynajmniej jedno wgłębienie, które zaciąga łańcuch, w seryjnej kasecie te wgłębienia układają się w piękne łuki, jak zaczniesz wachlować koronkami to wyjdzie kupa.

Napisano

O kurna,ale wtopa - to o te rampy chodzilo :)

Ten tryb 16z byl w komplecie z trybem 40z i jest to ze stajni OneUpComponents.

Komplet jest stosowany do tuningowania kaset 10cio rzedowych do zakresu 11-40 i na stronie producenta jest rekomendowany do shimano i sram.

-wiec ufam ze bedzie to wspolpracowalo ze soba.....najwyzej wroce do starego zakresu i tylko sobie zapodam 32 na korbe,tak jak sugerowales na poczatku

Wiem ze 200 i 180 to nie sa najlepsze ugiecia na rame podjazdowa :)

Tyle ze mi naprawde zaczelo brakowac tam o wiele miekszych przelozen,nie mam juz tyle sily w nogach i ide po 'najmniejszej lini oporu'

Napisano

Strasznie przeskakujesz między 9 a 10sp.

Czyli tak, masz kasetę xt 10sp oraz 40t i 16 t do podmianki?

To jeszcze potrzebujesz manetki i przerzutki 10sp.

Wsadzisz sporo kasy a rower tak czy inaczej do góry będzie jechał nie wiele lepiej niż teraz.

Napisano

ta kaseta XT i ten komplet 16z i 40z zalegal mi poprostu w skrzynce /tzn jest to kupione do innego roweru/ 

Wiecja na razie nic nie zainwestowalem.

Dlatego tak kombinowalem bo nie wiedzialem co mi tam moze wejsc i jaki zakres ma zmieniarka - ale okazalo sie ze 10sp wejdzie na bembenek i ze nawet obsluzy to zmieniarka x7 

Co prawda to poszerzylo mozliwosci,ale wlasnie ze wzgledu na manetke 9cio biegowa chce zostac przy 9sp

Pokombinuje tylko z zakresem kasety.Moze zda to egzamin i uda mi sie zrobic mu naped bardziej pod takie 'pseudo enduro' niz DH

Oczyma wyobrazni widze na nim zielony chainring 32 :) wiec ciezko bedzie wam, to we mnie zmienic :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...