Skocz do zawartości

[tylne koło] Czy ten zestaw ma sens?

dudezm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

tym razem chciałem poradzić się w sprawie nowego koła. Sprawa dotyczy dość leciwego roweru Author Solution, koła 26", hamulce v-brake, napęd 3x7 na wolnobiegu, z przodu Altus, z tyłu Acera.

Zębatki już siadają, czas na wymianę. Pomyślałem sobie, że jak zmieniać, to na kasetę, a wtedy też dochodzi nowe koło. Budżet raczej skromny, choć jak już mam coś kupić, to nie chcę tego wymieniać po miesiącu. Moja waga to 100kg +/-5 przy 190cm i choć chętnie zszedłbym do 90, to jednak "do obliczeń" zakładam trzy cyfry. 

O ile z kasetą i łańcuchem poszło szybko (connex 800 i CS-HG51 8sp 11-32(jedna koronka będzie pusta)), tak z kołem mam zagwozdkę. Czytam i czytam i albo wychodzi tanio i słabo, albo dobrze i za drogo. Korci mnie piasta maszynowa z uwagi na bezobsługowość i wytrzymałość. Postawiłem więc na:

- piasta Novatec 802SB 36h

- obręcz Pathfinder 26" Accent (lub ew. DT 335 - warto dopłacić 20zł? jaka różnica między nimi prócz wagi?)

Gdzieś wyczytałem, że mosiężne nyple trwalsze, więc kupiłbym takie. Nie wiem natomiast jakie szprychy do tego? 

Opony wstępnie Kenda Fifty, bo dość uniwersalne, a na takich mi zależy. Ale jak w podobnej cenie coś lepszego polecicie to nie będę się upierał.

Jak już pisałem jestem dość ciężki. Lubię pośmigać po okolicznych lasach (góry Świętokrzyskie), po ścieżkach bynajmniej nie rowerowych a stricte leśnych, korzenistych i kamienistych z malutkimi dropami/hopkami. I to jest główne przeznaczenie roweru ale czasem najdzie mnie na pozwiedzanie okolicznych wiosek typowo po asfalcie.

Podsumowując: jakie szprychy i czy w ogóle wybrana piasta i obręcz mają sens? A może demonizuję tą wagę i wystarczyłoby coś połowę tańszego?

Napisano

OK, racja - nie jest bezobsługowy ale łatwiejszy w obsłudze.

Tak sobie liczę z polecanymi szprychami/nyplami  wyjdzie mi za koło prawie 300zł (doliczając usługę zaplecenia). Może lepiej wybrać coś gotowego ( na szybko z alledrogo "KOŁO 26 TYŁ MTB ALEXRIMS DH 19 CZARNE + NOVATEC 802SB"  230 pln)? Obręcz też chyba niezła, oszczędzam czas i pieniądze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...