osis25 Napisano 23 Września 2016 Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Sam właśnie szukam dobrej nie drogiej pompki do amora i już sam nie wiem co kupić..... Miałem okazje pompować tą pompką Topeak Pocket Shock DXG i jest całkiem ok. Tylko cena 170zł mnie odrzuca.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 23 Września 2016 Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Koła pompuje przy użyciu kompresora czy do amorów są potrzebne/dostępne w handlu jakieś przejściówki końcówki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Września 2016 Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Kompresorem amor? Oszalales? Zdajesz sobie sprawe jakiej wielkosci jest komora powietrzna i jakiej precyzji potrzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 23 Września 2016 Udostępnij Napisano 23 Września 2016 170 za Topeak Pocket to za dużo - za 150 idzie wyrwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 23 Września 2016 Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Kompresorem amor? Oszalales? Zdajesz sobie sprawe jakiej wielkosci jest komora powietrzna i jakiej precyzji potrzeba? No właśnie nie wiem. Mógłbyś mnie oświecić Lub rzucić jakimś pożytecznym linkiem na ten temat. Chciałbym się coś douczyć na ten temat. Jakie ciśnienia itd. Mam cube attention z rockshoxem i nie za bardzo mi się podoba jego praca wiec pomyślałem o zmianie ciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BezSpiny.pl Napisano 23 Września 2016 Udostępnij Napisano 23 Września 2016 No właśnie nie wiem. Mógłbyś mnie oświecić Ciśnienie w amortyzatorze przednim waha się zazwyczaj pomiędzy 70 a 200 PSI, czyli 4,7 - 13,6 ATM. Ciśnienie w damperze, czyli amortyzatorze tylnym dochodzi do 300, a w skrajnych przypadkach do 400 PSI, co daje odpowiednio 20,4 i 27 ATM. Rzecz w tym, że zarówno w amortyzatorze przednim jak i tylnym komory powietrzne mają niewielką pojemność, więc kompresor może się sprawdzić gorzej niż dedykowana pompka, a i to pod warunkiem, że dysponujesz kompresorem oferującym odpowiednio duże sprężanie. Jeśli chodzi o zawory, to potrzeba wkręcanej końcówki samochodowej, czyli do zaworów AV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Spoko dzieki Przy takim ciśnieniu fakt o kompresorze mogę zapomnieć. Czy jeśli zamknięty przedni rockshox (w nowym rowerze) się ugina to może być za niskie ciśnienie czy awaria/wada czy one po prostu tak mają i do końca się nie blokują ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Mają tak żeby się nie uszkodziły przy nieoczekiwanej dziurze, zawsze jest trochę luzu na zablokowanym widelcu, w każdych amorach, nie tylko rs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 nie prawda, nie każdy widelec tak ma- w lepszych tłumikach blokada jest 100% ale posiada zawór blow off Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 No to spoko Jest gdzieś dostępna jakaś tabela ciśnień w stosunku do wagi jeźdźca??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 @piciu256 a tak, przepraszam, zapomniałem o tym w rs'ach jest to floodgate, dobrze myślę? @Przemcio A nie masz naklejki z tabelką na widelcu? jeżeli nie to na pewno znajdziesz na stronie producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Na widelcu? a jak nie to napompuj tyle ile ważysz kg w psi, a potem ustaw sag Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Nie mam żadnej naklejki Czyli jak dopompuje psi wg wagi to potem dokręcać zawór na lewej Ladze od max - do max + ? A jest jakaś zasada ile ma się uginać amor przy napięciu wstępnym z jeźdźcem. W motocyklu były inne zasady i w rowerze zapewne też sa inne. Tam zawiązywalo sie nitkę na ladze i siadało. I pod obciążeniem przy rowerze ile powinno być procent wstępnego ugięcia ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 W rowerach XC tak do 20 % ... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Ok. Dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Poszukaj na yt ustawianie SAGu i tłumienha odbicia, znajdziesz fachowe filmy choćby Szajbajka lub Dominika :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Dzięki wszystkim za pomoc. Czas popróbować Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.