Skocz do zawartości

[Rama] 26" nowa, dobra, w cenie ~1000pln

saphrii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Jako, że era MTB na kołach 26" minęła, na rynku jest plaża jeśli chodzi o sprzęt leszy niż marketowy i najniższa półka - może podsuniecie z doświadczenia w jakich firmach najlepiej szukać nowej przyzwoitej ramy alu z dobrą geometrią do XC pod koła 26"? Na ramę mam przeznaczone ~1000zł, ale absolutnie nie chcę przekroczyć 1500zł.

Napisano

Jeśli nie jesteś bardzo bardzo niski, to do XC bezdyskusyjnie lepszy będzie 29-er. Jak i tak chcesz kupić ramę, to lepiej będzie sprzedać części do 26" i po prostu przejść na 29".

Napisano

Zadałem pytanie w imieniu znajomej - decyzja o pozostaniu przy 26" była już dyskutowana, sprzedaż obecnego roweru (i dołożenie tego 1000) nie starczy na nowy rower z takim osprzętem jaki ma obecnie, chce zmienić wyłącznie ramę.

Napisano

Ponieważ mamy już 2016 to o dobre nowe ramy na 26" jest bardzo trudno - większość firm produkuje już tylko wyłącznie 27,5 lub 29.

Zmieniać dobry rower 26" na 27,5" nie ma wielkiego sensu, bo róznica nie jest aż tak duża jak próbują nam to wmówić firmy sprzedające rowery.

Natomiast do XC za wyjątkiem naprawdę bardzo niskich osób lepiej sprawdza się 29".

Więc albo można szukać wyprzedaży starych stocków 26"- może się coś trafi fajnego i to tanio, bo już prawie nikt nie chce 26", albo poczekać i dozbierać do czegoś lepszego na większych kołach.

No i też pewnie warto pomyśleć na jak długi okres czasu ma być ta nowa rama, bo w przyszłości raczej trudno ją będzie dobrze sprzedać, więc jak by to miał być stosunkowo krótki okres czasu to tym bardziej nie warto pakować w to pieniędzy.

Napisano

Bikershop wyprzedaje Boplight Team. Swego czasu ramka była ogromnie popularna wśród maratończyków. Były czasy gdy prawie połowa rowerów w peletonie to były Boplighty i Kellysy. Bardzo charakterystyczne wzornictwo pozwalało łatwo je odróżnić od pozostałych.

Ramka pewnie już trochę archaiczna, ale lekka, i stosunek cena-jakość bardzo przyzwoita. 

779 zł teraz wisi cena.

Napisano

Mateusz:

Na Peaka już patrzyłem, poza tym, że znajoma chciałaby coś bardziej "firmowego" i gdzieś już przebąkiwała o Meridzie, to w peaku dochodzi taperowana główka i większa sztyca - cóż, najwyżej stery z redukjcją i wymiana sztycy dojdzie. Meridy nie widziałem, zapewne będzie podobnie,

lewocz:

dzięki przyjrzę się.

Napisano

Dzięki Panowie, wybór padł na Boplighta - fakt, może lekko archaiczny, ale najmniej gimnastykowania z przekładką, wszystko przejdzie 1:1 (prócz nowych pancerzy i linek przerzutek). Żadnych adapterów, żadnych redukcji, żadnej zmiany sztycy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...