Skocz do zawartości

[Kurtka] Oświetlenie?

Quarantine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowy, na forum nie znalazłem takiego pytania raczej. Jeśli było, wybaczcie, proszę o link.

A zatem. Jechałem ostatnio i światełka zaczęły słabnąć... pomyślałem, że to wspaniały moment na wymianę lub ewentualne dokupienie baterii. Myślałem nad różnym oświetleniem, począwszy od mocnych lamp rozświetlających drogę przede mną, aż nawinęły się takie z kierunkowskazami. Ciekawy bajer, poczytałem trochę, wielu jest przeciwnych, ale fakt faktem nie wygląda to źle. W przypadku oczywiście niektórych kierunkowskazów (patrz:

lub
). Bo niektóre wyglądają dość kiepsko lub są za duże.

Myślałem o tym, ale spostrzegłem, że to trochę małe i mało zauważalne, a do tego przy moim trybie jazdy (szybka, dość sportowa jazda, zwykle po mieście, ale i onroad, coś 'ala jazda ścigaczem po mieście i autostradzie na przemian) i dość dynamicznym przyspieszaniu + częstych wybojach i zjazdach z krawężnika (oczywiście lekko, ale jednak)... światła by spadły, stłukły się, czy cokolwiek.

Wpadłem więc na pomysł plecaczka z takim oświetleniem, ale jest zbyt duży. I MASZ ! Nagle olśniła mnie pewna kurtka, którą pokażę tutaj: Noor America - czy ktoś miał z nią styczność? Koszta to chyba granica 800 zł, lecz zastanawiam się, czy to można gdzieś nabyć, czy to tylko jakiś nie wiem, chwyt marketingowy lub promocja, bez której nabyć jej nie można. I czy jest ona gdzieś w PL lub chociażby w UE, czy to jakieś USA.

Co sądzicie o tym?

Eh, szkoda... a taka fajna kurtka :) A coś podobnego może znasz jako zamiennik tandetnych kierunkowskazów? Chodzi o coś, co informuje o zmianie kierunku jazdy i ogólnie pomaga w widoczności rowerzysty. Były rękawiczki, widziałem je, ale nie chcę. Jakieś kurtki ciekawe, podobne do tej z projektu?

Ponawiam pytanie, czy zna ktoś coś podobnego? Chcę mieć fajne oświetlenie, ale wiele zobaczyłem i mało co się podoba: rękawiczki z kierunkowskazami, kierunkowskazy, światła na koła, ramy, zwykłe światełka... i nic. Jedynie jakieś naprawdę dobre światła mi się podobają i ta kurtka, ale podobnej nigdzie nie znajdę chyba, a takiej jak ta nie sprzedają. Napisałem do gościa, który był odpowiedzialny za ten projekt, ale nie odpisał mi do tej pory.

Ja mam u siebie te z 2 filmiku.

Fajnie świeci ale kierunków nie używam bo ludzie są nie przyzwyczajeni do tego. Ale lasery boczne i lampka świecą fajnie. Co ciekawe po zmroku zauważyłem ze przy włączonych laserach na drogę samochody zostawiają jakoś więcej przestrzeni co uważam za duży plus. Sterowanie z pilota na kierownicy tez jest ciekawe oraz czujnik zmierzchu. Mogą zapalać się same po zmroku lub przy wjeździe do tunelu.

Dodatkowo jako dzienne mocne światło mam na sztycy strobo kellysa z soczewka. Bardzo dobrze widoczne z daleka nawet w dzień. :)

Jeśli by wziąć pod uwagę małe światełka, to macie rację. Ale ja mówię o czymś dużo większym, niż zwykłe światła pod siedzeniem. Jak właśnie ta kurtka. Plecaki odpadają, zawsze mieć na plecach coś to średnio mi się widzi. Nie macie jakichś jeszcze kurtek innych? :)

Czuje tutaj jedną wielką niespójność:

A zatem. Jechałem ostatnio i światełka zaczęły słabnąć... pomyślałem, że to wspaniały moment na wymianę lub ewentualne dokupienie baterii. Myślałem nad różnym oświetleniem, począwszy od mocnych lamp rozświetlających drogę przede mną, aż nawinęły się takie z kierunkowskazami.

Kierunkowskazy z przodu w rowerze? Bezsensu, to Ty powinieneś być czujny bo nawet w kasku nie jesteś niezniszczalny a nie liczyć, że kierowca je zauważy... na kurtce. Poza tym bardziej oświetlony nie zawsze oznacza bezpieczniej, ponieważ będą na Ciebie kierowcy z ciekawością patrzyć i może dojść do wypadku. Duża ilość oświetlenia może również oślepiać.

Kup sobie mocną lampę na tył taką jak wall-e 1, odblaski nad kostki no i na nadgarstki i już jesteś widoczny podczas zmiany kierunku jazdy. Po co cudować i przepłacać.

tomek040982 dobrze piszę. Wadą kierunkowskazów rowerowych jest ich rozstaw, one są zdecydowanie za blisko siebie.

Żeby nie było że krytykuję, w aliexpress fraza led jacket zwraca następujące wyniki:

https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20160926191653&SearchText=led+jacket

PS tak bardzo się teraz z tego śmieje haha:

https://pl.aliexpress.com/item/One-pair-laser-armband-Red-Laser-Waistcoat-LED-Clothes-Laser-Suits-650nm-Laser-Man-Costumes-For/32659939019.html?scm=1007.13339.33317.0&pvid=dfdbe5fb-7cb0-44dd-9e4d-bb8911489eac&tpp=1

//EDIT:

Nawet znalazłem coś takiego:

Szelki:

https://pl.aliexpress.com/item/New-Invention-Safety-Harness-with-LED-light-EL-Reflective-Running-Safety-Jacket-Vest-For-Motorcycle-Safety/32614677592.html?s=p

Plecak:

https://pl.aliexpress.com/item/Motorcycle-LED-Reflective-Backpack-Bike-Signal-Light-Indicator-Remote-Control-LED-Bike-Lights-Backpack-Bag-for/32682847673.html?scm=1007.13339.33317.0&pvid=ad943052-6efe-4322-a9c4-38b75e4a3335&tpp=1

Kamizelka:

https://pl.aliexpress.com/item/Motorbike-Cycling-Reflective-Safety-Vest-Motorcycle-Reflective-Safety-Vest-LED-Backpack-Vest-Pilot-Lamp-Bicycle-Lights/32615780927.html?scm=1007.13339.33317.0&pvid=ad943052-6efe-4322-a9c4-38b75e4a3335&tpp=1

Jeśli już się zdecydujesz to wysłałem tylko pierwsze z brzegu, na pewno tam są tańsze lub lepsze rozwiązania do wygrzebania z Chin.

Moje przemyślenie na ten temat bo się nie wczytywałem w opis przedmiotów. Jeśli już, to szukaj rozwiązania migającego. Ja osobiście prawdopodobnie nie zwróciłbym dużej uwagi jako kierowca auta, na strzałkę w lewo na plecaku wyświetlaną w sposób statyczny. Lepiej, aby ona migała. To na pewno przykuwa uwagę.

//EDIT 2

Na YouTube fraza led backpack:

Super, bardzo Ci dziękuję, Sm4rek. O taką mi odpowiedź chodziło. Faktycznie te niektóre są śmieszne, ale te dwie rzeczy zwróciły moją uwagę. Mianowicie kamizelka z ostatniego linku oraz niektóre z tych "led jacket". Tylko jak wygląda ta "chińszczyzna"? Warto brać? Jak jest z gwarancją itd.?

Ja kupowałem wiele rzeczy za groszowe sprawy na Aliexpress i nigdy nie było problemu. Na youtube lub na facebooku masz grupy poświęcone temu największemu chińskiemu allegro np: na fejsie alliexpress polska.

Ogólnie większość rzeczy jest produkowanych w Chinach i nie zawsze są to gorsze rzeczy od tych oznaczonych logiem producenta (który de facto tam zamawia w fabryce). Niektóre rzeczy zresztą są identyczne tylko bez brandowania nazwą marki...

Co do gwarancji nie jestem specjalistą bo akurat takich rzeczy nie kupowałem które by jej wymagały, ale wydaje mi się że na terenie UE zazwyczaj nie obowiązuje azjatycka gwarancja. Wydaje mi się że najczęściej jest to tylko dobra wola sprzedawcy chińczyka, że odbierze i zaniesie za nas. 

Z tego co wiem jednak wiele osób kupuje tam nawet telefony (głównie XIAOMI) z dystrybucją na Europe dzięki temu mają gwarancje. Pamiętaj że przy drogich rzeczach może naliczony zostać VAT/CŁO od pewnej kwoty (w googlu znajdziesz na ten temat).

Przy tanich po prostu do domu Ci przychodzi paczka.

PS: Na Aliexpress przy niektórych rzeczach tych popularnych, masz OPINIE od użytkowników wraz ze zdjęciami jeśli wrzucili produktów. Tutaj przykład takiej aukcji rozchwytywanej z opiniami i zdjęciami użytkowników:

https://pl.aliexpress.com/item/Bright-Bike-Bicycle-Cycling-2-LED-Flashing-Light-Lamp-Safety-Back-Rear-Tail-Free-Shipping/32616940942.html

Dla przykładu powiem Ci że kupiłem tą lampkę jako zapasową za dokładnie 10,52zł i jestem zaskoczony. Posiadam również Mactronic Walle I i nie odbiega za bardzo ta lampka chińska, a jest 5x tańsza. Moc praktycznie ta sama, jakość wykonania taka sama. Ma tylko trochę inne soczewki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...