Cytrusek Napisano 21 Września 2016 Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Witam. od jakiegoś czasu robie przeglądy techniczne koledze w jego i żony w rowerze i właśnie na mocowaniu misek do mufy suportowej natknąłem się na problem otóż gdy stoję z prawej strony roweru, to żeby zakręcić miskę do mufy w której znajdują się kulki łożyskowe muszę kręcić w lewo żeby zakręcić, a gdy stoję z lewej strony roweru to kręci się normalnie w prawo, moje pytanie brzmi, czy są maszynowe suporty do takiego czegoś? Niestety po wyjęciu kulek z koszyczka w środku stuka coś i muszę to jakoś naprawić bo ani w koszyczku nie kręci dobrze tylko ciężko, ani bez koszyczka bo stuka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 21 Września 2016 Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Zmierz mufę , stary suport ( długość osi ) i szukaj normalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cytrusek Napisano 21 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2016 @Ychu, To znaczy, że zwykły suport maszynowy nada się do czegoś takiego? Długość mufy suportowej 68 mm a długości osi korbowej zapomniałem zmierzyć, ale ją zmierzę, czy średnicę mufy też trzeba zmierzyć? Myślałem nad czymś takim dobre to będzie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Września 2016 Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Długość mufy już masz Średnica nie jest potrzebna.Dobierasz tylko długość ośki na podstawie starej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cytrusek Napisano 21 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2016 @ Tatanka A dlaczego średnica nie jest potrzebna? To nie jest taki suport zwyczajny maszynowy tylko taki z wyjmowaną osią korbową i wiankami wyjmowanymi, to chyba jakieś stare rozwiązanie. A i jeszcze jedno pytanie śruby do tego suportu są na klucze 15 a ja stare śruby z tej osi odkręcałem na 14 więc jak kupię taki suport maszynowy, to mi się nie wkręci na korbę bo będzie za szeroki;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 21 Września 2016 Udostępnij Napisano 21 Września 2016 To nie jest taki suport zwyczajny maszynowy tylko taki z wyjmowaną osią korbową i wiankami wyjmowanymi, to chyba jakieś stare rozwiązanie. No swoje lata ma. A i jeszcze jedno pytanie śruby do tego suportu są na klucze 15 a ja stare śruby z tej osi odkręcałem na 14 więc jak kupię taki suport maszynowy, to mi się nie wkręci na korbę bo będzie za szeroki;( Zawsze można śruby wymienić , ale jak wymiar kwadratu w korbie będzie inny niż ten na suporcie to trochę lipa. Trzeba by poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cytrusek Napisano 21 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2016 @Ycu no chyba że tylko ten łepek do wkręcania jest na 15 a gwint normalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Września 2016 Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Z opisu wkręcania wynika że miski mają standard BSA. A jeśli to jest standard,to znaczy że średnica,skok gwintu jest taki sam.Wymieniałem kiedyś taki stary suport na maszynowy i nie było problemu.A jesli chodzi o śrubę,to klucz może się różnić,ale będzie pasowało.Ale jak chcesz to szukaj z 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 21 Września 2016 Udostępnij Napisano 21 Września 2016 @Ycu no chyba że tylko ten łepek do wkręcania jest na 15 a gwint normalny? Zawsze można przełożyć ze starego i już. Gwint na pewno jest standardowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cytrusek Napisano 21 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Dziękuję za rady i pozdrawiam serdecznie, trochę mi pomogliście:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 22 Września 2016 Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Gwint w osi jest drobnozwojny a nie normalny . Za to jest jeden standard przy kwadracie, więc czy 14, czy 15, czy też inbus to nie ma znaczenia, co najwyżej musisz mieć cienkościenną nasadkę. Martw się raczej wydatkiem na klucz do suportu kompaktowego . Uważaj natomiast na kwadraty bo jest ISO i jest JIS, a nie wszyscy sprzedawcy nawet zdają sobie z tego sprawę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cytrusek Napisano 22 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Gwint w osi jest drobnozwojny Co to znaczy nie rozumiem. A z kluczem do korb na kwadrat to niema problemu ja już taki posiadam od wiosny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 22 Września 2016 Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Śruba 8( i nne) potrafi mieć różne skoki gwintu.Każda ma określony skok,który jest uznawany za standardowy.Jeśli standardem dla 8 jest 8x1,25 to gwint drobnozwojny będzie 8x1 lub mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 23 Września 2016 Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Zapytałeś, czy jest "normalny" - to określenie ma technicznie trochę inne znaczenie niż potoczne . Nie chodziło mi o klucz do korb tylko do suportów, do wkręcenia misek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.