Skocz do zawartości

[stary suport] na łożyskach wymiennych

Cytrusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. od jakiegoś czasu robie przeglądy techniczne koledze w jego i żony w rowerze i właśnie na mocowaniu misek do mufy suportowej natknąłem się na problem otóż gdy stoję z prawej strony roweru, to żeby zakręcić miskę do mufy w której znajdują się kulki łożyskowe muszę kręcić w lewo żeby zakręcić, a gdy stoję z lewej strony roweru to kręci się normalnie w prawo, moje pytanie brzmi, czy są maszynowe suporty do takiego czegoś? Niestety po wyjęciu kulek z koszyczka w środku stuka coś i muszę to jakoś naprawić bo ani w koszyczku nie kręci dobrze tylko ciężko, ani bez koszyczka bo stuka.

Pozdrawiam

@ Tatanka A dlaczego średnica nie jest potrzebna? To nie jest taki suport zwyczajny maszynowy tylko taki z wyjmowaną osią korbową i wiankami wyjmowanymi, to chyba jakieś stare rozwiązanie. A i jeszcze jedno pytanie śruby do tego suportu są na klucze 15 a ja stare śruby z tej osi odkręcałem na 14 więc jak kupię taki suport maszynowy, to mi się nie wkręci na korbę bo będzie za szeroki;(

To nie jest taki suport zwyczajny maszynowy tylko taki z wyjmowaną osią korbową i wiankami wyjmowanymi, to chyba jakieś stare rozwiązanie.

No swoje lata ma. 

A i jeszcze jedno pytanie śruby do tego suportu są na klucze 15 a ja stare śruby z tej osi odkręcałem na 14 więc jak kupię taki suport maszynowy, to mi się nie wkręci na korbę bo będzie za szeroki;(

Zawsze można śruby wymienić , ale jak wymiar kwadratu w korbie będzie inny niż ten na suporcie to trochę lipa. Trzeba by poszukać.  

Z opisu wkręcania wynika że miski mają standard BSA. A jeśli to jest standard,to znaczy że średnica,skok gwintu jest taki sam.Wymieniałem kiedyś taki stary suport na maszynowy i nie było problemu.A jesli chodzi o śrubę,to klucz  może się różnić,ale będzie pasowało.Ale jak chcesz to szukaj z 14

Gwint w osi jest drobnozwojny a nie normalny ;) . Za to jest jeden standard przy kwadracie, więc czy 14, czy 15, czy też inbus to nie ma znaczenia, co najwyżej musisz mieć cienkościenną nasadkę.

Martw się raczej wydatkiem na klucz do suportu kompaktowego :P .

Uważaj natomiast na kwadraty bo jest ISO i jest JIS, a nie wszyscy sprzedawcy nawet zdają sobie z tego sprawę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...