Skocz do zawartości

[napęd] 1x10 czy 2x10 w gravelu - który wybrać?

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Uhmmm... To samo mówił Graboski jak obcinał wszystko z Romana. Dziś ma dziś ma chondromalację a rower obrasta patyną w warsztacie :(

Tutaj niby w druga stronę, ale jak mówi stare przysłowie pszczół, tylko krowa nie zmienia poglądów...

Szacunek...

I.

Nie ma sie czego bać, dla osób o małych dłoniach, jak ja nawet shimano lepiej wypada, bo w sramie łopatki sa cieniutkie i kliknąć można tylko za dół, w pozycji stojącej ciężko jest operować dźwignia jak sie ma krótkie palce

A ogólnie dźwignie hamulcowe? Bo słyszałem odmienne opinie, że Sram ma mniejsze klamki. Już znalazłem miejsce gdzie mogę przymierzyć ale jeszcze muszę się z właścicielem umówić. No i nie wiem czy każda klamka podobna rozmiarowo.  

• Mod Team

No nie, nie każda klamka jest taka sama. Np te 4400 czyli 9 biegowa tiagra ma klamki ( dźwignie) mniejsze - krótsze od nowszej 4500. Podobnie ST 5600 są inne od 5700. Musisz tez wiedzieć ze to sa klamki do zacisków szosowych, czyli w porównaniu, to samo co canti. Do szosy polecił bym ci sie szarpnąć na ultegry, natomiast tutaj widziałem heble tarczowe ... można założyć zaciski avida np bb7 road, Albo zrobisz hydromechaniki jednak to kosztuje. Albo od razu kupić klamki hydro co ... też kosztuje. Moim zdaniem heble mechaniczne w szosie to to jest pomyłka.

Odnośnie samych hebli, sramy są słabsze os shimano. I szczęki i tarcze. Nie mam pojęcia jak działa, np klamka srama z heblami shimano, bo jeszcze tak nie jeździłem.

Czemu piszę ze mechaniki szosowe/przełajowe to pomyłka. Raz ze sa słabe, i trzeba sie napocić by hamowało dobrze, dwa jak będzie używane w trudnych warunkach, trzeba sporą uwagę poświęcić klockom nieruchomym bo sie może okazać że będzie potrzebny palnik młotek punktak i modlitwa. Choć to samo tyczy się hebli MTB, jednak szosowe dużo częściej miewają aluminiowe adjustety które bardzo łatwo ukręcić.

Generalnie jak to widzisz ?

Ja nie mam awersji do zacisków mechanicznych.

Od paru lat używam Avidów BB5, najpierw w trekkingu, od roku w gravelu i nie narzekam. Owszem, czasem musiałem się napocić żeby zahamować ale to już zależało od moich dłoni i chwytu klamek. W Genetic Digest jest świetnie w obu chwytach (klamki RL520).

Bardziej wkurzają mnie raczej gnące się tarcze niż same zaciski. 

Sprawdzałem też TRP Spyre - jedne na klamkach 4700 w Roninie i działało to średnio ale to pewnie z winy klocków. Drugie na innych klamkach i pewnie tez innych klockach bo było okej. 

I wiadomo - zaciski szosowe to coś innego niż MTB ale jakoś nie zakładałem że będzie źle, dużo gorzej w każdym razie.

Hope V-Twin bardzo mi się podoba i mam nadzieję że działa w porządku bo kiedyś na pewno założę go do jakiegoś roweru :) 

Ale hydrauliki nie rozważałem, do tego mam inne rowery. Tutaj w gravelu i tak przewaga mechanicznych tarczówek nad obręczówkami to jest dla mnie niebo a ziemia. 

• Mod Team

Avidy jakoś sobie radzą i bronią honoru mechaników, ale te tańsze zaciski jaki no name .... NOPE.

Tutaj w gravelu i tak przewaga mechanicznych tarczówek nad obręczówkami to jest dla mnie niebo a ziemia.

Wiem co masz na myśli bo w szosie żeby się zatrzymać trzeba sie przestawić z tarcz 200 na jednak słabe heble, heh mieszkałem w górzystym terenie jak śmigałem szosą codziennie i no czasami było na styk z hamowaniem.

Generalnie robiłem sporo przy hydraulice szosowej, jedne sa ok, inne są bardziej upierdliwe jeżeli chodzi o zalewanie czy skąpaniu układu. Te heble z np klamkami 105 i zaciskami r785 mają tak że mają bardzo duzy skok klamki, dodatkowo sama klamka jest miękka, co za tym idzie można hamować do owijki. Natomiast chwila cierpliwości w ustawianiu zacisku i pozycji 0 klocków i mam my niewielki skok klocków, ciszę i juz troszkę "twardsza" klamkę.

To tak na przyszłość jak byś się kiedyś zdecydował, bo jednak dobry hebel to dobry hebel. Hydromechanika od hope widziałem raz w sumie, a nie miałem z tym rowerem za dużo styczności by moc coś więcej powiedzieć, właściciel mówił ze hamują bardzo dobrze.

Kiedyś niewykluczone :)

Póki co jestem po przymiarkach Srama, wprawdzie Rivala 1x11 Hydro (jest świetny ale nie ta kasa) ale Double Tap bardzo mi leży. Więc jestem prawie zdecydowany na Rivala 2x10 wykorzystywanego jako 1x10. 

Mam jeszcze 2 pytania: 

- czy dźwignię od przerzutek dałoby się zdemontować z lewej manetki jeślibym jej nie używał? 

- czy przerzutkę tylną Srama pod 10sp oblatującą kasetę 11-40/42 i działającą z klamkomanetkami szosowymi da się kupić w jakiś ludzkich pieniądzach i jakie modele zadziałają? 

• Mod Team

- czy dźwignię od przerzutek dałoby się zdemontować z lewej manetki jeślibym jej nie używał?

Owszem, jest to cześć wymienna.

- czy przerzutkę tylną Srama pod 10sp oblatującą kasetę 11-40/42

Nie mam pojęcia ale wielkich nadziei bym sobie nie robił ... natomiast Gx powinien pasować, choć nie jestem pewien, bo niby grupy 10 sp są kompatybilne.

Myślałem o tym czy nic tam luzem nie będzie latać po takim zdjęciu. Ale nawet jeśli mógłbym poszukać ułamanej i zostawić samo "mocowanie" żeby wizualnie lepiej to wyglądało :)

I właśnie znalazłem na forum że @@kazafaza pogodził Apexa z GX ze średnim wózkiem z 11-42 więc pewnie da się. 

A jak nie to widziałem i Rivala za 50 eurasów więc w normie. 

Przerażało mnie to że przerzutki Srama kosztują czasem 500-1000 zł. 

Łobgadujo mie tu za siodełkiem więc się streszczę: do APEXowych brifterów wybrałem tyłrzutkę GX'a, jak słusznie zauważył Puklus, ze względów budżetowych - aby sprawdzić czy takie kombo będzie hulać. Paca idealnie i nie mam powodów do narzekań. Fakt, że powzwodzenie operacji zależy od konstrukcji ramy a w zasadzie haka/dropouta.

B90sit3bT-Q8zuSFbosT02nydp2ZrMoO-hOSrGie

Co do Sh!tmano zaś - gdzieś zasłyszałem iż oni baardzo oszczędnie wypowiadają się na temat pojemności/zasięgu tyłrzutek i takie historie jak Ultegra na terenowej kasecie mnie nie dziwią. Kiedyś miałem jakiegoś starego XT, miał nie obrabiać 36T a wskakiwał na samą górkę i nadal mu mało było!

POZDRo-:ver

Tak, masz rację, oraz pozycja haka względem osi w płaszczyźnie poziomej. Ale mam wrażenie że w Eskaprądzie będziesz mógł pokombinować - miejsca na ustawienie koła masz wpypę i ciutciut!

W razie potrzeby mam zbędne flaki do lewego Srama..może nawet dwa zestawy gdyż Rajwale krajowe nadal posiadają lewy mechanizm wkręcony. Oba "dable".

• Mod Team

Przy zakupie nowych, sklepowych nie jest za ciekawie z ceną, wiadomo, to nie cena manetki, czy całego mechanizmu, jednak nie jest tanio. Natomiast nie mam wiedzy czy przykładowo z szitexa można do innych grup przeszczepić bez ryzyka odrzutu.

• 2 miesiące temu...

Dołączę do dyskusji, bo stoję przed zmianą korby w swoim przełaju... Aktualnie mam korbę fsa na kwadrat i przymierzam się do zmiany na lepsze.

Obecnie napęd to sora 9s oprócz korby. 

Zastanawiam się głównie nad korbą tiagry FC-4650 vs FC 4700. Czy może kupić sorę? Jakie są wady zalety wymienionych korb? Osobiście skłaniam się ku FC-4650, bo jest po prostu tańsza... Warto dopłacać do 4700? Co wtedy zyskam mając nowszą odsłonę? I jaki wkład suportu polecacie do korby?

Pozdrawiam ;)

• Mod Team

Co wtedy zyskam mając nowszą odsłonę?

Chyba nic a stracisz na zębatkach bo 4700 ma 4 ramiona i są one mniej popularne jak na razie.

Wziął bym starsza tiagre. Masz spore pole do manewru z zębatkami. 110 albo 130 bcd zalezy co lubisz ale do przełaja raczej 110. DO nowszej tiagry póki co tylko shimano najczęściej można znaleźć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...