Skocz do zawartości

[Rower] Kupno 29er'a Jak najlepiej a jak najtaniej - 2500-3500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć ;) 

Szukam roweru już jakiś czas a kompletne pustki, na allegro kaplica a na codzienne odwiedzanie wszystkich stron z sklepami rowerowymi nie mam już powoli sił. Wiadomo lepiej szukać konkretnego modelu... 

Szukam czegoś w przedziale 2500-3500zł jak by była faktycznie okazja to niechętnie ale budżet zwiększę.

Zależy mi na amorku powietrznym i osprzęcie co najmniej klasy Alivio. 

Mój wzrost 180cm, przekrok 82/3cm więc rama 18/19".

W oko wpadł mi taki oto Trek - http://salon-rowerowy.pl/gorskie-cross-country/6348-rower-trek-x-caliber-9-2016-.html

Do kupienia jest u mnie w sklepie za 3299zł - wg. osprzętu jak za tą kasę jest chyba bardzo okej. Tylko z drugiej strony nie ma tu tapereda, ani sztywnych osi - dla mnie nie wiem czy by to było potrzebne ale pewnie potem trudniej będzie go sprzedać a co na pewno taniej.

Z drugiej strony przykład Meridy (ma ją  mój kumpel jeździ się okej choć czuć, że geometria nie jest tak sportowa jak w Treku (byłem wcześniej posiadaczem X-Calibera 7)

https://www.domenasportowa.pl/product-pol-131837-Merida-Big-Nine-300-2016-Rower-gorski-6669.googleshoppingpl.html?gclid=Cj0KEQjwvIO_BRDt27qG3YX0w4wBEiQAsGu3eUgpJLUexsXlFeU6J-lc7B-RtmnCBgByGeBQoVkiQr0aAtK78P8HAQ

Teoretycznie by mi starczył i miał bym jeszcze parę stówek w kieszeni na jakiś serwis czy SPD.

- Jak myślicie co warto kupić? Coś z tych 2 moich propozycji czy coś zupełnie innego? 

Oczywiście mogę kupić używkę ale często z nimi jest też loteria co się kupi.

Napisano

Do kupienia jest u mnie w sklepie za 3299zł
  to dobry deal. Korba 22/36 zamiast 3x9 w Meridzie, bedzie lżejszy o około 1kg, lepszy napęd o półkę, a jak mówisz, że geo ci bardziej odpowiada, to nie nie ma o czym dyskutować, pomiędzy tymi dwoma.
Napisano

Moim zdaniem Trek trochę lepszy i jak dla mnie ładniejszy. Plus za napęd 2 x 10. 

Jeżeli planujesz jakieś grubsze modyfikacje to minus Treka taki, że nie ma sterówki tapered. W chwili obecnej najlepsze co masz na 1 1/8 to Rock Shox Reba i Fox 32 RL ( z tym, że on przy 1 1/8 jest chyba tylko pod koło 26" ).

Może jeszcze coś innego Ci wpadnie w oko :)

Napisano (edytowane)

No właśnie jak by Trek miałby chociaż tapered to nie zastanawiałbym się.  A tak co z tego, że geo jest dla mnie super, wyglądałem również ale jak mi się posypie amor nie będę miał praktycznie czego kupić.

Ponadto wcześniej zasięgnąłem opinii, że nie ma on sztywnej osi a hamulce niezawodne też nie są. 

Te 2 rowery to tylko moje propozycje i chyba będę szukał czegoś nowego ale kiedy znajdę to nie wiem.

@@ 

A jak myślicie - za 2koła żeby chociaż pośmigać i w międzyczasie szukać nowego roweru opłacało by się wziąć  tą  meride za 2000?

http://www.olx.pl/oferta/merida-big-nine-300-zamienie-CID767-IDhvzHR.html?requestFromAd=1&track%5Bmessage_sent%5D=1&id_at=2430980139

Tylko zastanawia mnie  zapocony amorek.

Edytowane przez Whit
Napisano

Za 3500 bym składał peaka. Wyjdzie rower lżejszy i lepszy pod każdym względem od sklepowego. Manitou w okolicach 1000 kupisz wypasiony model bez problemu nowy. Rama 650. Koła porządne za 800. I zostaje spora kwota na resztę.

Napisano

mam dokładnie takie same odczucia jak autor, że x9 jest super ale gdyby miał taper...

co ciekawe na 2017 dalej jest ze sterówką 1 1/8 

w tej samej cenie jest B7 do dostania ale tam znowu prosta rura sterowa i stery redukcyjne na taper ale sztywne osie...

ze złożeniem w tej cenie słabo, na przykład mi wyszło, że na wszystkim ze średniej półki potrzeba około 1 tys więcej i dużo zachodu więcej

rama 650 koła + zaciski 850 amortyzator 900 dętki i opony 260 kierownica 120 mostek 60 sztyca 80 stery 80 chwyty 40 siodło 100 korba 350 pp 100 pt 150 łańcuch  80 kaseta 140 hamulce 350   4310

powodzenia w wyborze :-)

Napisano (edytowane)

Składanie roweru jest fajną opcją, od początku znasz dobrze swój sprzęt, łatwiej później diagnozować usterki, musi być wcale droższe od kupna gotowca, jest mnóstwo używanych części w dobrych cenach i super stanie, chyba, że musisz mieć nowe to faktycznie wyjdzie to drożej.

Jeżeli jeździsz już długo na rowerze, wiesz dokładnie czego chcesz, masz kilka niezbędnych narzędzi i trochę wiedzy to złóż coś samemu ;)

Co najważniejsze możesz skonfigurować rower od razu taki jaki potrzebujesz. Jak kupisz gotowca to i tak po jakimś czasie będziesz zmieniał napęd, mostek, kierownice, i inne. Chyba, że od razu dany model idealnie Ci przypasuje.

Edytowane przez artfal
Napisano

Tylko żeby złożyć rower trzeba się znać u mnie niestety tego brak pod względem rowerów.

Chcę kupić coś do pośmigania a może i w przyszłym roku sprzedać nie wiem sam jak to wyjdzie.

Co do zmieniania wszystkiego hmm jak kupię rower za te ponad 3k+ dla mnie i tak to będzie duży skok pod wieloma względami.

Napisano

W cenie za którą jest obecnie do wzięcia (3,4k) lepszej alternatywy raczej nie znajdziesz , bierz póki jest jeszcze dostępna rozmiarówka.

Napisano

tak mi się właśnie wydawało. Mam Krossa Moona z2 2015 i jestem zadowolony , więc pewnie z tego też będę. B7 można dostać za 3200zł

Napisano

Może Indiana? W tej cenie wątpię że znajdziesz lepszy :) Amortyzator to niestety sprężynowy RS XC30, ale za to masz niezły napęd. 

Wiesz co myślałem o Indianie bo była u mnie w Media Expert ale się wyprzedała. Chciałem ją kupić na chwilę a potem sprzedać/ podarować ojcu.

A bez przymierzenia nie chcę ryzykować jej tym bardziej, że nie poczuję  zbytnio różnicy bo RS XC30 miałem u siebie w Treku tylko napęd gorszy i 3x9.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...