Abus Napisano 18 Września 2006 Napisano 18 Września 2006 WItam Serdecznie... Czy hamulec tarczowy wymaga jakies specjalnej konserwacji? Pozdrawiam i prosze o odpowiedz ABUS
tobo Napisano 18 Września 2006 Napisano 18 Września 2006 specjalnej? nie. niektore wymagaja od czasu do czasu wymiany plynu. tarcze musza byc odtluszczone. jesli sa ublocone - wytrze sie samo. klocki zmieniac w momencie do tego przewidzianym tak by prz max zuzyciu tloki nie wyszly z obudowy. poza tym jezdzic tak dlugo jak dzialaja.
tobo Napisano 19 Września 2006 Napisano 19 Września 2006 fakt trzeba objerzec przewody - obecnosc pekniec, rys na powloce, przetarc.
kowal119 Napisano 21 Września 2006 Napisano 21 Września 2006 O ile wiem tarcze powinno się odtłuszczać benzyną ekstrakcyjną
tobo Napisano 21 Września 2006 Napisano 21 Września 2006 ja czyszcze denaturatem. odtluszczanie jest konieczne tylko wtedy jesli tarcza rzeczywiscie jest zabrudzona czyms tlustym. mnie sie to jeszcze nie zdarzylo w syt innej niz odpowietrzanie hamulca.
Simonus Napisano 23 Września 2006 Napisano 23 Września 2006 O ile wiem tarcze powinno się odtłuszczać benzyną ekstrakcyjną Z tego co mi mowili w serwisie to czyszczenie benzyna nie jest odpowiednim wyjsciem, ze wzgledu na to, ze jest mimo wszystko tlusta. podobno najlepsze jest nitro...
krawiec91 Napisano 23 Września 2006 Napisano 23 Września 2006 Widać panowie w serwisie nie znają się do konca w swoim fachu:D Powiedz mi czemu 90% ludzi (poza panami w serwisie) do odtłuszczania (nie tylko tarcz) używa benzyny. Myślę, że jakby była kiepska to by jej nie używali
Michał MSJ Jaskólski Napisano 23 Września 2006 Napisano 23 Września 2006 Widać panowie w serwisie nie znają się do konca w swoim fachu:D Powiedz mi czemu 90% ludzi (poza panami w serwisie) do odtłuszczania (nie tylko tarcz) używa benzyny. Myślę, że jakby była kiepska to by jej nie używali Jeśli panowie w serwisie myślą o etylinie to faktycznie do odtłuszczania najlepsza nie jest. Polecam ekstrakcyjną. A czy nie lepiej stosować specjalne preparaty samochodowe lub motocyklowe specjalne do czyszczenia i odtłuszczania tarcz hamulcowych?
Simonus Napisano 23 Września 2006 Napisano 23 Września 2006 Widać panowie w serwisie nie znają się do konca w swoim fachu:D Powiedz mi czemu 90% ludzi (poza panami w serwisie) do odtłuszczania (nie tylko tarcz) używa benzyny. Myślę, że jakby była kiepska to by jej nie używali A bo ja wiem... Ja tam sie nie znam, ja sobie tylko na rowerku smigam
skrzynia Napisano 24 Września 2006 Napisano 24 Września 2006 Widać panowie w serwisie nie znają się do konca w swoim fachu:D Albo znają coś lepszego... U mnie po przetarciu tarcz ekstrakcyjną hamulce hamowały gorzej niż przed czyszczeniem. Obecnie tarcz nie ruszam w ogóle - jeśli się ich nie zaleje przy odpowietrzaniu nie widzę takiej potrzeby.
tobo Napisano 25 Września 2006 Napisano 25 Września 2006 koniecznosc serwisu hamulcow zachodzi w momencie: - zerwania przewodu - zgiecia tarczy - koniecznosci zmiany przewodu - przesuniecia sie zacisku - zdarza sie w przypadku hamulcow mocowanych na post mount) - uszkodzenia hamulca od przegrzania (np utrata szczelnosci) - przy wymianie klockow - warto wtedy wyczyscic miejsce ich zamocowania (czyli przestrzen wewnatrz zacisku) powazniejsze problemy wymagaja czesto wymiany calego wiekszego badz mniejszego elementu.
Habibek Napisano 25 Września 2006 Napisano 25 Września 2006 ...a ja odtłuszczam Ludwikiem a potem wygrzewam w piekarniku w 220 stopniach przez 15 min. efekt taki, że nie trzeba ich rozjeżdżać po czyszczeniu i nie ma ryzyka,że rozmięknie żywiczna spoina klocka (przy klockach żywicznych). robiłem to wiele razy i taką metodę polecam.
biker80JG Napisano 28 Września 2006 Napisano 28 Września 2006 czesc mam tarczowe hamulce Deore LX. Czy u was jak sa mokre tarcze totez tak okropnie piszcza???? czy jesst jakis sposób zeby tego pisku uniknąć????
biker80JG Napisano 28 Września 2006 Napisano 28 Września 2006 Dzieki za pomoc. Moze ktos kto uzytkuje takie klocki by mi polecił jakies pod Deore LX bo ja w temacie hamulce tarczowe jestem zielony. całe zycie normalne miałem hehe
tobo Napisano 2 Października 2006 Napisano 2 Października 2006 duza trwalosc maja okladziny bbb. przynajmniej dwa razy wieksza niz seryjne zywice z shimano. ebc maja duza sile hamowania ale lubia piszczec - takze w suchych warunkach. jag wire - niebieskie sa ok, zielone - tempo zuzycia jest bardzo duze. sa cichsze niz niebieskie ale znikna w dwa miesiace.
biker80JG Napisano 2 Października 2006 Napisano 2 Października 2006 Wnioskuje ze moge je zamontowac do moich deore hamulców. Dzieki
tobo Napisano 2 Października 2006 Napisano 2 Października 2006 mozesz - jednak przy zmianie okladzin na niefirmowe tracisz gwarancje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.