Skocz do zawartości

[konserwacja] Hamulec Tarczowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WItam Serdecznie...

Czy hamulec tarczowy wymaga jakies specjalnej konserwacji?

Pozdrawiam i prosze o odpowiedz ABUS

Napisano

specjalnej? nie.

niektore wymagaja od czasu do czasu wymiany plynu.

tarcze musza byc odtluszczone. jesli sa ublocone - wytrze sie samo.

klocki zmieniac w momencie do tego przewidzianym tak by prz max zuzyciu tloki nie wyszly z obudowy.

poza tym jezdzic tak dlugo jak dzialaja.

Napisano

ja czyszcze denaturatem. odtluszczanie jest konieczne tylko wtedy jesli tarcza rzeczywiscie jest zabrudzona czyms tlustym. mnie sie to jeszcze nie zdarzylo w syt innej niz odpowietrzanie hamulca.

Napisano

O ile wiem tarcze powinno się odtłuszczać benzyną ekstrakcyjną

Z tego co mi mowili w serwisie to czyszczenie benzyna nie jest odpowiednim wyjsciem, ze wzgledu na to, ze jest mimo wszystko tlusta. podobno najlepsze jest nitro...

Napisano

Widać panowie w serwisie nie znają się do konca w swoim fachu:D Powiedz mi czemu 90% ludzi (poza panami w serwisie) do odtłuszczania (nie tylko tarcz) używa benzyny. Myślę, że jakby była kiepska to by jej nie używali :D

Napisano

Widać panowie w serwisie nie znają się do konca w swoim fachu:D Powiedz mi czemu 90% ludzi (poza panami w serwisie) do odtłuszczania (nie tylko tarcz) używa benzyny. Myślę, że jakby była kiepska to by jej nie używali :D

Jeśli panowie w serwisie myślą o etylinie to faktycznie do odtłuszczania najlepsza nie jest. Polecam ekstrakcyjną.

A czy nie lepiej stosować specjalne preparaty samochodowe lub motocyklowe specjalne do czyszczenia i odtłuszczania tarcz hamulcowych?

Napisano

Widać panowie w serwisie nie znają się do konca w swoim fachu:D Powiedz mi czemu 90% ludzi (poza panami w serwisie) do odtłuszczania (nie tylko tarcz) używa benzyny. Myślę, że jakby była kiepska to by jej nie używali ;)

A bo ja wiem... :D Ja tam sie nie znam, ja sobie tylko na rowerku smigam :D

Napisano

Widać panowie w serwisie nie znają się do konca w swoim fachu:D

Albo znają coś lepszego... U mnie po przetarciu tarcz ekstrakcyjną hamulce hamowały gorzej niż przed czyszczeniem. Obecnie tarcz nie ruszam w ogóle - jeśli się ich nie zaleje przy odpowietrzaniu nie widzę takiej potrzeby.

Napisano

koniecznosc serwisu hamulcow zachodzi w momencie:

- zerwania przewodu

- zgiecia tarczy

- koniecznosci zmiany przewodu

- przesuniecia sie zacisku - zdarza sie w przypadku hamulcow mocowanych na post mount)

- uszkodzenia hamulca od przegrzania (np utrata szczelnosci)

- przy wymianie klockow - warto wtedy wyczyscic miejsce ich zamocowania (czyli przestrzen wewnatrz zacisku)

powazniejsze problemy wymagaja czesto wymiany calego wiekszego badz mniejszego elementu.

Napisano

...a ja odtłuszczam Ludwikiem a potem wygrzewam w piekarniku w 220 stopniach przez 15 min. efekt taki, że nie trzeba ich rozjeżdżać po czyszczeniu i nie ma ryzyka,że rozmięknie żywiczna spoina klocka (przy klockach żywicznych). robiłem to wiele razy i taką metodę polecam.

Napisano

Dzieki za pomoc. Moze ktos kto uzytkuje takie klocki by mi polecił jakies pod Deore LX bo ja w temacie hamulce tarczowe jestem zielony. całe zycie normalne miałem hehe

Napisano

duza trwalosc maja okladziny bbb. przynajmniej dwa razy wieksza niz seryjne zywice z shimano.

ebc maja duza sile hamowania ale lubia piszczec - takze w suchych warunkach.

jag wire - niebieskie sa ok, zielone - tempo zuzycia jest bardzo duze. sa cichsze niz niebieskie ale znikna w dwa miesiace.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...