adam7676 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 mam 176 cm wzrostu, 110 kg wagi. kupiłem rower na kole 26 bo był po pierwsze w bardzo dobrej cenie (O.Nine pro 1000-D- 3600pln), po drugie to mój pierwszy rower od czasów wigry, chciałbym kupić rower (za około 4000-5000) na którym bym pokonywał dłuższe trasy (jak na mnie głównie szosa, ścieżki rowerowe, szuter) 100 - 200 km dziennie, na razie doszedłem do 80-100 km ale chciałbym to jechać szybciej i lżej i bez obolałej p..y. dotychczasowy rower zostawię na trudniejszy teren (góry) itp., a co WY jako eksperci byście mi polecili rower cross, trekking czy 27,5 mtb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajaraNy Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) do takiej jazdy to cross, treking lub jakiś fitness/city w zależności czy potrzebujesz błotniki i bagażnik czy też nie. Za 4-5 tyś kupisz już porządny rower. Co do bólu tyłka to każdy musi dobrać siodełko pod siebie. Są różne szerokości siodeł, rożne kształty i poziom miękkości/twardości. Ciężko coś doradzić ale na początek musisz dokonać pomiaru rozstawu kości kulszowych. W ten sposób będziesz mógł dobrać odpowiednia szerokość siodełka a to jest podstawa. Pamiętaj też że na trasach powyżej 100 km nawet na najwygodniejszym siodle jakiś tam dyskomfort zawsze będzie odczuwalny. Po prostu cały czas uciskane jest jedno miejsce, jakbyś siedział 6 godzin na taborecie to też by Cię tyłek bolał. Edytowane 18 Września 2016 przez NajaraNy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam7676 Napisano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2016 do takiej jazdy to cross, treking lub jakiś fitness/city w zależności czy potrzebujesz błotniki i bagażnik czy też nie. Za 4-5 tyś kupisz już porządny rower. Co do bólu tyłka to każdy musi dobrać siodełko pod siebie. Są różne szerokości siodeł, rożne kształty i poziom miękkości/twardości. Ciężko coś doradzić ale na początek musisz dokonać pomiaru rozstawu kości kulszowych. W ten sposób będziesz mógł dobrać odpowiednia szerokość siodełka a to jest podstawa. dziękuję za podpowiedź z siodełkiem. A co do crossów to na jaki osprzęt mam zwracać uwagę żeby się zaraz nie rozsypał pod moim ciężarem. Jaką markę wybrać? jeżdżę bez bagażu a jak trzeba to niezbędne rzeczy ładuje do plecaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajaraNy Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 W tej cenie dostaniesz już rower z amortyzatorem ze sprężyną powietrzną i osprzętem od Deore w górę. Marka w sumie dowolna byle porządna np. trek, spec, kona, merida, giant itp. zależnie od tego jakie sklepy masz w okolicy. Pamiętaj że ważne przed zakupem jest przymierzenie się do danego roweru i dobranie odpowiedniego rozmiaru bo zbyt mały lub duży rower będzie nie wygodny. Ważną sprawą jest też gwarancja. Niektóre marki udzielają dożywotniej gwarancji na ramę np. Trek czy Gt/Cannodale warto się o to dopytać. Pamiętaj również że przy zakupie w sklepie można negocjować cenny i z reguły można ugrać kilka ładnych stówek. Rozejrzyj się co masz w okolicy, spisz nazwy modeli, wrzuć tutaj na forum to wybierzemy coś sensownego. Ciekawą opcją są również rowery typu adventure https://www.specialized.com/pl/pl/bikes/adventure/diverge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam7676 Napisano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2016 W tej cenie dostaniesz już rower z amortyzatorem ze sprężyną powietrzną i osprzętem od Deore w górę. Marka w sumie dowolna byle porządna np. trek, spec, kona, merida, giant itp. zależnie od tego jakie sklepy masz w okolicy. Pamiętaj że ważne przed zakupem jest przymierzenie się do danego roweru i dobranie odpowiedniego rozmiaru bo zbyt mały lub duży rower będzie nie wygodny. Ważną sprawą jest też gwarancja. Niektóre marki udzielają dożywotniej gwarancji na ramę np. Trek czy Gt/Cannodale warto się o to dopytać. Pamiętaj również że przy zakupie w sklepie można negocjować cenny i z reguły można ugrać kilka ładnych stówek. Rozejrzyj się co masz w okolicy, spisz nazwy modeli, wrzuć tutaj na forum to wybierzemy coś sensownego. Ciekawą opcją są również rowery typu adventure https://www.specialized.com/pl/pl/bikes/adventure/diverge bardzo dziękuję, a oto moje typy: specialized SIRRUS SPORT CARBON , specialized SIRRUS ELITE merida CROSSWAY XT-EDITION merida CROSSWAY URBAN XT-EDITION merida speeder 500 giant fastroad co max 1 mam pytanie bo ten ostatni to raczej tylko szosa? Bo czasami trzeba ścieżką rowerową albo po nierównym chodniku, czy takie opony to wytrzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Polecam się dobrze zastanowić,czy prosta kierownica to najlepszy wybór na 100-200km. Szosowa kierownica nie oznacza szosowego,sztywnego,wyścigowego i mało wygodnego roweru. Jeżeli ciągnie Cię do Speca,to obejrzyj Diverge i Sekwoję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajus23 Napisano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Hercules Tessano PRO, Kalkhoff, Winora, Guderiet bardzo dobre marki jeżeli chodzi o rowery Trekkingowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek040982 Napisano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 http://www.unibike.pl/rowery.html polecam na długie dystanse kierownica robi robotę. Model to już zależy jaki chcesz osprzęt Ja osobiście posiadam Expedition i bardzo go sobię chwalę. Atlantis i Globetrotter lepszy osprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi