Skocz do zawartości

[Rower] Poszukuję dużego roweru, na sporą wagę i wzrost

SuriQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, zacznę od tego, że już kiedyś  byłem na forum pod innym nickiem, ale niestety, nie mogę przypomnieć sobie danych z konta, przejdźmy do sedna sprawy. 

Otóż, przez cały czas jeżdżę już wysłużonym rowerem marki Specialized hardrock 2013, osprzęt posiada z tego co wiem, bardzo słaby, ale spełniał swoje zadanie przez 3 lata, a zadanie miał nie lada ładne, bo trochę ważyłem, dodam że jestem na etapie "ruszania dupy". Poszukuję roweru, którym mógłbym jeździć zimą, latem, w sumie  w każdą pogodę, ścieżki jakieś 60/ piasek, szuter, 40. 

- Na wydanie mam +/- 5000 polskich złotych, jeżeli będzie potrzeba, bo domyślam się, że znalezienie czegoś dla mnie ma pewne ograniczenia cenowe, to mogę pomyśleć o dorzuceniu trochę grosza. 

- Mam 198, zimą zazwyczaj maleje o 1cm

- Waga, ostatnio ważyłem pod 130, ale przez ostatnie miesiące zbiłem wagę do 119/120, żeby nie było, nie jestem, aż tak otyły, mało ruchliwy, sprawny, bo przez 12 lat grałem w koszykówkę, pływałem, więc trochę partii mięśniowej posiadam,

- Wymagania, to żeby rama wytrzymała ciężar mojego dupska, i żebym nie musiał prostować, kół, chociaż nie zdarzyło mi się to jeżdżąc na Specu,

- Najlepiej jakby rower znajdował się w sklepie stacjonarnym na terenie Podlasia, bo średnio chciałbym kupić coś bez przymiarki,

- Dotychczasowy rozmiar ramy to 23, koła 29

Każdy rower MTB z ramą XL będzie dobry, który nie ma niskiego limitu wagi. 

Żeby daleko nie szukać np. UNIBIKE z fabryki w Bydgoszczy.

Producenci podają na swoich stronach limit wagi dla ram, kół itp.

Nie musisz wydawać aż takiej kwoty na rower treningowo przejażdżkowy.

Może lepiej kupić porządne koła i amortyzator do tego co posiadasz. Skoro rama cała, to lepiej na tym wyjdziesz.

Rozumiem, że jeżeli mam szukać Treka, to np. Superfly 5, a co do unibike to wpadł mi w oko Expert, widziałem że można już za 3800 kupić z rocznika 2015, chyba że może macie jakieś inne propozycje. Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.

Hej,

ja miałem ten sam problem kiedy szukałem roweru w lutym tego roku, duży wzrost i duża waga 193/112, a do tego zacięcie do podróżowania w dół góry :)

Wybór padł na Specialized Enduro Elite 29 w ramie XL - wyższe modele są w carbonie, a ja wolałem mocne amelinium :). Ten rower jest naprawdę duuży, a przy tym bardzo dużo wybacza. Niestety pewnie nie zmieści się w Twoim budżecie, ale może jakaś używka się znajdzie. Z mojej strony mogę go polecić z czystym sumieniem.

Unibike sprawdzałem dla mojej kobiety i bardziej otępnego i ciężkiego roweru nie widziałem - zwróć uwagę na wagę, bo naprawde nie potrzebujesz dodatkowych kilogramów.

Pozdrawiam, Tato

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...