Jondrek Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Witam, jest podobny temat, ale był on bardzo dawno temu, a chcę poznać opinie z teraz. Zastanawiam się nad kupnem fotochromów. I tu pytania: Używa ktoś w MTB? Dają rade? Najbardziej boje się tego, że jadąc w pełnym słońcu zjadę w jakiś lasek i nie zdążą się rozjaśnić. Jak jest to u Was? Jeśli brać to jakie? Mam nadzieję, że temat będzie pomocny dla wszystkich Szerokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Używałem dwa rodzaje fotochromów (dwa różne zakresy procentowe zaciemnienia) i trzeci raz bym nie kupił, w MTB już od kilku lat używam tylko przezroczystych szkieł głównie jako ochrona przed owadami/gałęziami. Okulary z ciemnymi szkłami używam tylko i wyłącznie podczas szosowych wypadów w słonecznej pogodzie. W każdym razie jeśli chcesz używać tego w MTB to szukaj takie aby były najjaśniejsze bo jadąc w cieniu przez las ciemne okulary utrudniają jazdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lynx79 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Ja akurat że swoich jestem zadowolony. Są co prawda bardzo jasne, ale nie ma problemu przy słonecznej pogodzie, jak zajdzie słońce czy wiedzie się do lasu. Wszystko zależy od twoich preferencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Shimano Equinox,co prawda nie są jakieś super w ostrym słońcu ale dają radę.(Cztery komplety wymiennych szkieł).Pewnie są lepsze fotochromy,te mi w zupełności wystarczają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jondrek Napisano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Z wymiennymi szkiełkami bawiłem się i jeszcze się bawię, najgorszy problem z przezroczystymi jest: las-szutry-las, w lesie bardzo dobrze, ale jest wyjazd na szutry pod słońce i nic nie widać... A wiecie może jakie okulary miała Majka na olimpiadzie? Nie mogę i ich wygooglowac, na zdjęciach je widać. Duże prawie kwadratowe, z czerwonymi oprawkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Fotochormy reagują z opóźnieniem coś kolo 10sec i słabiej chronią przed słońcem niż zwykle okulary przeciw słoneczne. Najlepiej w sklepie samemu dany model przetestować. Rudy project podobno są świetne, ale coś koło 800zł trzeba dać, kpina jawna z tymi cenami. A Włoszczowska pewnie miała jakieś UVEX'y, jako że to jest jej sponsor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
G4m3r3k Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Maja na olimpiadzie miała jakieś adidasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Adidas evil eye Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 majka jak i 3/4 innych zawodników używała okularów oakley w wersji rio . radar ev, j a w b r e a k e r i flak 2.0, średnia cena 700-800. do lasu najlepiej szkła prizm trail, mogą być też fotochormy vr50, ale trudniej je dostać, bo już ich nie produkują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 majka jak i 3/4 innych zawodników używała okularów oakley w wersji rio . radar ev, j a w b r e a k e r i flak 2.0, średnia cena 700-800. do lasu najlepiej szkła prizm trail, mogą być też fotochormy vr50, ale trudniej je dostać, bo już ich nie produkują Nie zadne oakleye tylko adidasy https://www.facebook.com/mwloszczowska/photos/a.147832318591283.24827.140115669362948/1136971849677320/?type=3&theater https://www.facebook.com/mwloszczowska/photos/a.1220828524624985.1073741855.140115669362948/1220828854624952/?type=3&theater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemoo Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Też ostatnio rozważam zakup fotochromów, denerwuje mnie już zmiana szkieł lub okularów w zależności od warunków. Tylko właśnie nie wiem jak to jest z "czasem reakcji" szkieł na zmianę natężenia światła. Od jakich czynników jest to zależne? pszemoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Zwracam honor,źle przeczytałem. Myślałem że chodzi o Rafała Majkę ☺ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lynx79 Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Fotochromy zdaje się reagują ultrafiolet. Im więcej słońca, tym więcej UV. Na śniegu dodatkowo odbija się, stąd są zawsze bardzo ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Moim zdaniem z fotochromami nie jest problem, że się ściemnają powoli - zawsze można oczy przymróżyć i da się radę. Problem jest z czasem rozjaśniania - jedziesz w pełnym słońcu, okulary na maksa ściemnione i nagle wlatujesz w mocno zaciemnione miejsce (niech będzie nawet tunel). Efekt - g widać. Niestety nie spotkałem fotochromów, które potrafią rozjaśnić się np. w 0,3s bo nawet jakby rozjaśniały się w 2s to i tak za długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lynx79 Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Zawsze możesz wybrać o mniejszym współczynniku przyciemniania i aż tak źle nie jest. Chyba, że będzie w tym tunelu zupełnie ciemno, ale to i oczy muszą się do ciemnego przyzwyczaić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 23 Września 2016 Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Adidasy Mai to model Zonyk Pro http://www.imbikemag.com/features/adidas-2017-eurobike/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.