siemalysy Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Hej, Kilka tygodni temu podczas jakiegoś długiego wypadu garmin sam się wyłączał. Działo się to kilkukrotnie w momencie kilkuminutowych postojów. Myslałem, że jest włączone autowyłączanie ale po sprawdzeniu, ta funkcjia nie była aktywna. Poza tym, że podczas wyłączania nie zapisywało trasy, a po włączeniu już tej trasy nie było nic więcej się nie działo. Nie wkurzyłem się dość mocno i po powrocie do domu zaktualizowałem na nowo oprogramowanie i do dzis było wszystko pięknie. Dziś natomiast problem się powtórzył. Tylko, że wyłączył się pod koniec wypadu jak zajechałem na małe co nie co do baru. Wcześniej też był dość długi postój i garmin był cały czas włączony. Nie wiem co z tym robić. Szkoda tych tras skasowanych. Czy da się tak ustawić, że w przypadku wyłączenia urządzenia trasa się nie kasowała, albo automatycznie zapisywała? A może miał ktoś podobny problem i znalazł rozwiązanie? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki i sugestie.
Nepalczyk Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Hej, nie wiem jak innych doświadczenia, ale mój G810 ma też czasem takie zawiechy, ale bardzo rzadko ostatnio coś takiego miało miejsce jakieś 3 mies temu no i trasa się nie zapisała. System czasem się zawiesza, możesz się skontaktować z suportem Garmina w Polsce, może coś poradzą na to. Ogólnie szybko odpisują i starają się pomóc na tyle, na ile można pomóc przez maila. Ja mam ostatnio problem z podłączeniem Garmina za PC, wykrywa urządzenia, ale uznaje go za niekompatybilne, maile wymienione i działało przez 2 tyg i teraz czekam na urlop, to wyślę do nich na gwarancji i zobaczymy co poradzą.
zekker Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Problemy z wykryciem na komputerze mogą wynikać z kilku rzeczy. Brudne styki, uszkodzony kabel. Sterowniki usb na komputerze. Właśnie z tym mam przeboje, najpierw wszystko było ok ale odkryłem, że usb3 nie działa z pełną prędkością, więc wgrałem nowsze sterowniki. Prędkość się poprawiła ale zaczęło szwankować wykrywanie. Pomagało podłączenie licznika w trakcie uruchamiania komputera. Z jeszcze nowszymi sterownikami dużo częściej mi prawidłowo wykrywa ale jeszcze zdarza się zły dzień. Podobne przeboje mam z czytnikiem kart pamięci wbudowanym w monitor ale tutaj pomaga wyłączenie i włączenie samego monitora. Zawieszania się licznika nie doświadczyłem ale mam Touring+. Może jak robisz przerwę to dać pauzę? Zawsze mam lekkiego stracha, że trasa nie przeżyje po wyłączeniu i włączeniu na pauzie ale jak na razie odpukać działa jak trzeba. Spróbuj jeszcze zobaczyć czy wyłączenie nie jest powiązane z utratą sygnału.
siemalysy Napisano 17 Września 2016 Autor Napisano 17 Września 2016 Dzięki za odpowiedź Panowie. Co do pauzy to mam ustawioną autopauzę.
Nepalczyk Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Spróbuj jeszcze zobaczyć czy wyłączenie nie jest powiązane z utratą sygnału. U mnie te zawiechy miały miejsce, albo na pauzie, ale miał wtedy sygnał oraz dwa razy na szybkim zjeździe i chyba nie ogarnął tematu..
siemalysy Napisano 17 Września 2016 Autor Napisano 17 Września 2016 Miałem tez problem z parowaniem telefonu, ale po aktualizacji androida problemu już nie ma czyli winny był telefon,a nie garmin. Zastanawiam się też nad tym czy nie ma jakiegoś systemowego ustawienia samoczynnego wyłączenia urządzenia przy niskim poziomie baterii. Dziś się wyłączył jak bataerii zostało ok. 20%. Po włączeniu stan bateri był 18%. Napiszę do suportu garmina.
rithien Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Miałem tez problem z parowaniem telefonu, ale po aktualizacji androida problemu już nie ma czyli winny był telefon,a nie garmin. Zastanawiam się też nad tym czy nie ma jakiegoś systemowego ustawienia samoczynnego wyłączenia urządzenia przy niskim poziomie baterii. Dziś się wyłączył jak bataerii zostało ok. 20%. Po włączeniu stan bateri był 18%. Napiszę do suportu garmina. Jakich map uzywasz?
rithien Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 PL Topo Mi potrafi sie resetować jak mam mapy open street map na karcie. Na samych pl topo lub ump tego probemu nie ma
montell81 Napisano 18 Września 2016 Napisano 18 Września 2016 Kilka dni temu pisałem o tych problemach w tym wątku: http://www.forumrowerowe.org/topic/209417-garmin-connect-utrata-danych-podczas-synchronizacji/ Dodam, że mi dwukrotnie w ostatnim czasie licznik się zresetował i na nowo muszę wpisywać dane i konfigurację. Skoro wiele osób ma podobne problemy to stawiałbym na problemy z softem i zapewne trzeba czekać na jakieś aktualizacje.
siemalysy Napisano 20 Września 2016 Autor Napisano 20 Września 2016 To, że się zresetuje nie jest normalne. No ale gdyby działo się to raz na ruski rok można przymknąć oko. Ważne w tym jest to żeby po ponownym włączeniu można było kontynuować zaczęty trening. Zauważyłem, że kiedy w ustawieniach jest zapis w pamięci urządzenia to wtedy chyba jest możliwe kontynuowanie zaczętego treningu. Nie mam jeszcze 100% pewności co do tego ale w najbliższy weekend postaram się sprawdzić. Wracając do dziwnych zachowań Edge 810 w niedzielę znajomemu się zawiesił na mapie i nie było żadnej reakcji na dotyk. Dopiero długie przytrzymanie przycisku włączania i wyłączania zresetowały urządzenie. Ale cały trening przepadł. Wysłane z mojego SM-G925F
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.