NorthAngel82 Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 (edytowane) Jakiś rok temu kupiłem sobie rower hexagon x4 i ostatnio jeżdżąc trasami i obserwując innych rowerzystów mam wrażenie, że oni mają o wiele lepsze rowery niż ja. Mają rowery Giant, b`twin, ghost, merida czy inne. Mają nie które te rowery założone takie czarne grube opony, że jak jadą za mną albo mnie mijają to słychać taki dźwięk "gwizd" tych opon. I zaczynam mieć odczucie, że mam zły rower swój i mam chęć kupienia nowego. Tylko pytanie, czy jest sens ? Bo znowu inni moi znajomi mi mówią, że mam dobry rower do jazdy. Tylko jak widzę ich rowery to mam chęć kupienia sobie takiego. Pytanie też, czy jeśli bym kupił nowy rower sobie to co z tym moim hexagonem wtedy ? I mam lekką załamkę. Czy ktoś może mi coś sensownego doradzić i powiedzieć mi czy ten rower, który mam obecnie to dobry rower do jazdy takiej po mieście i ścieżkach polnych i czasem wypad w trase do innego miasta ? Czy np. taki rower rockrider 500 jest lepszy od mojego xegaon x4 ? czy rowery hexagon x4 są dobrymi rowerami ? Rozmiar koła mam 26 x 2.10 przy moim wzroście 175 czy to dobry rozmiar ? czasem czuje się jakbym jechał na takim małym rowerku jak dziecko. Czy może ktoś mi coś rozsądnie doradzić ? Edytowane 17 Września 2016 przez NorthAngel82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Po prostu za mało jeździsz zacznij trenować, może złapiesz bakcyla i wtedy bym dopiero myślał o zmianie sprzętu na coś lepszego, ale rzeczywiście lepszego a nie tylko fajniej wyglądającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warthog Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Ale źle ci się jeździ na tym hexagonie, czy poprostu chcesz rower który gwiżdże? Kołami 26" się nie przejmuj. Takie też mogą świszczeć, tylko zamiast się zamartwiać kręć i kręć aż zaczną. Jeśli z kolei szukasz wymówki żeby kupić sobie ten rower to jak najbardziej rozumiem, w końcu idealna liczba rowerów to n+1, gdzie n to aktualna liczba rowerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorthAngel82 Napisano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Dobrze mi się jeździ na tym rowerze, tylko od kąd kupiłem ten rower to mam same problemy z nim. Najpierw spadał mi łańcuch przy zmianie przerzutek, potem musiałem jechać znów do serwisu bo zaczął mi łańcuch skrzypieć, co było najbardziej słychać podczas wjazdu pod górkę. Nie ukrywam, że teraz znowu zaczęło skrzypieć. Wtedy jak byłem, to pan w serwisie mi nasmarował część łańcucha tylko poszczególne jego ogniwa i myślałem że będzie już dobrze. Zastanawiam się czy dobre są te rowery hexagony ? Jeśli ktoś wie, czym smarować łańcuch najlepiej i jak często to proszę o napisanie mi tutaj tego - będę wdzięczny. Na rowerze jeżdżę praktycznie codziennie. I przed każdą jazdą w domu sobie pompuje koła do roweru taką małą pompką ręczną, żeby mieć nabite fest opony na maksa. I powiedzcie mi proszę czy nie jestem za duży na taki rower czy powinienem mieć większy rower na większych kołach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Przede wszystkim to dla ciebie lepszy byłby rower bardziej szosowy niż pseudo góral, bo z tego co piszesz wynika że terenu to on nie widzi. A jak chcesz żeby Ci opony "fajnie świszczały" to spuść trochę powietrza żeby się uginały a nie były twarde jak kamień. Ps. czy tylko mi się wydaje że ten temat to troll? Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorthAngel82 Napisano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Po prostu pytam bo mnie to interesuje i chciałem zasięgnąć, że tak powiem fachowej porady tutaj na forum. Byłem teraz w gdańsku kilka dni i tam ścieżkach rowerowych koło morza zasuwali na takich właśnie roweruch do sopotu i dalej. I były to rowery między innymi takie jak pisałem: merida, ghost, b`twin czy giant ale rowerze Kross nie widziałem nikogo. Mieli oni właśnie takie czarne opony dość grube, szersze pewnie niż moje przy hexagonie i jechali niezbyt szybko i właśnie takie dźwięki też były wydawane u nich podczas jazdy. I tak myśle, czy oni mają lepsze rowery ? A jeśli miałbym mieć szosowy rower to jaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Nadmorski wiatr we włosach i upojny gwizd opon ... Bajka ... Do szosowego nie założysz takich grubych i czarnych jakie mają goście w meridach, giantach i innych ferrari ... Nie tędy droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorthAngel82 Napisano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Ale ja nie mam szosowego roweru, tylko mam hexagon x4 więc ? ktoś mi napisze coś sensownego czy dalej będziecie tutaj głupa strugać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Ps. czy tylko mi się wydaje że ten temat to troll? No, wczorajszy wylądował w śmietniku... NorthAngel82 Napisano wczoraj, 18:08 Jeśli mój wątek nie jest na temat to prosiłbym o przeniesienie do właściwego działu. A wracając do tematu to naprawdę zastanawiam się nad tym, by kupić sobie nowy rower, tylko czy to ma sens ? I co znaczy, że ma opory toczenia większe niż w moim ? czy da się takie zwiększyć i u mnie ? Tez się zastanawiam, bo mam rozmiar kół 26x2.10 Mój wzrost to 175 Czy mój rower nie jest mały dla mnie ? Czekam na odpowiedzi na moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Masz bardzo kiepski rower a w zasadzie imitację MTB. To samo znajdziesz w wyżej wymienionych markach w niskim przedziale cenowym. Co mamy tutaj więcej poradzić?? Masz pieniądze to zmień na coś nowocześniejszego, załóż szerokie czarne kapcie w rozmiarze 2,25" z terenowym bieżnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 (edytowane) Dobry temat podoba mi się.... :D:D Jak bym słyszła koleżankę mojej córki Bardzo dumna ze swojego lśniącego roweru z niebieskiego sklepu sportowego wsiadła na próbę na rower mojej córki.... Jak by nie było rower juą jakiś czas temu pełnoletność osiągnął i z rudą na pokładzie ma.... "Jak ten rower szybko jeździ zabić się można" A nie wygląda.... Jeśli autor nie jest trolem to niech sobie weźmie do serca że nie wygląd jest ważny a noga. A jak jest to niech wie że 13 latki mają takie dylematy.... Edytowane 17 Września 2016 przez KrisK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorthAngel82 Napisano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Powiedzcie mi proszę jeszcze, co możecie mi polecić takiego dobrego do smarowania łańcucha przy rowerze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 olej, może być nawet do pilarek, ale większość poleca "rowerowe" ja używam expand bloody i działa fajnie. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorthAngel82 Napisano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Kiedyś ktoś mi polecał taki zielony jakiś płyn ale nie pamiętam nazwy, że podobno dobre jest. Czy ktoś wie jak się to nazywa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) To był "Ludwik" Super smaruje, a jeszcze lepiej czyści cały napęd. Edytowane 18 Września 2016 przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Do czyszczenia i smarowania używam Pur z octem. Cytrynowy ładnie pachnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Kiedyś ktoś mi polecał taki zielony jakiś płyn ale nie pamiętam nazwy, że podobno dobre jest. Czy ktoś wie jak się to nazywa ? Zielony płyn.... hm. Sugestia: jeśli chce się dostawać sensowne odpowiedzi trzeba zadawać sensownie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Może Finish Line zielony. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi