detonator Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Juz go skonczyles?? Tak, bo mam do serwisu w zasadzie cztery widelce i dwa z nich, serwisuję dwa razy w roku. Jak już wspominałem w innych tematach, o ile w przypadku łożysk, suportów, piast, rodzaj smaru nie ma wielkiego znaczenia, tu widzę różnicę, a próbowałem różne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Super slick jest dobry tylko szybko znika i barwi olej na czarno przez co po demontażu wygląda jakby olej był zużyty. PM600 ma tą zaletę, że bardzo dobrze uszczelnia. Serwisowałem ostatnio starego bombera i był tam problem z cieknącymi uszczelkami. Kolega postanowił wstrzymać się z kupnem nowych więc po wymyciu starych uszczelek nasmarowaliśmy je wargi wspomnianym smarem i póki co trzyma. Nie modyfikowaliśmy samych uszczelek (skracanie spręzynek czy podobne triki). Jednak jest to na pewno tymczasowe rozwiązanie i trzeba będzie z czasem wyłożyć te 160zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Absolutnie nie nadają się do tego smary do łożysk czy uniwersalne (nie ze względu na jakieś mityczne reakcje a zwykłe właściwości - po kilku ruchach będzie wszędzie tylko nie tam gdzie powinien czyli na pracującej wardze uszczelki). PM600 jest moim zdaniem za gęsty (ciągnący się) poza tym jest czerwony PM600 za gęsty ??? A czy w przypadku kurzowych uszczelek nie jest tak , że im gęściejszy tym lepszy? A używał ktoś tego?? http://allegro.pl/rsp-slick-kick-bezlitowy-smar-do-amortyzatora-50ml-i5862503115.html EDIT : RSP Slick Kick zamówiony ! Wie ktoś może ile oleju wchodzi do tłumika RS Recon Gold po 2013 roku??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Ja ostatnio serwis robiłem n FUCHS SILKOLENE Pro RG2 i wszystko pięknie chodzi. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Kiedyś nie miałem pod ręką smaru, więc dałem wazelinę. Nigdy wcześniej amortyzator tak gładko nie pracował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 18 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Właściwości poślizgowe wazelina ma raczej marne więc trochę się dziwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Teraz to już zwariowałem Byłem przekonany że do tego mojego RS Recon Gold do sprężyny powietrznej wchodzi tylko smar a tu się okazuje że tam mają być 3 ml oleju 15wt No czyli jak ma być??? Smar na uszczelki + olej ??? https://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/gen0000000004392_rev_a_rockshox_oil_air_and_coil_chart_2014_0.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 1. Gąbeczki zanurzasz w oleju żeby się go dobrze "napiły" 2. Uszczelki przeciwkurzowe smarujesz lekko smarem 3. Do komory pozytywnej wlewasz te 3ml oleju zgodnie z instrukcją (no i wiadomo samą sprężynę smarujesz smarem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2016 no i wiadomo samą sprężynę smarujesz smarem Całą sprężynę czy tylko oringi? W sumie trochę dziwne żeby łączyć smar z olejem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Tak jak tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/152791-serwis-rock-shox-reba-dualair-kompleksowy-serwis-od-a-do-z/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Ok. Wszystko wiem w temacie serwisu. Dzięki za pomoc! A ma może ktoś ma jakiś pomysł dlaczego ten amortyzator gubi skok? Ciśnienie trzyma, ale ostatnio zauważyłem że brakuje mu 2 mm skoku , a po dzisiejszej rundzie zapadł się do jakiś 90mm skoku. Po spuszczeniu powietrza i ponownym napompowaniu wszystko wróciło niby do normy. Dodam że amor ma 2000km przebiegu od nowości, a po 1000 km zalałem dolne lagi świeżym olejem. Jakaś diagnoza? Zaczynam się niepokoić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 19 Września 2016 Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Ja do NRXa na uszczelki dawałem smar grafitowy i rezultat był zadowalający. Teraz muszę nasmarować Fox Performance Fit 32 120. Jest jakiś smar szczególnie dedykowany do Foxów, czy ten grafitowy też się nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 19 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2016 ostatnio zauważyłem że brakuje mu 2 mm skoku Poważnie, zauważyłeś taką różnicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Zauważyłem że brakuje mu więcej, ale po spuszczeniu powietrza i ponownym napompowaniu wrócił do normy minus 2 mm i tak utrzymywał się do wczoraj gdzie zapadł się do 90mm, a po ponownym napompowaniu jest 100mm skoku. Linijka nie kłamie Czego mogę się spodziewać po rozebraniu? Pytam bo jakiś baran w sklepie wcisnął mi uszczelki do Recona jak się później okazało Silver Solo Air i nie wiem czy będą pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 19 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Spuściłeś powietrze dolnym wentylem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Nie normalnie, górą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 19 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Przy solo air po odkręceniu śruby dolnej jest zawór powietrzny, sprawdź czy da się spuścić powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2016 W moim egzemplarzu nie ma żadnego zaworu od dołu. Odkręciłem śrubę od strony sprężyny powietrznej i świeciłem tam latarką. W otworze gwint a na jego końcu równa metalowa powierzchnia, nawet próbowałem to wcisnąć ale nie ma czego tam wcisnąć . Zaworu na 100% tam nie ma. Może w Rebie solo air jest, w Reconie Gold poskąpili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 19 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Może w Rebie solo air jest, w Reconie Gold poskąpili Może tutaj coś znajdziesz: od postu 66 http://www.forumrowerowe.org/topic/152791-serwis-rock-shox-reba-dualair-kompleksowy-serwis-od-a-do-z/page-4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2016 3. Do komory pozytywnej wlewasz te 3ml oleju zgodnie z instrukcją (no i wiadomo samą sprężynę smarujesz smarem) Tego to nawet Rock Shox nie jest pewny bo w tabeli z 2014 rzeczywiście tak jest, ale w 2015 jest już sam smar https://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/gen0000000004671_rev_a_rockshox_oil_air_and_coil_chart_2015.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 No bo to zależy od rocznika. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Zaworu na 100% tam nie ma. Może w Rebie solo air jest, w Reconie Gold poskąpili Nie ma nie było i nigdy nie będzie bo recon ma diametralnie inną sprężynę i nie potrzebny jest żaden zaworek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Po czasie się zreflektowałem, że pacjentem jest Recon a nie Reba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2016 No bo to zależy od rocznika. Ale co taka zmiana w konstrukcji tego widelca w tych latach nastąpiła czy po prostu stwierdzili że tak jest lepiej? Pytam np pod kątem uszczelek czy też są przed i po 2014? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 20 Września 2016 Udostępnij Napisano 20 Września 2016 A nie pamiętam dokładnie czy się czasem konstrukcja sprężyny delikatne nie zmieniła i każą smar dawać. Puklus będzie wiedział. Ja u siebie dawałem olej z dolnych lag ale po roku i tak go tam nie było, w tym dałem Millers Assembly Lube (bardzo lepki) zobaczymy czy coś z niego zostanie. Na twoim miejscu dałbym troche oleju albo smaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.