Skocz do zawartości

[smar] Smar pod uszczelki kurzowe ?

Alsew

Rekomendowane odpowiedzi

Juz go skonczyles??

Tak, bo mam do serwisu w zasadzie cztery widelce i dwa z nich, serwisuję dwa razy w roku.

Jak już wspominałem w innych tematach, o ile w przypadku łożysk, suportów, piast, rodzaj smaru nie ma wielkiego znaczenia, tu widzę różnicę, a próbowałem różne.  

Super slick jest dobry tylko szybko znika i barwi olej na czarno przez co po demontażu wygląda jakby olej był zużyty.

PM600 ma tą zaletę, że bardzo dobrze uszczelnia. Serwisowałem ostatnio starego bombera i był tam problem z cieknącymi uszczelkami. Kolega postanowił wstrzymać się z kupnem nowych więc po wymyciu starych uszczelek nasmarowaliśmy je wargi wspomnianym smarem i póki co trzyma. Nie modyfikowaliśmy samych uszczelek (skracanie spręzynek czy podobne triki). Jednak jest to na pewno tymczasowe rozwiązanie i trzeba będzie z czasem wyłożyć te 160zł.

Absolutnie nie nadają się do tego smary do łożysk czy uniwersalne (nie ze względu na jakieś mityczne reakcje a zwykłe właściwości - po kilku ruchach będzie wszędzie tylko nie tam gdzie powinien czyli na pracującej wardze uszczelki). PM600 jest moim zdaniem za gęsty (ciągnący się) poza tym jest czerwony ;)

PM600 za gęsty ??? A czy w przypadku kurzowych uszczelek nie jest tak , że im gęściejszy tym lepszy? A używał ktoś tego?? http://allegro.pl/rsp-slick-kick-bezlitowy-smar-do-amortyzatora-50ml-i5862503115.html

EDIT : RSP Slick Kick zamówiony :woot: ! Wie ktoś może ile oleju wchodzi do tłumika RS Recon Gold po 2013 roku???

Teraz to już zwariowałem :whistling: Byłem przekonany że do tego mojego RS Recon Gold do sprężyny powietrznej wchodzi tylko smar a tu się okazuje że tam mają być 3 ml oleju 15wt :woot: No czyli jak ma być??? Smar na uszczelki + olej ??? https://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/gen0000000004392_rev_a_rockshox_oil_air_and_coil_chart_2014_0.pdf

Ok. Wszystko wiem w temacie serwisu. Dzięki za pomoc! A ma może ktoś ma jakiś pomysł dlaczego ten amortyzator gubi skok? Ciśnienie trzyma, ale ostatnio zauważyłem że brakuje mu 2 mm skoku , a po dzisiejszej rundzie zapadł się do jakiś 90mm skoku. Po spuszczeniu powietrza i ponownym napompowaniu wszystko wróciło niby do normy. Dodam że amor ma 2000km przebiegu od nowości, a po 1000 km zalałem dolne lagi świeżym olejem. Jakaś diagnoza? Zaczynam się niepokoić :icon_confused:

Zauważyłem że brakuje mu więcej, ale po spuszczeniu powietrza i ponownym napompowaniu wrócił do normy minus 2 mm i tak utrzymywał się do wczoraj gdzie zapadł się do 90mm, a po ponownym napompowaniu jest 100mm skoku. Linijka nie kłamie :w00t: Czego mogę się spodziewać po rozebraniu? Pytam bo jakiś baran w sklepie wcisnął mi uszczelki do Recona jak się później okazało Silver Solo Air i nie wiem czy będą pasować :whistling:

W moim egzemplarzu nie ma żadnego zaworu od dołu. Odkręciłem śrubę od strony sprężyny powietrznej i świeciłem tam latarką. W otworze gwint a na jego końcu równa metalowa powierzchnia, nawet próbowałem to wcisnąć ale nie ma czego tam wcisnąć . Zaworu na 100% tam nie ma. Może w Rebie solo air jest, w Reconie Gold poskąpili :verymad:

3. Do komory pozytywnej wlewasz te 3ml oleju zgodnie z instrukcją (no i wiadomo samą sprężynę smarujesz smarem)
Tego to nawet Rock Shox nie jest pewny bo w tabeli z 2014 rzeczywiście tak jest, ale w 2015 jest już sam smar https://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/gen0000000004671_rev_a_rockshox_oil_air_and_coil_chart_2015.pdf :teehee:

A nie pamiętam dokładnie czy się czasem konstrukcja sprężyny delikatne nie zmieniła i każą smar dawać. Puklus będzie wiedział. 

Ja u siebie dawałem olej z dolnych lag ale po roku i tak go tam nie było, w tym dałem Millers Assembly Lube (bardzo lepki) zobaczymy czy coś z niego zostanie.

Na twoim miejscu dałbym troche oleju albo smaru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...