SlawomirK1976 Napisano 16 Września 2016 Napisano 16 Września 2016 Witam.Po roku jazdy postanowiłem zakupić buty wraz z pedałami .Czy moglibyście mi doradzić jakie modele do 500zł całość. Myślałem o takich co można i wpiąć buta i bez wpinania{przepraszam ale nie wiem jak się to nazywa fachowo}
lynx79 Napisano 16 Września 2016 Napisano 16 Września 2016 Pedały mogą być PD-A530. Kosztują ok 250 zł więc drugie tyle zostanie na buty.
Fenthin Napisano 16 Września 2016 Napisano 16 Września 2016 Rozumiem, że buty i pedały MTB? Jeśli nie bawisz się w turystykę rowerową i nie jeździsz często w cywilnych butach, bierz pedały dwustronne. Za 100zł masz PD-M520. Na buty zostaje 400zł, a to już sporo. Szukaj butów z klamrą lub systemem BOA czy ATOP. Rzucanie konkretnymi modelami nie ma większego sensu, buty trzeba przede wszystkim przymierzyć.
sedymen Napisano 16 Września 2016 Napisano 16 Września 2016 Rozumiem, że potrzebujesz uniwersalne. Platforma z jednej strony do obuwia turystycznego, a z drugiej strony SPD. Przedział masz następujący. Pedały SPD PD-M324 - 165 zł po SPD Deore XT PD-T780 - 280 zł. Do tego buty turystyczne SPD. Z własnego doświadczenia polecam buty na rzep lub przynajmniej z rzepem. Ja używam buty Schimano MT 42 i są ok, ale sznurówki mnie denerwują a rzep ratuje sytuację. Pedały w moim turystyku to PD-M324 ale zmienię je na PD-T780. Jeżeli potrzebujesz bardziej w kierunku SPD to trzymaj się rad kolegów, ale tamte platformy są mniejsze.
ImInTrance Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Z mojej strony mogę polecić mój zestaw czyli: - Pedały Deore PD-m520 około 100 zł - Buty Shimano M088 ( pierwszy model z klamrą, średni indeks sztywności, wygodne) Całość myślę niecałe 400 zł, dla pół-amatora powiedzmy w sam raz W doborze butów zawsze widziałem opinie że buty shimano należy kupić o rozmiar za duże. Na początku racja były super wygodne i nieźle dopasowane ale po 2 sezonach nieco się rozeszły i teraz dopinam klamrę na maksa. Nie jest źle ale myślę że trzeba brać po prostu swój numer, na początku będę nieco ciasne ale się rozejdą (mówię o modelu M088).
lynx79 Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Rozmiarówka Shimano jest bardzo dziwna. Normalnie noszę 44/45. Jak mierzyłem Shimano to musiałem wziąć 46. Więc trzeba brać z góry 1-2 numery większy but.
Fenthin Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Buty rowerowe mają być jak najbardziej dopasowane. Nie za ciasne, ale dopasowane. Zasada z większym rozmiarem sprawdza się w przypadku Shimano, u innych producentów rozmiarówka jest różna.
Tomasz76 Napisano 27 Września 2016 Napisano 27 Września 2016 witam ja ze swojej strony mogę polecić spd shimano PD-M520 z dokładkami PD22 w cenie około 150zł za komplet , do tego buty shimano SH-M089 za około 300zł całość mieści się w kwocie 500zł. Mam powyższy zestaw i polecam, można jeździć w zwykłych butach i jest lekko niż w metalach M540, nie przeszkadzają w zapinaniu spd , buty z klamrami i rzepy, wygodne można dobrze dociągnąć stopę .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.