niuti Napisano 16 Września 2016 Napisano 16 Września 2016 witajcie, taki oto problem: kiedy najadę gwałtowniej na przeszkodę albo ugnę amorek na "sucho" słychać skrzypienie amora. Nie zawsze, ale więcej niż 50% przypadków. Ktoś wie o co chodzi? Amor jest nowy 2016, miał serwis dolnych lag, więc smarowany był i olej wlany również. Po każdej jezdzie brunox na niego. wtf ? Cytuj
Mod Team michuuu Napisano 16 Września 2016 Mod Team Napisano 16 Września 2016 Jak skrzypi to gdzieś jest suchy. Cytuj
vdcmike Napisano 16 Września 2016 Napisano 16 Września 2016 W rebie nie ma co skrzypieć nawet na sucho. Masz jakieś nagranie tego dźwięku? Przejechałeś chociaż że 200km w terenie? Czasami zawory tłumika wydają różne przeraźliwe dźwięki. Czy ten nagły wjazd w przeszkodę na zablokowanym był? Sprawdź czy przy skrajnym niskim tłumieniu odbicia też te dźwięki się pojawiają. Cytuj
Fonika Napisano 16 Września 2016 Napisano 16 Września 2016 Zazwyczaj okazuje się, że skrzypienie dochodzi ze sterów. Warto to sprawdzić szczególnie jak rower jest prawie nowy, może to być zwykłe zabrudzenie, ale mogą to być też np. źle wbite miski sterów. Cytuj
niuti Napisano 16 Września 2016 Autor Napisano 16 Września 2016 (edytowane) michuuu - suchy? robiłem serwis nawet dolewałem oleju do dolnych lag. Zakładam że góry jako nowość nie muszę robić. @vcdmike - nie robiłem nagrań, aż tak do tego nie podszedłem Przejechałem na nim 500 albo i więcej km. Wjazd nie był na zablokowanym, skrzypi nawet na sucho przy ugięciu tyle, że gwałtownym i silnym. Podobnie w ternie, mała przeszkoda ok. gwałtowniej czy większa czasem skrzypnie. Pokręce tłumieniem i zobaczę. @Fonika - jak to sprawdzić? Edytowane 16 Września 2016 przez niuti Cytuj
Mod Team michuuu Napisano 16 Września 2016 Mod Team Napisano 16 Września 2016 (edytowane) Zakładam że góry jako nowość nie muszę robić. Obyś się nie mylił. Nie byłbyś pierwszy z suchym nowym amortyzatorem. Edytowane 16 Września 2016 przez michuuu Cytuj
vdcmike Napisano 16 Września 2016 Napisano 16 Września 2016 Fakt, że w sprężynie fabrycznie smaru jest jak na lekarstwo ale sezon bez problemu przelata chyba, że zaczyna puszczać powietrze. Jak tłumik się blokuje to oliwy ma tyle co trzeba. Ile oleju i jakiego lałeś do lag? Jest jeszcze opcja, że dźwięk wydają szprychy. Cytuj
niuti Napisano 16 Września 2016 Autor Napisano 16 Września 2016 oleju książkowo, może i troszkę więcej , olej castrol fork oil 15w Cytuj
Fonika Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Zdejmij widelec, sprawdź stery - czy jakaś miska nie jest luźna albo krzywo wbita, wyczyść i przesmaruj porządnie stery, po złożeniu upewnij się że masz wystarczająco dużo podkładek żeby stery nie miały luzu. Amorem się nie zajmuj bo w rebie naprawdę nie ma co skrzypieć, nawet jakby nie była nasmarowana... Cytuj
niuti Napisano 17 Września 2016 Autor Napisano 17 Września 2016 dziś pojeździłem trochę i ....podczas podrzucania koła do góry w czasie jazdy słychać to skrzypienie....także sam już nie wiem czy to Reba czy co ;/ Cytuj
Mod Team michuuu Napisano 19 Września 2016 Mod Team Napisano 19 Września 2016 Amorem się nie zajmuj bo w rebie naprawdę nie ma co skrzypieć, nawet jakby nie była nasmarowana... Sucha guma trąc o metal skrzypi. Cytuj
Fonika Napisano 22 Września 2016 Napisano 22 Września 2016 Powierzchnie są anodowane=minimalne tarcie. Zresztą widywałam kompletnie suche reby i sidy i żaden nigdy nie skrzypiał. Cytuj
d8wid Napisano 22 Września 2016 Napisano 22 Września 2016 Kompletnie nie rozumiem po co ten brunox do Reby? Ciekawe czy on nie dokłada problemu... Cytuj
Mod Team michuuu Napisano 22 Września 2016 Mod Team Napisano 22 Września 2016 Ciekawe czy on nie dokłada problemu... Na krótki dystans smaruje. Ale przy okazji wypłukuje smar z gąbek kurzowych więc na długodystansowe stosowanie nie teges. Cytuj
d8wid Napisano 22 Września 2016 Napisano 22 Września 2016 Zdaje sobie sprawę - dlatego piszę. Dla mnie to jest środek do XCMa czy XCRa ale nie do amorków typu Reba Cytuj
Mod Team michuuu Napisano 22 Września 2016 Mod Team Napisano 22 Września 2016 Na chwilę przed planowanym serwisem czemu nie. Cytuj
d8wid Napisano 22 Września 2016 Napisano 22 Września 2016 @michuuu - patrz pierwszy post Po każdej jezdzie brunox na niego. Cytuj
blackiwan Napisano 22 Września 2016 Napisano 22 Września 2016 (edytowane) Był już taki temat. http://www.forumrowerowe.org/topic/203754-amortyzator-rock-shox-sid-rl-strzelajacy-klikajacy/ Problemem jest połączenie korony z górnymi goleniami. Tworzą się tam minimalne luzy. Ponoć cierpi na to większość nowych RS-ów i można to reklamować. Mam to samo w moim Sidzie z 2016r. Jeszcze tego mnie reklamowałem, bo potrzebuje rower, ale zimą zobacze czy uznają. Edytowane 22 Września 2016 przez blackiwan Cytuj
Mod Team michuuu Napisano 22 Września 2016 Mod Team Napisano 22 Września 2016 patrz pierwszy post Ale na końcu był znak zapytania. Cytuj
diarem Napisano 22 Września 2016 Napisano 22 Września 2016 Czasami skrzypi, charczy tłumik, skręć tłumienie na minimum i sprawdź Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 22 Września 2016 Mod Team Napisano 22 Września 2016 Bo brunoxa to trzeba umieć stosować, z resztą jak wszystko Cytuj
niuti Napisano 22 Września 2016 Autor Napisano 22 Września 2016 (edytowane) Zdaje sobie sprawę - dlatego piszę. Dla mnie to jest środek do XCMa czy XCRa ale nie do amorków typu Reba czyli ujnia z tym Brunoxem....ehhh człowiek się całe życie uczy. Nada się to do czegoś ? Swoją drogą po co ? po to że miał właśnie smarować a nie działac w drugą stronę. Ale wracając do tematu, jak to się ma do tego, że jadąc i podrzucając koło przednie (tak jakbym chciał jechać na jednym kole) właśnie skrzypi....a tak przynajmniej było w ostatnią sobotę a nie zaobserwowałem tego a przynajmniej nie ciągle tak jak do tej pory czyli na ugięciu amora. Był już taki temat. http://www.forumrowe...acy-klikajacy/� Problemem jest połączenie korony z górnymi goleniami. Tworzą się tam minimalne luzy. Ponoć cierpi na to większość nowych RS-ów i można to reklamować. Mam to samo w moim Sidzie z 2016r. Jeszcze tego mnie reklamowałem, bo potrzebuje rower, ale zimą zobacze czy uznają. ale mi nie klika tylko skrzypi....musiałbym coś nagrać żeby zobrazować to bo chyba trudno to sobie wyobrazić Edytowane 22 Września 2016 przez niuti Cytuj
vdcmike Napisano 22 Września 2016 Napisano 22 Września 2016 Pomijając szkodliwość brunoxa to jego używanie po jest tak samo sensowne jak gotowanie wody po wypiciu herbaty. Cytuj
cervandes Napisano 23 Września 2016 Napisano 23 Września 2016 W takim razie czym przecierać golenie? Chusteczkami dla niemowląt? Psikanie na ściereczkę i przecieranie lag w jaki niby sposób szkodzi amortyzatorowi? Ja rozumiem, że masa ludzi nadal psika na amorek, ugina go wciągając specyfik pod uszczelki i wyciera nadmiar - oni szkodzą. Ale ci co używają brunoxa do delikatnego nasączenia ściereczki jaki błąd popełniają? Cytuj
Mod Team mrmorty Napisano 23 Września 2016 Mod Team Napisano 23 Września 2016 Silikon w sprayu. Przedłuża życie gumie i przez jakiś czas zwiększa w pewnym stopniu płynność pracy widelca. Bardzo przydatne przy uszczelkach takich jak Evil Genius w mańkach gdzie na początku pracy trzeba przełamać opór wstępny uszczelek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi