Jurcyk Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Witam, już parę miesięcy szukam roweru. W sierpniu sprzedałem rower Agang Gangsta 7.29. Moje poszukiwania ewaluowały od fulli Canyona i Treka poprzez HT Treka do ...rowerów na ramach stalowych, i jako ,że już 2 lata temu skończyłem 50-tkę szukam roweru wygodnego ale nie trekingowego ,raczej wyprawowego, bo baranek zapewnia wygodną pozycję i więcej opcji zmiany chwytów.Tutaj mam kilku faworytów, wybaczcie za wrzucanie do jednego worka: Genesis Coix de Fer, Genesis Tour de Fer, Kona Sutra LTD, Marin Four Corners, Genesis Vagabond. Ten ostatni to już prawie MTB, no ale koła zawsze można zmienić na węższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 A poza barankiem masz jeszcze jakieś wymagania? Ja do kolekcji dorzucę jeszcze Cotica Escapade którego mi polecono, który wpadł mi w oko i w roli roweru który opisujesz sprawdza się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adambieg Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Polecam Gienka Vagabond. Dla mnie rama idealna. Na przód opona 2,1-2,25", na tył 1,9". Teren nie straszny a na szosie też się sprawdzi. Aktualnie na ramy i całe rowery z roku 2016 są promocje. Wieczorem postaram sie dać zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Z dostępnych w PL lub Niemczech: Salsa Marrakesh, Salsa Fargo, Salsa Vaya, Surly Straggler, Surly Disc Trucker, Soma Wolverine, Soma Saga, Bombtrack Beyond, Ritchey BrakeAway, na wiosnę Ritchey Outback, Masi Giramondo, All-city Macho Man. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Dzieki za odpowiedzi na stronie Cotica juz bylem, Salsa Fargo 2 ma baranka ale jest on jakis nietypowy ,jakby splaszczony.Mam pytanie co do jazdy po asfalcie.Moim Agangiem raczej sie męczylem, czy Vagabond bedzie szybciej i lepiej pomykał na tym podłozu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 To zależy od wielu czynników. Ale będzie Kierownicą się nie przejmuj, można zmienić. Na szosę polecałbym minimalnie rozgiętego barana, np. Genetic Flare którego ujeżdżam. Albo inna kierownica "ergonomiczna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2016 To jeszcze dodam ,ze ważę 90 kg i chce przeznaczyc na rower 6 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Nie skreslaj Fargo zbyt pochopnie bo to zacny rower. Poczytaj o dirt drop bar -ach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Fargo jest droga wersja X7 w Czechach kosztuje 7 tys.Za ok 5 tys mozna kupić Genesisa Vagabonda z podobną ramą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adambieg Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Moja wersja Gienka Vagabond Kierownica to Salsa Woodchiper, taka jak w Fargo (aktualne jest wersja 2, czym się różni, nie wiem). Przy odpowiednim ustawieniu wszystkie chwyty są bardzo wygodne. Przydałoby się podgięcie do góry dolnych chwytów, ale nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Moja wersja Gienka Vagabond Kierownica to Salsa Woodchiper, taka jak w Fargo (aktualne jest wersja 2, czym się różni, nie wiem). Przy odpowiednim ustawieniu wszystkie chwyty są bardzo wygodne. Przydałoby się podgięcie do góry dolnych chwytów, ale nie jest źle. Dzieki za zdjęcie , świetny rower a tą kierownicę dokupileś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adambieg Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Z pomocą kolegi Kazafaza Export Kupiłem frameset, jeszcze raz wielkie dzięki Reszta poskładana samodzielnie, kierownica upolowana na forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Z pomocą kolegi Kazafaza Export Kupiłem frameset, jeszcze raz wielkie dzięki Reszta poskładana samodzielnie, kierownica upolowana na forum. Ja kupię raczej rower i bedę stopniowo wymieniał częsci.Tradycyjnie zacznę od kół w wersji bezdetkowej.Jak oceniasz jakość samego framsetu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 17 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Poszukaj może jeszcze speca avola. W tym orku już tylko framset sprzedają ale może gdzieś jeszcze zeszłoroczne całe rowery stoją.Przy czym Avol dobry do ciężkiej turystyki a ciut lżej z dobrym geo i oponą 700x40 kupisz speca sequoia. W podstawowej wersji za 5400zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Latem w sklepie rowerowym sprzedawca proponował mi Speca Sirrusa, ja to szybko "przełożyłem" na Diverge i tu zaczęły się schody z dostępnością .Sequoia stoi tylko w Czechach i trza jechać na przymiarkę. Awol może jeszcze gdzieś zalega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Wczoraj przymierzałem się do Speca Sequoia w rozmiarze 56 i wykonałem jazdę próbną , pozycja , jaką zająłem za kierownicą nie była wygodna, byłem za bardzo rozciągięty przy górnym chwycie na klamkach (stosunek stack do reach wynoszący 1,47 jest jednak miarodajny). Ogólne wrażenia dobre : wersja najtańsza wyglada super w kolorze czarny mat, bardzo ciekawa kierownica, siodło i owijka z materiału jakby guma z bawełną , waga bardzo duża , raczej do odchudzenia.Opony Speca wygladają zacnie ale nie miałem możliwości sprawdzenia ich właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 11 Listopada 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Z tą wagą to chyba jednak coś u nich nie ta. Podnosiłem kiedyś awola - lekkie to nie było. Inaczej - ten rower był po prostu ciężki Ile masz wzrostu jeśli można wiedzieć?W Sekwoji dali długo mostek i ujemnie ustawiony. Nie wiem czy miałeś takie ustawienie? Wg mnie na mostku można by ugrać skracając go i ustawiając na odwrót. Pewnie nie było możliwości na miejscu pozmieniania co nie co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Mam 180 cm wzrostu , tak zmiana ustawienia mostka mogła by ciut zmienić pozycję. W rowerze tym odpowiadały mi hamulce : mechaniczne TPR-y i napęd 2x9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 11 Listopada 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Przy 180mm 56 cm jest w sam raz bez wyciągania za bardzo do przodu (sam przy 176-7 celowałbym w 56cm)Ja bym pokombinował - siodło przód-tył, mostek krótszy jeśli nie zamierzasz ostro katować w terenie, kierownica wyżej itd Ale to jeśli nie masz innego wyboru rowerów.Czarny ze stalowym widłem też mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrOetker Napisano 11 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Jeśli dobrze pamiętam, Sekwoja w rozmiarze 56 waży ok 13,5 kg całość. Jak kto ciekawy dokładnej wagi, po weekendzie mogę zważyć Dla mnie (176 cm) rozmiar 56 byłby ideolo. Pozycja raczej komfortowa, choć nie tak, jak w AWOLu. Siodło to Phenom, ale w takim "dżinsowym" wykończeniu, tak jak owijka. Wygląda to to bardzo fajnie, ale podejrzewam, że dłonie i spodnie szybko wytrze : P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolg Napisano 11 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Jeździłem sekwoją i mam podobne odczucia, że mostek powinno się dać na plus. Owijka i siodło dość twarde, do takiego roweru (bardziej turystycznego niż sportowego) pasowałyby bardziej miękkie.. Ale to tylko moje widzimisię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Przy wadze 13,5 kg Sequoia waży tyle co Awol Elite po zdjęciu bagażników i błotników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Kupiłem wreszcie rower , nie zaszalałem , raczej budżetowo ale stalowo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Witamy po stalowej stronie mocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Nie mam baranka i geo ramy mi na to nie pozwoli (za długa górórka) ale mogę wsadzić opony 2,1".Już się nim karnąłem i po 30 km trochę bolały mnie dłonie po jeździe terenowej, chyba zmienie chwyty na Essi lub Ergon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi