Skocz do zawartości

[Piasta] Pękający bębenek.

Vadox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam mały problem, a może i duży. W zeszłym roku kupiłem rower orbea alma alu. Po 2tyg jazdy strzelił mi bębenek. Zareklamowałem i dostałem nowe koło lecz tez wytrzymało 2tyg i znowu strzelił bębenek. Oryginalnie był tak shimanowski alivio więc zamiast kolejny raz reklamować kupułem inny. Novatec 712sb, wszystko było ok przez jakieś 8 miesięcy i także ten bębenek od tej piasty pękł. Zareklamowałem dostałem nowa piaste która wytrzymała tym razem całe 3 miesiące. Znowu pękniety bębenek, zakupiłem tym razem oddzielnie bębenek i kolejny raz strzelił. Tym razem wytrzymał 3tyg. Reasumując w 1,5roku zniszczyłem 5 bębenków i nie wiem o co chodzi. Staram się jeździc na kadencji ok 90 więc zajeżdzenie piasty raczej nie wchodzi w gre. Może ktoś mi poradzi co jest nie tak. Czy koło za mało sztywne(jeżeli tak to jak to polepszyc) czy może łancuch ma zła długość.? Nie mam pomysłu dlaczego tak mi strzelają. Będę wdzięczny za jakąś porade. :)

Napisano

Mógłbyś dokładniej określić co masz na myśli pisząc strzelił bębenek.

Czy korpus bębenka pęka, czy zapadki w bębenku urywasz i przy mocniejszym depnięciu korba omyka na kilku ząbkach?

Jeśli to drugie to rozwiązaniem na Twoje problemy są piasty DT Swiss z systemem Ratchet

https://www.dtswiss.com/Technology/Freewheel-technology-Ratchet-System

Ja też zarzynałem piasty ze zwykłymi zapadkami. Odkąd założyłem DT Swiss 350 problem zniknął.

Podobne rozwiązanie stosuje polska firma Soul Kozak z swoim legendarnym M-NETIC

Napisano

Pęka przy zapadkach, chociaż same zapadki są całe. Wysyłam zdjecie mam nadzieje ze się pojawi bonwysył z tel i ciężko mi to idzie.

post-169298-0-15533700-1474013134_thumb.jpg

Napisano

Czy rama jest prosto pospawana, jest jeden ślad ? Rower sam nie skręca ?
Czy linia łańcucha jest odpowiednia ?

Może się mylę, ale ja bym chyba szukał w tym przyczyny. Coś dużo poszło tych bębenków w krótkim okresie czasu.

Napisano

Trochę dziwnie to wygląda - może piasta jest za mocno skręcana i w wyniku naprężeń pęka.

Ja wyłamywałem zęby w pierścieniu i zapadki nie miały o co zaczepiać, więc omykały.

Napisano

W jako sposó stwierdzić czy rama jest prosto pospawana.? Na moje oko wszystko z nim ok.Jeżeli chodzi o łancuch to zdarza mi się jeździć na przekosie czyli mała zębatka z przodu i mała z tyłu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...