Wiesiek3d Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Witam Chciałbym spytac, posiadam nowy rower z hamulcami Tektro HdC300. Nigdy wcześniej nie miałem roweru z hamulcami tarczowymi, hydraulicznymi. Czy to normalne zjawisko ,ze podczas hamowania delikatnego/pulsacyjnego hamulce wydaje dźwięki (takie jak wydaje zaciśnięty klocek na tarczy) chodzi o to , ze gdy naciskam hamulec w postoju lub kiedy naciskam go na maxa nie ka żadnego dźwięku bo wtedy hamulec zaciska tarcze w 100% i koło sie nie kręci. A kiedy hamuje delikatnie to koło nadal sie kręci bo zmniejszam tylko prędkość wiec to chyba normalne ze hamulec wydaje takieglosne odgłosy ? Druga sprawa zauważyłem na przedniej oponie wystające tak jakby kawałki gumy ( jest to dosc irytujące podczas jazdy ) to pewnie wada fabryczna . Chyba spokojnie mogę to obciąć nożyczkami ? Ostatnie pytanie , podczas poruszania kierownica na boki słuchać takie pstrykanie , chyba od przerzutek lub linek hamulcowych. To normalne zjawisko ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 To są naturalne odgłosy.Możesz odciąć,no chyba że to część bieżnika.To wtedy nie Pstrykanie to mogą być pancerze.Stery nie są za mocno skręcone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Najlepiej jak się rozpędzisz i zahamujesz i tak kilkanaście razy.Co do opon samo się wytrze bardzo szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiesiek3d Napisano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Dzięki panowie ! Stery sam nie wiem , mostek( to górne ) czytałem żeby za mocno nie skręcać a te dwie śrubki pod mostkiem skręciłem bardzo mocno. Stery kierownicy tez skręciłem mocno. Zauważyłem ze przy przerzutkach na kierownicy sa takie jakby 2 elementy ktore sa do nich przykręcone wiodące od linek. I one sa dosc luźne próbowałem je przykręcić bardziej ale ruszały sie w miejscu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Te elementy to przypadkiem nie baryłkę regulacyjne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Poczytaj troche bo czasami mozna wiecej popsuc niz naprawic. No i wlasnie sobie chyba rozregulowales przerzutki tak jak pisze kolega wyzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiesiek3d Napisano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Przerażony pobiegłem do garażu po rower w celu sprawdzenia, przejechałem sie i wszystkie przerzutki wchodzą normalnie , z przedniej i tylnej przerzutki. Jedynie jest taki odgłos przeskakiwania przerzutki połączony z chwilowym szarpaniem. Ale wcześniej bez dotykania baryłek tez tak miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Jedynie jest taki odgłos przeskakiwania przerzutki połączony z chwilowym szarpaniem. To znaczy , że przerzutka nie jest i nie była precyzyjnie wyregulowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiesiek3d Napisano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Watpię ze taki lajk jak ja sobie z tym poradzi. W ogole to żałuje zakupu przez odległość. Mogłem kupic w sklepie w mojej miejscowości trochę drożej a nie przejmowałbym sie niczym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.