Morf3usz Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Witam Zastanawiam się nad zakupem pierwszego roweru szosowego, nie wiem czy się wciągnę w jazdę na szosie dlatego nie chciał bym wydać zbyt wiele. -budżet 1500zł -wzrost 188cm długość nogi 87cm Zastanawiałem się nad tribanem 500, ewentualnie używki w moiej okolicy. Znalazłem rock machine race 300 http://allegro.pl/rock-machine-race-300-sora-2x9-58cm-9-1kg-i6478817438.html#thumb/8 Ne wiem na co zwracać uwagę przy kupnie używanego sprzętu, nie mam też znajomego który ma jakieś pojęcie na co zwracać uwagę. Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blakeburn Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Ze zdjęć wynika, że napęd już nieco zużyty bo rzuca się w oczy 3 blat korby i łańcuch. Ogólny stan roweru wydaje się dobry ale lepiej to dokładnie sprawdź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morf3usz Napisano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Najgorsze jest to że tak jak napisałem nie mam kogoś kto mógłby ze mną podjechać i ocenić stan roweru, a ja to zbytnio wiedzy nie mam. Cena jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 15 Września 2016 Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Ja bym go wycenił na około 1250zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morf3usz Napisano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Panowie po dłuższym zastanowieniu postanowiłem dołożyć i kupić tribana 520 ewentualnie Kross Vento 2.0. Zastanawiam się tylko nad rozmiarem L czy XL i dlatego proszę o pomoc w wyborze, podaję swoje wymiary: YOUR MEASUREMENTS Actual Inseam89 Cm Trunk74 Cm Forearm35 Cm Arm64 Cm Thigh63 Cm Lower Leg62.5 Cm Sternal Notch153 Cm Total Height187 Cm YOUR FIT SUMMARY Top Tube Length 58 - 58.4 Cm Seat Tube Range CC 58.8 - 59.4 Cm Seat Tube Range CT 60.6 - 61.1 Cm Stem Length 10.8 - 11.4 Cm BB Saddle Position 85.8 - 87.8 Cm Saddle Handlebar 57.1 - 57.7 Cm Saddle Setback 5.7 - 6.1 Cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 26 Września 2016 Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Triban 520 L z dł. horyzont. 564 mm będzie za krótki, wiec XL. Kross 584,6 mm horyzont., czyli XL. Podałeś wyniki kategorii Eddy fit ? Jesli tak to prawidłowy przedział dł. ramy dla ciebie to 580-595 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morf3usz Napisano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Tak podałem Eddy fit. Trochę boję się kupić za duży rower bo już raz zrobiłem ten błąd kupując crossa rama 21" i zabiera mi całą przyjemność z jazdy, za długa rama i dotykam kroczem ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 26 Września 2016 Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Trochę boję się kupić za duży rower No i słusznie, a szczególnie w szosie. Na necie jest kilka zdjęć rowerów "pros-ów", które są wydłużone sztycami z offsetem i dłuższymi mostkami o 10-15 mm, a nigdy na odwrót, czyli za długie ramy skracane. To pobaw sie jeszcze kalkulatorem uśredniając wyniki. Do minimalnej długości "Eddy-fit" dodaj 15 mm i masz prawidłowy przedział dł. ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morf3usz Napisano 27 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Panowie byłem dzisiaj w Decatlonie nie miałem zbytnio czasu, ale po wstępnych przymiarkach wydaję mi się L była by lepsza. Problem w tym że wizualnie triban 520 moim zdaniem jest po prostu brzydki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goTomek Napisano 27 Września 2016 Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Mam podobny dylemat (znaczy myślę o pierwszej, budżetowej szosie. Wymiary mam zupełnie inne, ale to tym razem nieistotne. wizualnie triban 520 moim zdaniem jest po prostu brzydkiSama prawda, też się nad nim mocno zastanawiałem Za to ten jest całkiem, całkiem http://www.wiggle.co.uk/felt-z95-2016/ cena taka sama, na papierze też to samo... ma ktoś może jakieś zdanie o rowerach Felt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 28 Września 2016 Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Geometria bardzo fajna, trochę wysokie główki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morf3usz Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Panowie jakie jest wasze zdanie o tym treku ? https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-trek-1-2-one-series-powystawowy-2016-nowy-CID767-IDhNcdR.html#533096f15b Niby nowy powystawowy. Pisałem do sprzedającego może wysłać za pobraniem, fakturę też wystawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morf3usz Napisano 4 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Nie mogę edytować postu Co myślicie na temat tego Gianta defy 4 ? https://www.giant-bicycles.com/pl/defy-4-2016 Mogę go mieć za 1800zł nowy, tylko zastanawiam się nad rozmiarem L czy XL ? Pozdrawiam. YOUR MEASUREMENTS Actual Inseam89 Cm Trunk74 Cm Forearm35 Cm Arm64 Cm Thigh63 Cm Lower Leg62.5 Cm Sternal Notch153 Cm Total Height187 Cm YOUR FIT SUMMARY Top Tube Length 58 - 58.4 Cm Seat Tube Range CC 58.8 - 59.4 Cm Seat Tube Range CT 60.6 - 61.1 Cm Stem Length 10.8 - 11.4 Cm BB Saddle Position 85.8 - 87.8 Cm Saddle Handlebar 57.1 - 57.7 Cm Saddle Setback 5.7 - 6.1 Cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Mogę go mieć za 1800zł nowy, tylko zastanawiam się nad rozmiarem L czy XL ? Za tą kasę to warto. Wyniki sa podane z kategorii Eddy fit, French fit, czy może tej trzeciej kategorii ? Tułów dobrze pomierzony, bo coś duzo wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goTomek Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Moim zdaniem raczej L, Defy ma geometrię bardziej komfortową (czy tam endurance), więc np. górna rurę krótszą itp. XL może być za duży, ale tak naprawdę to trzeba by wsiąść i pojeździć A gdzie to dają za taką cenę? Chyba sam bym wziął, tyle że rozm. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morf3usz Napisano 4 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Podam może wszystko co mi wyszło bo sam nie wiem które dane są ważne Cena taka dlatego że znajomy ma sklep rowerowy i ma na stanie jedną L i XL i za tyle może mi oddać, tylko że musiał by je sprowadzić, dlatego muszę być zdecydowany na rozmiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Też jestem za L, z mostem 11 lub 12 cm. XL ma juz wysoką główkę. Sprowadzi L, jak będzie ok to bierz, jak nie, to inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morf3usz Napisano 7 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Panowie rower już mam, czy to normalne że nogą przy skręcaniu zahaczam przednie koło, czy rama jest za krótka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Października 2016 Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Przy mniejszych ramach tak sie dzieje. Rowniez rozmiar kopytka i ustawienie blokow maja na to wplyw. W moich ostatnich trzech ramach nie mialem/ takiego problemu. Za to w pierwszej szosie jaka kupilem, byla za mala, haczylem o kolo. Bylo to wkurzajace, szczegolnie przy stojkach i ostrych nawrotach. W takiej sytuacji nie polecam bialych butow, beda lapac slady gumy z opon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morf3usz Napisano 7 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Problem w tym że nie mam pedałów spd i nie wiem czy odpowiednio ustawiam stopę. Siodełko ustawiłem prawie max do przodu, a więc rama chyba nie jest za krótka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goTomek Napisano 7 Października 2016 Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Możesz założyć noski i ustawić tak, żeby nie kolidowały z przednim kołem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morf3usz Napisano 7 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2016 nie mam pedałów z noskiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
de_Villars Napisano 7 Października 2016 Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Problem w tym że nie mam pedałów spd i nie wiem czy odpowiednio ustawiam stopę. Siodełko ustawiłem prawie max do przodu, a więc rama chyba nie jest za krótka? czytałem, że zawadzanie nogą o koło przy skręcie świadczy jednak o zbyt małej ramie. Prawdę mówiąc wydaje mi się to dość logiczne i raczej nie wyobrażam sobie jak jeździć w takiej sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghost985 Napisano 7 Października 2016 Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Dziwnie to wyszło... siodło prawie na max do przodu, a zahaczasz o oponę. Siodło masz ustawione zgodnie z zasadami? poczytaj czy obejrzyj jak ustalić sobie pozycję na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alexxx Napisano 7 Października 2016 Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Tu masz coś więcej na temat zawadzania kołem o buta. http://szosa.org/topic/18433-rozmiar-ramy-a-zawadzanie-butem-o-opone/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.