Gość Napisano 15 Września 2016 Napisano 15 Września 2016 Witam serdecznie, jak w temacie, poszukuję czegoś do śmigania po szlakach, mieszkam na południu więc głównie będą to góry ("naturalne" szlaki, + wszelkiego rodzaju ośrodki, rychleby i tym podobne, moze jakieś zagranicze miejscówki) Jeżdżę już 4 lata na sztywniaku ht, maratony, xc jednak w górach mimo wszystko średnio to daje radę. Na początku myślałem nad tym, żeby kupić sobie jakiegoś fulla- ściganta ( w stylu treka top fuel, superfly fs, speca epica), ale mimo wszystko myślę, że amortyzator z tyłu w tych ścigantach to raczej zabieg kosmetyczny no i geometria mało "funowa" więc i tak bym raczej nie poszalał. Tak więc szukam czegoś co zwinnie zjeżdża, ale też sprytnie podjeżdża. Czegoś czym również będę mógł podjechać te pare km na miejscówkę. Miło by było jakby do tego wszystkiego nie ważyło to milion kilo. No i miało sztycę wysuwaną. Nówek oczywiście w tej cenie nie znajdę, dlatego szukam czegoś używanego- i tu pytanie do Was, jakich modeli szukać? Ogólnie pojęcie enduro to straszny ogólnik, jak przeglądam modele na stronach to między enduro a enduro są straszne róznice w geometrii, od takich od wypadów do pobliskiego lasku do modeli w których można szaleć po bikeparkach z kilkumetrowymi hopami. Szukam czegoś pomiędzy I tu pytanie do Was, jakich modeli szukać, co ciekawego można kupić za te 5000 zł? Z zakupem mi się jakoś bardzo nie spieszy, planuję kupować rower późną jesienią i miło by było mieć rozeznanie co w trawie piszczy. ewentualnie jakby ktoś miał jakieś rozeznanie jak na górskich szlakach radzą sobie ściganckie fulle na 29 calowych kołach- opinie też miło widziane Pozdrawiam
marcin_ostrów Napisano 15 Września 2016 Napisano 15 Września 2016 Nie że Ci się nie spieszy .... Jak rozmiar pasuje to ja już bym klikał kup teraz http://allegro.pl/specialized-stumpjumper-fsr-comp-29-m-sram-x9-slx-i6497789883.html M
piciu256 Napisano 15 Września 2016 Napisano 15 Września 2016 ten co @marcin zapodał jest całkiem zacny, ja bym brał
erzurum Napisano 15 Września 2016 Napisano 15 Września 2016 Soil z kolekcji 2016 nowy dostępny w Twoim budżecie, bez mykmyka ale za to nówka. Jak coś używanego to szukaj trance 2.
Gość Napisano 15 Września 2016 Napisano 15 Września 2016 O cholera, jakby rozmiar mi pasował to też bym chyba kliknął kup teraz :E Niestety, dla mnie S-ka, 172 cm wzrostu. Co to ten "mykmyk? Już widziałem wiele razy to określenie, regulowana sztyca? No i ogólnie raczej preferowałbym mniejsze kółka. Btw. neich jakiś admin przeniesie temat do odpowiedniego działu, z rozpędu założyłem tutaj
beskid Napisano 15 Września 2016 Napisano 15 Września 2016 Póżna jesień czyli zima bo tak też może być. Chcesz śmiagć zimą?? Jak nie to najlepiej kupić coś zimą dokładając co nieco grosza. Taki Moon 1.0 z 2017 już spokojnie da radę. Czemu dołożyć?? Bo to nigdy nie jest tak, że dasz 5K za używkę i nic na starcie nie dołożysz. No chyba, że kupujesz od bardzo zaufanej osoby co bez ściemniania powie Ci kiedy był i o ile był robiony choćby serwis mora i dampera. Myk myk to sztyca regulowana ale da się jakiś czas bez tego żyć.
marcin_ostrów Napisano 15 Września 2016 Napisano 15 Września 2016 S powiadasz.... Mówisz i masz https://m.cyklotur.com/rowery/gorskie-mtb-z-pelna-amortyzacja/27-5-cala/p,rower-moon-z1-czarny-zielony-mat-s-16-kross,626961.html Przy czym nie byłbym pewien czy nie M jednak
Gość Napisano 16 Września 2016 Napisano 16 Września 2016 Skoro S to 16 cali... Dziwna ta rozmiarówka, czyżby ramy enduro miały inną rozmiarówkę niż hardtaile? Obecnie jeżdże na 17,5 cala- jak kupowałem był to rozmiar S (Kross) i jest w sam raz. No, może 18 cali by było najlepsze. Co do Soila- nie podoba mi się jakoś. Nie wiem czemu. Jego malowanie wydaje mi się takie... plastikowe. Co do Moona, to jednak nie sądzę, żeby było mi potrzebne aż 160mm skoku. 140 z Tranca myślę, że byłoby bardzo ok. beskid co masz na myśli mówiąc, żeby dołożyć? W sensie kupić nowy rower? Jak dla mnie odpada, te podstawowe modele mają IMO słaby osprzęt. Poza tym w zimie pewnie pojawi się sporo sprzętów używanych po sezonie. To czy sprzęt będzie wyjechany czy nie to już zależy, ale nie jest powiedziane, że się nie trafi zadbanego egzemplarza. Pojawią się pewnie też spore przeceny w sklepach, ale raczej nie tak duże żebym za 5000 kupił nowy rower który mnie w pełni zadowoli
Wooyek Napisano 16 Września 2016 Napisano 16 Września 2016 Niestety, dla mnie S-ka, 172 cm wzrostu. 172 cm to M, a u Speca to już definitywnie. Tu masz trochę więcej o dobieraniu rozmiaru - trochę inaczej to wygląda, niż w hardtailach XC: http://www.1enduro.pl/wybrac-rozmiar-ramy/ Przesiadka ze ściganckiego sztywniaka na Moona to faktycznie mógłby być szok Co do malowań Soila - widziałeś 2.0 EX z oferty 2017?
Gość Napisano 16 Września 2016 Napisano 16 Września 2016 Widziałem, ale tak czy siak... Soil i tak mnie jakoś nie przekonuje. I tak na maraton z zamiarem ścigania z tym nie pojadę, z kolei w górach będzie go pewnie trochę ograniczało. Dzięki za link o rozmiarach ram- faktycznie są całkiem inne rozmiarówki niż ht. Coraz bardziej interesuje się Trancem 2. Roczniki 2016 są raczej poza moim budżetem, ale 2015 myślę że powinienem coś znaleźć. Tylko ten brak sztycy regulowanej w modelu 2k15- echh :/ W 2016 już ta sztyca jest, ale wątpię żeby znalazł się jakiś dobrodziej sprzedający ten rower za 5 lub 5 z kawałkiem. No i hamulce deore też nie są jakimś demonem hamowania, mam je teraz założone w hardtailu (m596) i siłą hamowania to one nie grzeszą. A jakieś rowery charakterem jazdy zbliżone do Trance'a, tylko ze stajni Speca, Treka? Te kółka 29 mnie trochę przerażają. Podoba mi się jeszcze Spectral od Canyona- no ale wiadomo, podobać to mi się może, za 5k nawet używki nie kupię :E
modrzew Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Trancem też nie pojedziesz na maraton z poważniejszym zamiarem nuż dobra zabawa Soil 2.0 jest obecnie w bardzo dobrej cenie i ma praktycznie wszystko co trzeba na pokładzie. Odczujesz to zwłaszcza jak Ci przyjdzie dokupić mykmyka, zobacz sobie ile kosztuje reverb w detalu, ile najtańszy Giant contact switch, itp. Widzę, że po prostu marka Ci nie odpowiada, bo to dokładny odpowiednik właśnie Trance'a, więc w górach Cię niczym bardziej nie ograniczy niż wspomniany Giant. Chyba, że tego „ograniczenia” upatrujesz w 10mm mniejszym skoku...
beskid Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Co do Moona, to jednak nie sądzę, żeby było mi potrzebne aż 160mm skoku. 140 z Tranca myślę, że byłoby bardzo ok. beskid co masz na myśli mówiąc, żeby dołożyć? W sensie kupić nowy rower? Jak dla mnie odpada, te podstawowe modele mają IMO słaby osprzęt. Poza tym w zimie pewnie pojawi się sporo sprzętów używanych po sezonie. To czy sprzęt będzie wyjechany czy nie to już zależy, ale nie jest powiedziane, że się nie trafi zadbanego egzemplarza. Pojawią się pewnie też spore przeceny w sklepach, ale raczej nie tak duże żebym za 5000 kupił nowy rower który mnie w pełni zadowoli A w jakim celu Ci dobry osprzęt skoro twierdzisz, że nie potrzebujesz 160mm?? Po co Ci Trance z 2015 rocznika z dość kiepskim amorem i gorzej niż kiepskimi kołami?? Oczywiście możesz postarać się poszukać w 5K czegoś co jest zadbane i powiedzmy lekko zmodernizowane ale nie oczekuj, że ktoś sprzeda za taką kwotę. A jeśli to będzie mocno utyrany. Nikt Ci nie sprzeda roweru na nowych oponach, po serwisie obu uginaczy, przeglądzie całego zawieszenia tylko sobie to doliczy. Jeśli nie to będziesz musiał zrobić to sam. Znam kilka osób co mają Trance i wszystkie z konieczności bo jeżdzą po górach solidnie były zmuszone wstawić nowe koła. Teraz policz ile Cię to wyjdzie i czy nie lepiej poczekać na nowego Moona 1.0. Dlatego warto przemyśleć temat czy nie lepiej za pół roku trochę dołożyć i mieć nowe. Co do ilości skoku to nie patrz przez debilny pryzmat głupiego gadania czy wykorzystasz czy nie. Od Cibie to zależy i stylu jazdy. Nie postrzegaj jak to często bywa enduro przez pryzmat "ciężkiej jazdy" okuty w zbroję i "latający" po metrowych progach skalnych. Pamiętaj, że taki Moon da większą frajdę z jazdy niż zarówno Trance czy Soil. Będzie też pewniejszy na zjazdach.
Gość Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 @modrzew nie podoba mi się i tyle . Marka nie ma tu nic do rzeczy bo jeżdże na Krossie już 4 lata. @beskid eee? Fox 32 to kiepski amor (pomijając kwestie sztywności)? Komponenty SLX, inna sztywność i kultura niż deore. Koła kołami, trudno. Trance mi się nazwyczajniej w świecie podoba. Moona przemyślę. Ale 160 aż nadto, musiałbym zbadać geometrię.
beskid Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Coś mi tu nie pasuje z ceną ale jak wszystko gra to brał bym na już i pocałował jeszcze w rękę http://www.olx.pl/oferta/giant-trance-27-5-2-ltd-rozmiar-m-CID767-IDdkwY9.html#f6d706b701
Gość Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Przesadzasz. Cena normalna. Za 7100 na allegro mozna miec nowke model tranca 2 z 2016 za 7k. A wiadomo, sztyca regulowana itd. Jak widac okazje są chociaz tego co wyslales jakas super okazja bym nie nazwal. Znajomy w tamtym roku kupil tranca 3 2014 w srodku sezonu za 3800 tak dla porownania. Fox 32 slaby... w porownaniu do czego?
marcin_ostrów Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 W porównaniu do Revelationa , Pike W skrócie : drewno i kołek
beskid Napisano 17 Września 2016 Napisano 17 Września 2016 Dość ciężko się z Tobą prowadzi rozmowę. Starasz się wszystkie uwagi zanegować. Kiepskie koła - trudno, piszemy, że amor kijowy to to samo. Jeśli zatem wiesz lepiej to w jakim celu pytasz?? Czy te Trance za 7K nówki mają już konwersję pod oś sztywną, mają bardzo dobre koła z Reigna, maja drogie tarcze XT?? Rower zalinkowany faktycznie służył jako bułkowóz więc jak z tymi wszystkimi szpejami nie jest okazją to proszę wskaż co jest. Tylko błagam nie wyskakuj z tym co kolega kupił bo wszystko zależy od .... Jak się postaram to Ci znajdę Trance 3 z 2014 rocznika za blisko 6K.
m0d Napisano 18 Września 2016 Napisano 18 Września 2016 W porównaniu do Revelationa , Pike Ha, a w moim temacie o wyborze roweru byłem przez niektórych przekonywany, że Revelation to padaka jakich mało Z drugiej strony mam Fox 32 w rowerze XC, fakt że rocznik 2011 i 100mm, ale wg mnie pracuje super. Komponenty SLX, inna sztywność i kultura niż deore Niestety, nie ma takich różnic Ot korba slx lżejsza i tyle. Trance mi się nazwyczajniej w świecie podoba. A to najważniejsze i w sumie kończy temat.
beskid Napisano 18 Września 2016 Napisano 18 Września 2016 @m0d wszystko co się pisze trzeba dzielić przez 4 i wszystko zależy jakie ktoś ma oczekiwania. Fox z Trance 2015 im wybitnie nie wyszedł dlatego opinia taka a nie inna. Revelation moim zdaniem jest tylko przyzwoitym amorem. Nie sprawdza się w trochę ambitniejszej jeżdzie w rowerach AM tak samo jak Fox 32. Powinien być montowany tylko do określonego przedziału cenowego odpowiadającego poziomem jakości do osprzętu. A przede wszystkim powinien być z grubszymi lagami.
Gość Napisano 18 Września 2016 Napisano 18 Września 2016 beskid, ja nie negowałem każdej wypowiedzi. Nie wiem czy zauważyłeś, ale po prostu pytałem. Ale widzę, kazde pytanie czy poddanie w watpliwosc tego co mowisz to jak sprzeciwienie sie woli boga- nie wolno.Dzieki wszystkim za pomoc, ja juz raczej wybralem. A, no i będzie to najpewniej Trance, któraś wersja osprzetowa. Dobrze wiedzieć z tym foxem, w xc to raczej ikona solidności więc myślałem się że so przenosi na ęduro Moglibyscie coś jeszcze powiedzieć o RS Sektorze, oraz o Sweepie montowanych w Moonach?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.