Skocz do zawartości

[porada] Montaż drzwi wejściowych mieszkania

EzioAuditore

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję porady dot. montażu drzwi zewnętrznych do mieszkania. Zamówiłem drzwi marki Delta Magnum 68K. Drzwi antywłamaniowe, dodatkowo wyciszane itd. itp. Przyjechała ekipa montażowa i okazało się, że:
- próg, który ze sobą przywieźli nie pochodzi od modelu moich drzwi tylko od jakiegoś innego, w dodatku nie jest on zgodny z tym, który zamawiałem (inny kolor, materiał z którego został wykonany)
- panowie zamontowali drzwi ale zostawili mnie bez progu i obiecali przywieźć następnego dnia właściwy i słowa dotrzymali
- następnego dnia gdy próg został już zamontowany, moja dziewczyna podpisała dokumenty odbioru (to jej mieszkanie, jej pieniądze, ja tylko pomagam jej znaleźć rozwiązanie problemu o którym za chwilę) i pożegnała panów
- po kilkudziesięciu minutach zorientowała się, że drzwi nie spełniają swojej kluczowej funkcji tj. nie stanowią skutecznej ochrony przed hałasami z zewnątrz
- okazało się, że między dołem drzwi a progiem jest ok. 1 cm szpara, w którą można włożyć palce dłoni zaś stojąc w odpowiedniej odległości od drzwi wewnątrz mieszkania, widać przez tę szparę wycieraczkę i posadzkę klatki schodowej
- rozwiązanie, które zaproponował mi handlowiec to podniesienie progu o te brakujące milimetry z pomocą jakiejś pianki
- sprzedawca zapewniał mnie, że takie rzeczy się zdarzają i że często przy montażu progów gdy brakuje im tych kilku milimetrów to z pomocą pianki podnosi się progi, żeby ładnie je spasować z uszczelką drzwi

Pytanie do was:
- Czy faktycznie podnosi się w ten sposób progi?
- Czy mam nie dać sobie wcisnąć kitu i reklamować drzwi, które zostały osadzone źle od samego początku i kazać im to wszystko zrobić jeszcze raz?

Dzięki za pomoc!

Ościeżnice powinny zostać przycięte przed montażem na odpowiednią długość tak żeby pasowały do wysokości progu. Co do patentu "na piankę" to będzie to widać od dołu i trzeba by dać jakieś listwy maskujące. O stabilność bym sie nie martwił, ale to poprawienie prowizorki prowizorką.....

1. drzwi antywłamaniowe mają rygle, które po zamknięciu kluczem wchodzą w ościeżnicę. Są modele które mają rygle tylko poziome, ale droższe modele mają rygle pionowe - sprawdź, czy masz rygiel pionowy - wtedy powinien wchodzić w próg

2. progi montuje się na klej montażowy nie na piankę, a jak masz rygle w progu to próg powinien być połączony z ościeżnicą ( uważaj żeby nie wiercili kołków w progu po mogą przewiercić rury, które często tam właśnie się znajdują)

3. progi montuje się na tzw przylgę, nie ma wtedy prześwitu, ale próg nie może być wyższy niż 20 mm (warunki techniczne)

4. jeżeli masz uszczelki w ościeżnicy to w progu też mają je zamontować

5. nie licz na to, że jak poprawnie zamontują drzwi to nie będziesz słyszał tego co się dzieje na klatce:)

6. nie daj się namówić na szczotkę pod skrzydłem drzwiowym

Ewidentnie źle zamontowana ościeżnica. Identycznie mam u siebie w domu, na szczęście drzwi pokojowe, ale i tak drażni, gdy jest przeciąg i wieje pod drzwiami. Tu będzie fajnie wiało zimą z klatki. A jak podniosą próg, to co chwila ktoś w niego przywali butem. 
Jechać z nimi ostro a jak nie to UOKiK.

@@bikeart :

1. Sprawdzę jak wrócę z pracy

2. Skoro to klej a nie pianka, to dużo muszą go wykitować, żeby to podnieść o ten 1 cm... O jakich rurach w progu mówisz?

3. Gdzie nie ma prześwitu? Między progiem a drzwiami?

4. Zwrócę uwagę na nie

5. Nie liczę... Producent reklamuje je jako 47 dB wyciszenie. Mój kuzyn ma identyczny model i są po prostu za######... o ile są dobrze (tak jak u niego) zamontowane. 
6. Nie dam się namówić na pewno. Moim zdaniem powinni wywalić wszystko, przyciąć ościeżnice do odpowiedniej długości i jeszcze raz zamontować wszystko od początku. Jeden-dwa dni roboty i gotowe.

Jechać z nimi ostro a jak nie to UOKiK.

Właśnie muszę przejąć inicjatywę bo niestety jest jak wszędzie - jak nie przypilnujesz od początku to spieprzą, kasę wezmą a potem się nie przyznają do niczego... 

• 2 tygodnie później...

Zrozumiałem z postów autora, że jest to raczej blok lub kamienica. A tam to takie rury o których piszesz idą raczej w pionach technicznych. Tak mi się wydaję?

Niekoniecznie. O ile wentylacja i kanalizacja jest w pionach, tak doprowadzenie wody i ogrzewania niekoniecznie, zwłaszcza w nowych budynkach gdzie liczniki są na klatce (ciepła, zimna, ogrzewanie, wszystko z zaworami). Nie przyjrzałem się jak u mnie takie rury wchodzą ale w samym mieszkaniu ogrzewanie na pewno idzie w podłodze, co było dobrze widać na kamerze termo.

W starych blokach to faktycznie wszystko w pionach idzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...