Skocz do zawartości

[Beskid Mały] Magurka, Czupel, Kocierska, Łamana, Kiczera - prośba o podpowiedź jak jechać

shiler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, planuje wybrać się w okolice Bielska Białej na wypad rowerem. Chciałbym zrobić pętle z BB lub okolic.

Wstępnie przygotowałem sobie taką trasę http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ybmjcjausulsfczr

Start Straconka - zielonym na Magurkę, Niebieskim na Czupel, czerwonym na Przysłop, żółty+zielony do Czernichowa, niebieskim przez Jaworzynę i dalej czerwonym przez Kocierz, potrójną do Łamanej Skały, zielonym przez Gibasówkę do Przełęczy Kocierskiej, czerwonym przez Kocierz, Kiczerę do Kozubnika, niebieskim do Zasolnicy  i powrót na czerwony przez Hrobacza Łąka, Gaiki aż do Straconki.

Pytanie dla osób znających tereny- co zmodyfikować żeby obyło się bez wypychania roweru. Wiadomo jakiś odcinek 200-300 metrów mogę podprowadzić ale bardzo tego nie lubię i chciałbym ominąć miejsca gdzie jest dużo wypychania. Jakieś bardzo ekstremalne zjazdy  też chciałbym ominąć, rower to HT XC.

Za wszelkie sugestię będę bardzo wdzięczny.

Napisano

Harpagan jesteś straszny bo ponad 3 tys do góry to nie mało. Radził bym jednak skorzystać z obu szerokich dróg czyli jednak wjechać na Żar i na Hrobaczą Łąkę.

Napisano

Też mnie te przewyższenia przerażają zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.

Hrobocza Łąka niebieskim rowerowym asfaltem? To jest pod koniec trasy więc pewnie już będę tak wyrypany że skuszę się na skrócenie trasy.

A ten wjazd na Żar to chodzi Ci o to żeby nie jechać przez Jaworzynę niebieskim tylko asfaltem na Żar i tam dalej na Kocierz?

Napisano

Jak idzie o Żar to tak bo wybrałeś sobie wariant, który bardziej robi się w dół. Z Hrobaczą to też nie będzie łatwo bo ten podjazd należy do najbardziej srogich w całych Beskidach. 

Napisano

Na Żar zawsze mogę wyjechać kolejką :) A może odpuścić Hrobaczą i podjechać na drugą stronę jeziora i z Międzybrodzia uderzyć niebieskim+zielonym (lub samym zielonym) na Gaik?

Trasa nie musi przebiegać koniecznie tak jak zaplanowałem. Planowałem ją na podstawie różnych postów i relacji z wypraw. Głównym założeniem jest ze trasa musi być pętlą, ze startem koło Bielska, w jak największym stopniu do przejechania w siodle i z najmniejszą ilością asfaltu. Może ktoś ma jakieś tracki gpx z propozycją to chętnie rozważę.

Napisano

Kilka lat temu podjeżdżałem od strony lipnika (amfiteatr) niebieskim szlakiem na Gaiki i odwrotnie z przełęczy przegibek (również niebieski szlak) i jest strasznie kamieniście. Dodatkowo od strony lipnika jest dość stromo.

Może w weekend będę w BB to sprawdzę przejezdność na Gaiki, ale nie spodziewam się poprawy (chyba nie zrobili tam fajnej ścieżki przeciwpożarowej jak w innych miejscach).

Tak więc wariant, który umieściłeś na mapce wydaje się ciut lepszy (podjazd na Gaiki od strony Przełęczy u Panienki). Aczkolwiek odcinek Hrobacza- Przełęcz u Panienki to w dużej mierze rąbanka po kamieniach (dobrze, że z górki, bo podjazd byłby mega utrudniony). Potem z Panienki na Gaiki (a raczej Groniczki) jest też stromo i kamieniście (ale raczej krótki odcinek).

O, tutaj ktoś opisał (+ dodał zdjęcia zdjęcia) trasę w rejonie hrobacza- gaiki.

http://este.bikestats.pl/1014780,Hrobacza-Laka-od-trudniejszej-strony.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...