Skocz do zawartości

[kierownica] gięta do MTB

wlprzemek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Napisano

będzie wyżej ale czy pewniej ?? Miałem truvativa, testowałem i założyłem żonie do roweru bo chciała mieć wyżej. Na zjazdach OK ale na podjazdach za bardzo było do tyłu a to tylko 50mm wzniosu i mi osobiście nie odpowiadało.

Napisano

Składając nowy rower długo myślałem co kupić. Pierwsza myśl płaska ale po przymiarkach w sklepach rowerowych postawiłem na giętą. Wybrałem Nukeproof Warhead. Black - Yellow Logo, 780mm, 31.8mm,Wznios 38mm Gięcia tył 9 góra 6. Kiera przeznaczona do DH/FR/AM. Ale….  kierownice dopasowałem do mostka który ma 0 kąt wzniosu i wyeliminowałem wszystkie podkładki.

Generalnie dobór kierownicy jest uzależniony od twoich upodobań i twojego komfortu jazdy. Jeden chwali płaska a drugi giętą.

Przejedź się do sklepu rowerowego znajdź dwa podobne rowery z różnymi kierownicami i testuj. 

Napisano

Ja mam giętą ale ustawiona jest nie w górę ale delikatnie do mnie przez co mam bliżej i wygodniej mi się jedzie. Siodełko mam dalej (z zachowaniem bezpiecznych kolan i kręgosłupa) i na zjazdach czy podjazdach fajnie i przyjemnie. Wszystko zależy do czego potrzebujesz bo jak do jazdy po leśnych ścieżkach to bierz szeroką bo wygodniej i łatwiej rowerem manewrować.

Zasada jest taka, że to Tobie ma być wygodnie a założyć możesz nawet kierownice od wigry 3.

Napisano

jak do jazdy po leśnych ścieżkach to bierz szeroką bo wygodniej i łatwiej rowerem manewrować.
  tzn szersza lepsza do manewrowania ? bo myślałem że odwrotnie hmmm
Napisano

Im szersza kierownica tym pewniejsze prowadzenie, zwłaszcza na zjazdach. 

Jednocześnie trzeba to połączyć z krótszym mostkiem, np. 80mm na 40mm. 

Dzięki temu powinno się udać zachować; taką samą pozycje oraz dynamikę skrętu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...