Bartolino Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 Dzień dobry jestem tu nowy więc witam Wszystkich serdecznie. Kupiłem synkowi rower z uszkodzoną piastą satelitarną sram s7 Poprzedni właściciel uszkodził i najprawdopodobniej odcioł końcówkę ośki na której mocuje się clickboxa. Wiem że najprościej kupić i wymienić całą ośkę ale może niekoniecznie najtaniej ? Może da się to zrobić (fot.1) lub przerobić (fot.2) śrubami z popularnego serwisu ? Dodam że sprawdzałem piastę cienkim śrubokrętem i zmienia biegi cicho i bez problemu. Śruba nr.1 jest do clickboxa na łańcuczek
zekker Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 Dasz jakieś zdjęcie, czy musimy się domyślać co jest uszkodzone lub czego brakuje? Jeżeli to tylko brak takiej nakrętki, to nie widzę sensu zabawy w dorabianie tego, chyba że masz narzędzia i wprawę, bo fachowiec weźmie za to więcej.
Bartolino Napisano 15 Września 2016 Autor Napisano 15 Września 2016 Tak wygląda orginalna dobra ośka bez nakrętki Ta wypustka z rowkiem służy do zapięcia takiego plastiku na który zakłada się clickbox Tak wygląda mój Tak to powinno wyglądać skręcone gotowe do założenia sterowania I ja w miejsce tej płaskiej śruby kombinuję śrubę (adapter) tylko czy się da ? Nigdzie nie znalazłem wymiarów tej wystającej ośki mam tylko podaną średnicę gwintu śrub (pasują )
zekker Napisano 15 Września 2016 Napisano 15 Września 2016 Ciężko będzie zrobić z samej nakrętki. Popatrz jak wygląda ten czerwony element, z nakrętki tego nie wystrugasz, trzeba by to zrobić z kilku elementów. Ośki też nie przedłużysz w ten sposób, bo średnica wewnętrzna nakrętki jest za duża. Można by wytoczyć ale trzeba by znać dokładne wymiary i nie wiem czy cena nie będzie większa od ośki jak nie zrobisz samemu lub po znajomości.
Hetman Napisano 16 Września 2016 Napisano 16 Września 2016 Zrobić nakrętkę łącznikową, tyle zakończenia, ile się da, do niej wkręcić, a na koniec dostrugać clickboksa do tego zestawu, żeby pasował. A wymiana ośki wcale taka najprostsza być nie musi, bo w planetarkach to nie jest "tylko ośka".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.