Skocz do zawartości

[Piasta satelitarna] Sram s7 - brak mocowania clickboxa

Bartolino

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry jestem tu nowy więc witam Wszystkich serdecznie.

Kupiłem synkowi rower z uszkodzoną piastą satelitarną sram s7

Poprzedni właściciel uszkodził i najprawdopodobniej odcioł końcówkę ośki na której mocuje się clickboxa.

Wiem że najprościej kupić i wymienić całą ośkę ale może niekoniecznie najtaniej ?

Może da się to zrobić (fot.1) lub przerobić (fot.2) śrubami z popularnego serwisu ?

Dodam że sprawdzałem piastę cienkim śrubokrętem i zmienia biegi cicho i bez problemu.

Śruba nr.1 jest do clickboxa na łańcuczek

post-200510-0-61183300-1473867518_thumb.pngpost-200510-0-98131000-1473867567_thumb.png

Napisano

Dasz jakieś zdjęcie, czy musimy się domyślać co jest uszkodzone lub czego brakuje?

Jeżeli to tylko brak takiej nakrętki, to nie widzę sensu zabawy w dorabianie tego, chyba że masz narzędzia i wprawę, bo fachowiec weźmie za to więcej.

Napisano

Tak wygląda orginalna dobra ośka bez nakrętki

Ta wypustka z rowkiem służy do zapięcia takiego plastiku na który zakłada się clickboxpost-200510-0-65908000-1473935122_thumb.png

Tak wygląda mójpost-200510-0-69019900-1473935431_thumb.png

post-200510-0-54059800-1473936988_thumb.png

Tak to powinno wyglądać skręcone gotowe do założenia sterowania

I ja w miejsce tej płaskiej śruby kombinuję śrubę (adapter) tylko czy się da ?

Nigdzie nie znalazłem wymiarów tej wystającej ośki mam tylko podaną średnicę gwintu śrub (pasują )

Napisano

Ciężko będzie zrobić z samej nakrętki. Popatrz jak wygląda ten czerwony element, z nakrętki tego nie wystrugasz, trzeba by to zrobić z kilku elementów. Ośki też nie przedłużysz w ten sposób, bo średnica wewnętrzna nakrętki jest za duża.

Można by wytoczyć ale trzeba by znać dokładne wymiary i nie wiem czy cena nie będzie większa od ośki jak nie zrobisz samemu lub po znajomości.

Napisano

Zrobić nakrętkę łącznikową, tyle zakończenia, ile się da, do niej wkręcić, a na koniec dostrugać clickboksa do tego zestawu, żeby pasował. 

A wymiana ośki wcale taka najprostsza być nie musi, bo w planetarkach to nie jest "tylko ośka".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...