temen Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 podpompowałem trochę oponę w terenie - głupio, że rower stał, potem przejechałem kilka kilometrów. Możliwe, że przez te nieudolne pompowanie.. zacząłem czuć bicie. Własnie byłem w serwisie, sprawdzili mi koło - jest sprawne, równe, problemem jest opona. Mogę coś spróbowac z tym zrobić czy tylko wymiana opony już pozostaje? Tutaj zdjęcie: https://dl.dropboxusercontent.com/u/822537/opona_nierowno_uklada.jpg
klauz Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 Posmarować ją mydłem przed napompowaniem, żeby łatwo się układała.
mike24 Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 opona nie wskoczyła dobrze na rant.... podłącz do dobrej pompki stacjonarnej albo kompresora, pompuj do mniej więcej 4 atmosfer, w międzyczasie usłyszysz 2-3 strzały.... to będzie znak że opona wskoczyła koniec! aha... jak się ułoży to spuść nadmiar powietrza do pożądanego ciśnienia
temen Napisano 14 Września 2016 Autor Napisano 14 Września 2016 Posmarować ją mydłem przed napompowaniem, żeby łatwo się układała. Sam rant? mike24 - napompowałem do 5 atmosfer, nie pomogło. Może przez to, że przejechałem koło 8km na niej nie pomogło i już się tak odkształciła.
FUSEE Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 Rant i opone. Kiedyś też szału dostawałem bo opona speca nie wskakiwała w jednym miejscu i było 3 mm różnicy. Po nasmarowaniu dobiłem na chwile do 6atm i wskoczyła z hukiem.
klauz Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 Nie ma prawa się odkształcić. Spuść powietrze, posmaruj rant, żeby był śliski. Trochę napompuj i zobacz czy dętka przy wentylu nie jest przyszczypiona przez oponę, jak wszystko ok, to powinno się ułożyć należycie.
fundil Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 Użyj płynu do naczyń i dopompuj na max ciśnienie.
temen Napisano 14 Września 2016 Autor Napisano 14 Września 2016 Jesteście świetni! Dzięki! Już przy 3.6 atm był dźwiek (może nie huk) i wskoczyła. Uf, nie musze zmieniać opony z całkiem niezłym bieżnikiem jeszcze Edit: Dodam, że w serwisie stwierdzili, że trzeba kupić nową. Fakt, że laska napompowała do 4atm, czyli próbowała.. tylko nawilżenia brakło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.