Arni220 Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Bez licznika kadencji to tylko zdaje ci się, że masz 90 obr. Zapomnij, 5 obrotów nie jesteś w stanie wyczuć, a i nie liczysz cały czas. Bywa tak, że wydaje się, że fajnie się kręci i jedzie, a tu nagle 84 licznik pokazuje. Innym razem jest odwrotnie i pojawia się 98. Nie ma szans bez licznika tak dokładnie ucelować. No to może za mało robisz tempówek, a więcej interwałowych skoków, a on dokładnie odwrotnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Misiojedzie czyli wydolnościowo jesteś na dobrym poziomie. Teraz skoro kolega Cię objeżdza na prostych odcinkach musisz popracować nad siłą. Podjazdy na twardym przełożeniu itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Tak, + siła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2016 dokładnie na pewno nie uceluję ale zawsze to jakieś "mniej więcej". szkoda że mój pulsometr chyba nie obsługuje licznika kadencji, przy wymianie licznika prędkości pomyślę od razu o czymś z kadencją. @kidot @arni czyli jednak nogi słabe. w takim razie w zimę więcej siłowych treningów, zastanawiam się czy siłownia by coś pomogła czy lepiej trenować jeżdżąc siłowo i nie tracąc czasu na siedzenie na maszynach w siłowni. interesuje mnie jeszcze jaki wpływ mają warunki w pracy o których pisałem wcześniej i samo palenie. Kolega z którym pracuję robił sobie badania płuc i lekarka próbowała mu wmówić że jest nałogowym palaczem a chłop nigdy w życiu nie palił, ale to już chyba dyskusja do innego działu. Kilka dni temu dowiedziałem się organoleptycznie że opary z palonego ocynku mogą nawet spowodować gorączkę, popołudniowy trening też nie wyglądał tak jak bym sobie tego życzył. Na pewno takie nawet sporadyczne sytuacje mają wpływ chociaż chwilowy na wydolność no ale co zrobić, tym bardziej zależy mi na treningach wydolnościowych żeby to jakoś nadrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Z tego co opisujesz tak jak napisałem wcześniej wydolnościowo jesteś na dobrym poziomie lepszym niż Twój kolega , któremu ciężko się jeździ podjazdy ale zq to ma więcej siły dlatego jest lepszy na orostych odcinkach. Teraz Twoja głowa w tym aby w trenigi i jazdę z wysoką kadencją wplatać trningi na siłę aby te nogi wzmocnić. Spokojnie na siłowni możesz ćwiczyć siłę nóg ale musisz to umiejętnie wpleć w trening roczny.Podstawa to jazda na rowerze ,którego nie zastąpią ćwiczenia na siłowni. Jeśli chodzi o różne czynniki praca piwko papieroski stres i wiele innych mają wpływ. Aby osiągać większe sukcesy niestety trzeba te wszystkie czynniki ograniczyć ale jak w dzisiejszych czasach to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and309l Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Napisanie, że "nogi słabe" to pasuje to wszędzie i najłatwiejsze rozwiązanie, ale: Skoro to Ty jedziesz szybciej pod górę to kto ma więcej siły? Tu powinieneś sobie odpowiedzieć również na pytanie: jak długie są te podjazdy... Jeśli nie dajesz rady na prostej to rodzi się znowu pytanie: jaka jest prędkość i jak długo jedziecie ? Bo jeśli jedziecie z prędkością np 30km/h i czujesz zmęczenie w mięśniach no to faktycznie brak siły, ale jeśli serce o mało Ci nie wyskoczy to wydolność.. Jeśli oglądasz kolarstwo zawodowe, to sam pewniej dopatrzyłeś się, że jedni są sprinterami, inni góralami, pomocniczy,.... Spróbuj siebie tam dopasować... bo niestety z genetyką nie wygrasz i musisz obrać tylko jeden kierunek.... lub znaleźć ten "złoty środek"... Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Jeżeli Cię urywa na płaskim, ważycie tyle samo, wzrost ten sam, to musi mieć braki w technice pedałowania które wychodzą na podjazdach i go zabijają albo słabą psychikę. W takich momentach też sprzęt zaczyna mieć znaczenie. No ale ciekawy przypadek jesteście ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Mess jaki ciekawy przypadek Oni są? Jest dwóch gości o praktycznie takich samych proporcjach i jeden jest w pierwszym sektorze a drugi w piątym dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 no że te same gabaryty i waga, a jeden odpada na płaskim a drugi na podjazdach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and309l Napisano 16 Września 2016 Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Niby tacy sami a inne zróżnicowanie chociażby w proporcji włókien mięśniowych, no i inne detale, które już były wymienione... @misiojedzie musiałby podać więcej konkretów....nawet podstawowych brakuje, np. wiek @misia... bo jego kolegi to już znamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Przecież pisałem że mam 30 lat Aha i nie jest tak że kumpel odpada na podjazdach, też daje radę ale mnie idzie to lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Detale mają znaczenie takie jak sprzęt ,duża różnica wagi bikera , wiek ale na poziomie dużego wytrenowania gdzie z organizmu nie można wykszesać już nic lub niewiele. Biker wytrenowany 80kg i wiek 40 lat objedzie tego co mniej dużo trenuje i jego waga jest 70kgi wiek 30lat .Oczywiście nie mówię tu o ludziach którzy mają szczególne predyspozycje. Więc należało by przeprowadzić mały wywiad z bikerem chcąc co kolwiek powiedzieć Od początku Wiek/waga/co robi na codzień(na to kolega w sumie odpowiedział) ale najważniejsze ile trenuje/gdzie trenuje/co robi na treningach/regeneracja/sprawdzić czy musi się skupić na treningu na wyćwiczeniu włókiet szybkokurczliwych czy wolnokurczliwych wydolności czy sile itd. tych warunków do spełnienia jest ogrom. Ten sam wywiad przeprowadzić z drugim bijerem i dopiero można powiedzieć cokolwiek. Więc mnie osobiście nie dziwi ,że dwóch zawodników o tych samych proporcjach odbiegają od siebie wynikami i jeden zapiernicza pod górę tylko czeszczy a drugi to samo robi ale na płaskich odcinkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and309l Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 "...ale mnie idzie to lepiej..." - i jak to mamy zrozumieć ? Po prostu brakuje Ci wydolności tlenowej, skoro nie dajesz rady na prostej - serce nie pozwala Ci do końca wykorzystać siły. Za to na podjazdach (nadal nie wiadomo czy długie czy krótkie) masz za to rezerwę. Zakładam, że podjazdy są krótkie. Pytanie tu się rodzi jaka jest wtedy kadencja? Kolega za to ma bardzo dobrą kondycję, a nie można być jednocześnie góralem i czasowcem. Wszystko to jest względne i tak naprawdę forum Ci nie odpowie na to pytanie, bo danych wciąż mało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 And a ja bym napisał odwrotnie ,że właśnie wydolność u kolegi jest dobra a dlaczego a dlatego iż napisał że stara się trenować z większą kadencją i też tak jeździ a wiadomo im większa kadencja to się rozwija bardziej wydolność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and309l Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Stara się z większą kadencją... ale ile dokładnie? Nie ma licznika, nie wiadomo jak z pulsem, nie wiadomo jaki próg mleczanowy. Tak naprawdę to nic nie wiemy. Jeśli by miał wydolność dobrą, to dlaczego pędzi pod górę? Ale jaka ta góra? Jeśli ma być jakieś rozwiązanie to trzeba multum informacji, inaczej każdy by był zawodowcem. Do tego przed chwilą dowiedzieliśmy się że tylko nieznacznie go wyprzedza na górce.... Czy jest to powtarzalne, ta sama góra, górka. A może to kolega jest słaby? Bez testów tego nie rozwiążemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 "Jeśli by miał dobrą wydolność, to dlaczego pędzi pod górę" ano dlatego ,że podjazd robi z wysoką kadencją(tak napisał). Jakby robił podjazd siłowo na niskiej kadencji i twardszym przełożeniu to czego by mu brakowało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and309l Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Wydolność może być mięśniowa i beztlenowa, ale główną korzyścią wydolności beztlenowej jest wydolność tlenowa i treningi te nie tylko poprawiają wydolność tlenową ale też prędkość na progu mleczanowym. Z kolei powszechną metodą rozwijania siły przez wytrzymałościowych jest jazda po górkach. Jeśli @misio... jest dobry po górach to czemu nie poprawia mu się wytrzymałość ? Możesz i Ty też mieć rację, ale dopóki @misio... nie określi jak długie i szybkie są te jazdy po prostej oraz podjazdy i poprze to liczbami, to do niczego nie dojdziemy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 and powiem Ci tak dałem Ci na początku punkcik reputacji bo napisałeś coś mądrego ( napisałeś to odwrotnie jeśli chodzi autora tematu ale myślałem ,że się po prostu pomyliłeś) ale z tego co Ty piszesz ........................... DAJ JUŻ SPOKÓJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and309l Napisano 17 Września 2016 Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Mój punkt widzenia jest głównie oparty na książkach Friela. Zadałem wiele pytań bez odpowiedzi. Z pewnością dla niektórych są proste odpowiedzi (moim zdaniem nie). Dlatego, faktycznie: DAJĘ JUŻ SPOKÓJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2016 @and309l Masz rację, dla mnie odpowiedzi byłyby trudne albo niemożliwe bo na pewne tematy mam wiedzę małą albo żadną. Na temat jazd po prostej bywa różnie, np krótkie odcinki asfaltowe 5km-10 km jakie mam w okolicy, czy też całkowicie płaska trasa skandii w warszawie. Górek do treningu niestety nie mam za dużo, właściwie mam jeden tylko podjazd o długości ok 6 km w większości asfaltowy o różnych nachyleniach i na końcu już bardziej stromy w terenie. Ze względu na głównie płaskie warunki do treningów obawiałem się startu np w Wiśle a tam właśnie spotkała mnie miła niespodzianka. Zdaję sobie sprawę że moja wiedza i doświadczenie na temat treningów nie są zbyt duże, na pewno nie potrafiłbym odpowiedzieć na niektóre pytania. Po prostu zapytałem z ciekawości czy może ktoś wie o co chodzi i co można zrobić żeby poprawić wyniki w warunkach które sprawiają mi problem temat na początku dotyczył czegoś innego a potem chyba niepotrzebnie wywołałem offtopową dyskusję przed mną zima pełna treningów, no i zakup licznika z kadencją zobaczymy co będzie za rok. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.