Skocz do zawartości

[Rama] Nalot na ramie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Jestem nowy na forum ale przejdźmy odrazu do tematu :P Dziś gdy wróciłem z wyjazdu zauważyłem że mój rower jest cały w kropkach żółtej farby (czarny rower Rzuca sie w oczy) Najprawdopodobniej ktoś w okresie dwóch tygodni malował coś w garażu nie wyprowadzając mojego roweru. Moje pytanie brzmi następująco czy da rade jakoś to szczycić nie ma tego olbrzymiej ilosci ale tez nie jest mało tzw nalot. Pozdrawiam ;)

Napisano

Jeśli farba jest jeszcze dosyć świeża to spróbuj benzyną ekstrakcyjną, Jeśli już dokładnie zaschnięta to próbuj spolerować kropki pastą lekko ścierną do lakierów. Ew najpierw lekko drobną włókniną ścierną a potem polerka pastą. Oczywiście pod warunkiem, że  rama nie jest w czarnym macie, bo ją wtedy w miejscach polerowania nabłyszczysz. Przy matowej ramie można spróbować papierem 2000+ na mokro, ale zrób próbę w niewidocznym miejscu, bo efekt może być dziwny.

Napisano

zależy jaka to farba, możliwe że nawet gorąca woda wystarczy ;) ew. jakiś rozpuszczalnik, tylko nie taki żeby lakier z ramy zaciągnął ;)

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

• Mod Team
Napisano

Pasta Tempo. Jest lekko ścierna .

Jeżeli rower nie był specjalnie czysty i odtłuszczony to bez problemu nalot powinien zejść. Nowa farba ma małą przyczepność.

Napisano

Pasta Tempo. Jest lekko ścierna .

Pasta Tempo to największy szajs jaki wymyślił człowiek, już lepiej kupić G3 ( chyba 20 zł) która i tak jest dość słaba ale jakoś spełnia swoje zadanie. Normalne pasty to koszt 40 zł za 250 ml. 

Napisano

Użyj najpierw szmatki i gorącej wody z mydłem.

Jak to jest farba na bazie wodnej to benzyną/naftą tego nie zmyjesz.

Glinką jest bezpieczniej.

Można papierem wodnym, moczysz go co najmniej 15 minut, używasz papieru 2000, 2500 kończysz na 3000. Ruchy lewo-prawo, zmiana papieru, góra-dół.

Do wody możesz dodać płynu do naczyń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...