pankracy1991 Napisano 13 Września 2016 Napisano 13 Września 2016 Witam, Kiedyś pisałem o niepokojących mnie dźwiękach podczas pedałowania. Podejrzewano pedały, korby, przerzutki, suport itp. Oddałem dziś swój rower do serwisu decathlona (do znajomego) i na początki nie mógł zlokalizować przyczyny wiec wyregulował przerzutki i myślał ze wszystko jest ok ale przejechałem sie i to wkurzające cykanie z okolic suportu dalej sie pojawiało. Znajomy stwierdził, ze raczej będzie potrzebna wymiana suportu. W specyfikacji swojego roweru ( ma juz 3 lata) znalazłem ze mam w nim suport de one na łożyskach maszynowych ( https://cyklisci.com/suport_na_lozyskach_maszynowych_deone_bsa_stal,94,1645.html ). Z ciekawości przejrzałem neta i faktycznie są takie łożyska i stoja po 25 zł - czy de one to jakaś lipa czy nie jak uważacie? Serwisant zaproponował mi suport shimano w cenie ok 65-70 zł lub suport neco za 100 (niby z jakimiś uszczelnieniami). Jak sam stwierdził shimano od neco dużo się nie różni i on osobiście zamontowałby shimano. I tu rodzi się moje pytanie, jaki lepiej wybrac shimano czy neco? a moze ten de one mimo ze tanszy spelnia swoje wymagania i jak to sie mowi wymienie do one na cos innego i wpadne z deszczu pod rynne ? Jakieś propozycjie ? Przedstawiam (chyba włąsnie te) proponowane suporty w servisie: Neco - 100 zl - http://www.decathlon.pl/suport-neco-aluminiowy-id_8234798.html Shimano - 70 zl - http://www.decathlon.pl/suport-na-kwadrat-110-mm-id_6227591.html
diarem Napisano 13 Września 2016 Napisano 13 Września 2016 Ja bym wybrał ten tańszy a przed wymiana wykręcił stary, wyczyścił gwint w ramie i nasmarować smarem miedziowym i skręcił. Może to pomoże a może jednak łożyska w suporcie padły Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ychu Napisano 13 Września 2016 Napisano 13 Września 2016 No ciekawie Na alle masz maszynowe neco po 20 zł Musisz najpierw wiedzieć jakiej długości jest stary wkład aby zachować linię łańcucha. W suport za 100 zł to bym się nie pakował , według mnie wystarczy wydać 50 i masz spokój na kilka wiosen
Piter233 Napisano 13 Września 2016 Napisano 13 Września 2016 Zamontuj sobie accenta - kosztuje ok. 35-40 zł i jest całkiem niezły. Nie pchaj się też w suport za 100 bo może się okazać że to wcale nie on.
cervandes Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 No ciekawie Na alle masz maszynowe neco po 20 zł Musisz najpierw wiedzieć jakiej długości jest stary wkład aby zachować linię łańcucha. W suport za 100 zł to bym się nie pakował , według mnie wystarczy wydać 50 i masz spokój na kilka wiosen No, bardzo ciekawe. Aluminium a stal - coś Ci zaczyna świtać?
pankracy1991 Napisano 14 Września 2016 Autor Napisano 14 Września 2016 Tak jak mi moj kolega z serwisu podpowiadał, jest mala róznoca pomiedzy tym za 100 a 70. Rower jest naprawiany w decathlonie i w pierwszej chwili zasugerował mi te dwa suporty ze beda pasowac do mojego roweru. Najważniejsze to wyeliminowac te trzaski: a co de one to taka kicha czy co ?
Ychu Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 Dla mnie Alu czy stal to bez różnicy , oba się kręcą. Jak ktoś chce Alu to luz [emoji14] Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
pankracy1991 Napisano 14 Września 2016 Autor Napisano 14 Września 2016 Mi chodzi o to czy te zaproponowane beda lepsze niz ten de one co mialem do tej pory. wole dac juz te 40 zl wiecej ale miec jakiś lepszy. I nie ważne czy stal czy aluminium, mi tam rybka byle się kreciło i nie było trzasków
Piter233 Napisano 14 Września 2016 Napisano 14 Września 2016 Pisałem już ale się powtórzę. Kup zwykły suport accenta. I tak nie zauważysz różnicy w stosunku do tych droższych. Gorzej jak zapłacisz tą stówę, a trzaski dalej będą. Poczytaj tematy o trzaskach, u ciebie na dzień dobry wyczyścił bym połączenie korby z suportem, do tego sprawdzenie czy gdzieś korba nie obija o linkę.
pankracy1991 Napisano 14 Września 2016 Autor Napisano 14 Września 2016 Wszystko bylo sprawdzane, zadne linki nic nie obija. Dźwięk wydobywa się z okolic korny suporu itp. Ciężko zlokalizować wiec w serwisie musza mi to naprawić. Wszystko wskazuje na suport.
CentrumRowerowe Napisano 15 Września 2016 Napisano 15 Września 2016 Stukanie może się wydobywać z paru miejsc, np. z łożysk któregoś z pedałów. Bywa, że na stojaku w serwisie wszystko działa dobrze a usterka pojawia się tylko podczas jazdy przy większych obciążeniach. Nie ma sensu inwestować w najdroższy suport bo nie jest on o połowę lepszy od tańszej opcji. Piter233 ma rację polecając suport Accenta BB-40, będzie wystarczający. Jeśli już chcesz droższy wkład Shimano czyli BB-UN55, to w Decathlonie jest stosunkowo drogi.. Do aluminiowego Neco za 100 zł, moim zdaniem, nie warto dopłacać.
pankracy1991 Napisano 15 Września 2016 Autor Napisano 15 Września 2016 Faktyczni na stojaku wszystko pięknie i za 1 razem powiedziano ze jest ok i wyregulowali przerzutki. Ale przejechałem się, serwisant tez i przy szybszym pedałowaniu były te dzwieku. Wykluczono przerzutki, obcieranie o co kolejek, łańcuch, podejrzenie padlo na suport i w większości przypadków taki mi mówiono. Zaraz jadę do serwisu zobaczyć co i jak Odebrałem rower z serwisu. Niestety nie naprawili mi go. Nie udalo im się odkręcić suportu. Stwierdzili ze suport się zapiekł ( stwierdzili ze byl myty cisnieniowka potem ostro jezdzone i sie zapieklo)i nie da rady odkręcić mimo ze używali różnych odrdzewiaczy itp. Powiedziano mi, ze ewentualnie ślusarz może dlutowac ewentualnie mlotek i przecinak w dlon. Co o tym sądzicie? Jest takie zspueczenie możliwe ze nie da się wykręcić ? Co do suportu to pokazali mi ze ten trzpien luźno chodzi w porównaniu do nowego suportu, który siedzi i chodzi ciasno.
pankracy1991 Napisano 16 Września 2016 Autor Napisano 16 Września 2016 no własnie maszynowe chodzą ciasno a w moim rowerze juz ma luzy wieć tam jest to "cykanie" i trzeba jakos teraz wykrecic suport jaki dobry suport byscie polecili cenowo w granicach rozsadku nie wiecej niz 70 zl. Wczesniej pisaliscie o shimano i accenta.
gielo Napisano 30 Września 2016 Napisano 30 Września 2016 Ja natomiast proponuje suport NECO na łożyskach maszynowych, cały suport to koszt 20 kilka zlotych Tanie i dość wytrzymałe. Można kupić chociażby na allegro.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.