Skocz do zawartości

[Skuwacz] Jaki wybrać?

xo83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.
na wstępie napiszę, że mam z tyłu 10 rzędów.
Upatrzyłem dwa skuwacze:

1. http://allegro.pl/skuwacz-wyciskacz-bike-hand-yc-329-do-lancucha-i6106310434.html

2. http://allegro.pl/n074-skuwacz-rozkuwacz-rozpinacz-klucz-do-lancucha-i6366966769.html

1. Jest droższy i napisane jest, że: "Skuwacz współpracuje z łańcuchami  napędów 1,5,6,7,8 i 9- rzędowych"

natomiast
2. Jest tańszy i, że pasuje do wszystkich typów łańcuchów.

Skąd taka rozbieżność i może polecacie jakiś inny?
Pozdrawiam

Napisano

Jeżeli mam być szczery to są to jednorazowe skuwacze. Użyłem raz i taki rozwaliłem, brat to samo.

Napisano

Jest chyba rozrzut jakościowy w tych najtańszych skuwaczach. ja swojego używałem jakieś kilkanaście razy zanim isę rozpadł, mój Tata po kilku razach musiał swój wyrzucić. W jednym przypadku wyłamały się zęby na podstawce, w drugim gwint zaczął przeskakiwać.

Teraz używam takiego z zestawu narzędzi http://allegro.pl/sigma-sport-pocket-tool-pt-16-pt16-zestaw-narzedzi-i5845743154.html i jestem bardziej zadowolony.

Napisano

Cokolwiek z tego nie kupisz, na jedno wyjdzie. To są skuwacze na parę razy.

Chcesz coś porządnego? PRO, Lezyne, Park Tool, Pedros. Tylko z góry przygotuj się, że nie będzie to sprzęt za 15 złotych.

Napisano

Kup ten najtanszy i spinke, na jedno wyjdzie a bedziesz mial wygodniej.

Napisano

A ile razy będziesz rozkuwał ten łańcuch? Ja kupiłem skuwacz tylko po to aby skrócić łańcuch do którego mam spinkę.

Kupiłem najtańczy skuwacz w Decathlonie i poradził sobie z tym bez problemu, poza tym masz gwarę a Decathlon wymienia od ręki ;)

Napisano

Polecam topeak hexus ii, nie ma wagowo tragedii przy zabieraniu w kazda wyprawe, ale chociaż wszystko w jednym miejscu i się sprawdza.

Wysłane z z1c

Napisano

Multitoole to słabe rozwiązanie, lepiej mieć osobne narzędzia. Są bardziej poręczne i jak jakiś klucz się obrobi to nie trzeba wymieniać całości.

Napisano

tak jak już pisze MartinH taki skuwacz tylko do rozkuwania i założyć porządną spinke (ja tak robię). a jak chcesz skuwać łańcuch regularnie to tak jak pisze Fenthin bez porządnego narzędzia się nie obejdzie

Napisano

Kup ten najtanszy i spinke, na jedno wyjdzie a bedziesz mial wygodniej.

Ta opcja jest chyba najlepsza. A czy spinke mogę kupić dowolną? Wchodzę do rowerowego i mówię "poproszę spinke do łańcucha" i tyle...?
Napisano

Spinkę kupujesz pod konkretną ilość rzędów, praktycznie dowolną byle nie Shimano!

Na 6,7,8 rzędowy napęd pasują te same spinki. Rożnica robi się od 9 w górę

Sent from my Letv X500 using Tapatalk

Napisano
Polecam topeak hexus ii, nie ma wagowo tragedii przy zabieraniu w kazda wyprawe

To jest dobre jako skuwacz awaryjny, Nawet calkiem wygodnie sie go uzywa , jednak bolec po parunastu razach zaczyna znikac w oczach ;-)

Do normalnego użytku, jesli ktos ma kilka rowerów i od czasu do czasu grzebie przy lancuchach lepiej kupic cos innego.

To samo tyczy sie łyżek do opon z tego wynalazku, jesli trafi sie na ciasny zestaw opona<->Felga to lepiej użyc czegos inneog niż łyzka z topeaka, no chyba ze sie chce miec pozniej złamaną łyzke ;-)

EDYTA:  łyzki i bolec do rozkuwacza mozna oczywiscie osobo :P ale jakos tano to nie wychodzi  ;-))

Napisano

Jeszcze pytanie laika poza konkursem.
Jeżeli, jeżdżę na łańcuchu ze spinką i w lesie zerwę łańcuch na ogniwku to czy mogę założyć drugą spinkę
czy muszę mieć zapasowe ogniwko?

Napisano

Przewaznie i tak musisz wypchnac PINy zeby wsadzic spinke ;-) Wiec sama spinka CIe nie uratuje, i tak trzeba miec skuwacz. Mozesz zalozyc nowa spinke, mozesz zalozyc ogniwko, Wszystko jedno. Ja klancuch sie zacznie rwac to i tak powinien trafic w kosz ;-P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...