pablos43 Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Jeśli lubisz przez kilka godzin wdychać spaliny przejeżdżających samochodów i przyjmować znaczną porcję decybeli, to kup sobie szosówkę. Ale wątpię abyś na tym dobrze wyszedł w kwestii zdrowotnej. Jeśli chcesz pojeździć nieco z dala od cywilizacji (np. wśród pól, łąk, lasów, wokoło jezior), po różnego rodzaju nawierzchni i dojechać praktycznie do każdego zakamarka to polecam rowerek MTB o średnicy kół 27,5" i szerokości opon 2,2". Co do średniej prędkości to na MTB nie chodzi o to kto jak szybko przejedzie. Liczy się wytrzymałość i kondycja. Możesz oczywiście żyłować i zrobić czasówkę na szosie przez np. 1 godz i wyjdzie Ci nawet i 28 km/h średnia ale zrób sobie wypad w teren np. 6-8 godzinny to wątpię abyś miał średnią większą niż 20 km/h (no chyba że będziesz cały czas jechał po dobrym asfalcie, z wiatrem i w miarę po równym). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evanios Napisano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Miałem w sobotę wypad na 97km/6h... - licząc sporo przerw. 18km/h średnia... jeżdżę właśnie po wsiach z dala od samochodów, lecz droga w niektórych miejscach jest podziurawiona, a w niektórych równiutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundil Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 to włącz autokorektę. I bardziej się staraj. Tępo - nie ostro, tępy - nóż albo uczeń, tempo to to o czym chciałeś napisać. Dzięki za zwrócenie uwagi, ale moje urządzenie nie pozwala na takie bajery jak auto korekta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 jeżdżę właśnie po wsiach z dala od samochodów, lecz droga w niektórych miejscach jest podziurawiona, a w niektórych równiutka. Skoro poruszasz się po terenie mieszanym to szukaj roweru typu "cross" - dobry na asfalt jak i wiejskie ścieżki. Pierwszy lepszy dla zobrazowania http://allegro.pl/rower-orkan-5-0-hydraulika-deore-xt-wyprzedaz-i6462646976.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Cross jest to taki kompromis - coś jak SUV w przypadku samochodu, a wiadomo że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ( tu oczywiście trochę przesadzam ). Coś za coś - większy komfort na dziurach, ale za to wyższa masa i większe opory toczenia na asfalcie względem fitness'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 http://allegro.pl/jak-nowy-focus-arriba-fitness-roz-54cm-2015-i6476791280.html#thumb/1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evanios Napisano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Jest jeszcze Triban 500 z barankiem (nigdy nie miałem okazji jeździć, więc nie wiem jak się trzyma, może akurat wygodnie ). Co sądzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Ja bym brał coś z używekhttp://allegro.pl/super-trek-lexa-sl-tiagra-30g-54cm-i6486445057.htmlhttp://allegro.pl/cilo-na-shimano-105-56-cm-karbonowy-i6485804915.htmlhttp://allegro.pl/kross-vento-2-0-2014-zrobione-219-km-kupiony-2016r-i6476979619.html#thumb/1http://allegro.pl/kinesis-superlight-campagnolo-10s-ladny-i6480039626.htmlhttp://allegro.pl/rower-szosowy-bulls-vulture-alu-shimano-sora-r-50-i6458898439.htmlhttp://allegro.pl/eddy-merckx-flyer-alu-karbon-campagnolo-chorus-i6473475239.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 znaczy się nie ostro - miszczu ortografii.Jak już jedziemy po ortografii to pani od polskiego twierdziła, że nie z przymiotnikami piszemy razem czyli: Nieostro.Czyżby się coś przez ostatnie dekady zmieniło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Ale "ostro" to nie przymiotnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Ale "ostro" to nie przymiotnik.Prawda, ci nie zmienia sytuacji, że piszemy nieostro razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 13 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Września 2016 piszemy nieostro razem fakt. Przyganiał kocioł garnkowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 fakt. Przyganiał kocioł garnkowi. Dlatego ja nie poprawiam innych, bo można przymiotnik z przysłówkiem pomylić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Co do roweru, moim zdaniem fitness ma tylko sens na dojazdy do pracy itp. Z barankiem masz więcej pozycji, co przy dłuższych dystansach jest o wiele lepszym rozwiązaniem. Na twoim miejscu, za taką cenę kupiłbym jakiegoś crossa - pójdziesz w stronę mtb, to założysz trochę grubsze opony i jakoś się przeturlasz aż kupisz prawdziwego mtb. Podobnie jak pójdziesz w stronę szosy - za to z fitnessa pół- mtb nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evanios Napisano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Jak wcześniej jeden kolega chyba powiedział, że lepiej mieć i MTB, i szosę w garażu... jednego MTB mam na lasek. Teraz tak się zastanawiam, czy kierować się w stronę szosy. No mam zamiar jeździć 3-6h 3-4 razy w tyg only szosa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Ja tam siem w ogóle nie znam na pszymiotnikach i żeczownikach , ma być składnie, ładnie i zrozumiałe dla prostego obywatela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 No mam zamiar jeździć 3-6h 3-4 razy w tyg only szosa... Sam sobie odpowiedziałeś Szosa typu endurance (chyba wcześniej wyjaśniono to pojęcie) będzie gites. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evanios Napisano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Nie wyjaśniono oświecisz mnie? Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Nie wyjaśniono oświecisz mnie? Z góry dzięki!Jest to wersja roweru szosowego służącego do długich treningów w niskiej intensywności. Jest wygodniejszy od typowego "ściganta". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundil Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Jak już jedziemy po ortografii to pani od polskiego twierdziła, że nie z przymiotnikami piszemy razem czyli: Nieostro. Czyżby się coś przez ostatnie dekady zmieniło? Ale "ostro" to nie przymiotnik. Prawda, ci nie zmienia sytuacji, że piszemy nieostro razem Tak czy siak dla mnie to czarna magia. I tak jest lepiej od czasu istnienia internetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Chłopaky ! Nie przejmujta się ortografiją, bo przeca jenzyk polsky jest wyjontkowo trundy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Ortografia ortografią ale ta średnia jest kiepściutka... Jam nie chwaląc się w czasówce na 10 km na góralu-makrokeszu z Auchana na kołach 26 cali wykręcił 38 km/h A w przyszłości zamierzam osiągnąć 40 km/h. Trasa to 5 km, nawrót i powrót 5 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 14 Września 2016 Udostępnij Napisano 14 Września 2016 To teraz się zacznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 14 Września 2016 Udostępnij Napisano 14 Września 2016 dżizas co za wyczyn taka średnia na takim dystansie... w ten sposób ćwiczysz jedynie sprint, na większy dystans by cię zjedli. A autor ma jeszcze dużo czasu na poprawę sprawności Jak dla mnie temat wyczerpany- jedyne co się w nim pojawia to dyskusja dyslektyków i "nie chwalenie" się średnią. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.