Skocz do zawartości

[Hamulec] Shimano XT BR-M785 problem z tylnym hamulcem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakoś ostatnio zajrzałem do "rowerowni".

Tylny zacisk ulany cały, klocki tarcze podłoga...

Nie mam pojęcia skąd cieknie, mokry jest aż od odpowietrznika.

Nowe klocki szrot, ogólnie wnerw...

Napisano

Hehe, faktycznie to tak zabrzmiało jakbym nie skojarzyl że to odpowietrznik może nie być szczelny...

Odkręciłem zacisk, uwolniłem przewód z ramy, wyczyściłem zacisk i zobaczę za kilka dni skąd dokładnie cieknie.

• 3 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Jaki oring? Wewnątrz?

Myślałem że to jest zwykły odpowietrznik jak... w motoryzacji tylko mniejszy.

Bo nie chodzi o ten gumowy kapturek chyba.

Edytowane przez Millerek
Napisano

Nie o gumowy kapturek, między śrubą a zaciskiem jest oring wg manuala shimano i to prawdopodobnie uszkodzony oring powoduje wyciek.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Napisano (edytowane)

No tak, zgadza się, innego sposobu nie ma.

Zaś problem...

Może za mocno wkręciłem/wkręcałem odpowietrznik i uszczelka normalnie się zużyła...

Bo, myślałem wcześniej że cieknie pomiędzy zaciskiem a gwintem odpowietrznika, ale nie, cieknie właśnie spod kapturka ze środka odpowietrznika.

Edytowane przez Millerek
Napisano (edytowane)

Ok, spróbuję wymontować go stawiając rower "do góry nogami", może uda się ti usprawnić bez spuszczenuia całego płynu z układu. Jak dobiore oring wymienię, później małe odpowietrzenie i może będzie ok.

Sprawdziłem, uszczelka nr 12, faktycznie...

50b7e55a844ffbeea0ec5068e27f0e77.jpg

Edytowane przez Millerek
  • 4 lata później...