Skocz do zawartości

[OPONY] Rapid Rob zmiana na ?

osis25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A ja dalej nie wiem co wybrać z nie dużymi oporami na asfalcie ale z zachowaniem stabilności jak w las się wjedzie. Jeździć po mokrym i korzeniach nie zamierzam...

Napisano

Znowu to bynajmniej...

Racing Ralph jest zwany Dancing Ralph. "Bynajmniej" ja tak słyszałem ;)

"bynajmniej" tak właśnie jest, nie jest to dobry wybór w teren.. doradziłem ta oponę autorowi tematu ale pisał o 70% asfaltu.

Napisano

To może inne pytanie do autora- czy te 30% lasu to po prostu drogi w lesie czy zabawa w terenie?

Ja np. procentowo jeżdżę podobnie ponieważ góral to mój jedyny rower- 30% to Las a reszta to w sumie asfalt i inne drogi po których się przejedzie wszystkim, ale te 30% to głównie "zabawa" typu Dziewicza Góra etc. Lubię się wyszaleć na rowerze więc na tył dałem oponę z małymi oporami i niską scieralnością, a na przód coś co mi da odpowiednią przyczepność aby na zjeździe nie rozbić się na drzewie bo mi przyczepności zabrakło.

Także ten las to tylko przejazdowo u ciebie czy jednak coś się w nim dzieje?

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jeśli wspomniany teren to pseudoteren (udeptane ścieżki/dróżki leśne, nieco szutru, jakiś żwirek itp.) to mając na uwadze zdecydowaną przewagę asfaltu szedłbym w opony o bieżniku bardziej trekingowym (np. SmartSam albo po taniości Maxxis Pace). Wszystko wspomniane powyżej to fajne oppony jednak z przewagą terenu.

Napisano

Dokładnie drogi leśne i nic więcej, natomiast mówię nie chce tracić walorów lekko terenowych bo czasem mi odbije i zjeżdżania z tych scierzek leśnych ale to też nic chartkorowego.

Napisano

Ok, lista kandydatów opon na tył się kurczy, w stawce pozostają:

1. Geax Saguaro 27.5 2.0 zwijana - cena ok 90-110 PLN

Waga: ok 600-610 gram

2. Schwalbe Racing Ralph 27.5 x 2.10 650B LS PSC Opona zwijana - cena ok 175 pln

Waga: 485 gram

3. MAXXIS CROSSMARK 27.5x1.95 OPONA ZWIJANA - cena ok. 80 pln

Waga: 540 gram

Prosiłbym o opinie, które z powyższych opon będzie "najszybsza". Moim kandydatem jest opcja 3 ze względu na stosunek cena/jakość (bynajmniej tak mi się wydaje).

Druga sprawa, co z przodem ? :)

Tutaj nie mam jeszcze kandydata, liczę na doświadczonych forumowiczów, którzy doradzą, która opona do tego zestawienia pozwoli dobrze prowadzić rowerek.

Przypominam cel / warunki - asfal 50%, ubite ścieżki leśne, żwir, itp... nie jeżdżę w mokrych warunkach.

Osobiście od dawna jeżdże na Saguaro, procentowo mniej wiecej tak ja Ty (asfalt/teren). Dla mnie to najlepsze opony na jakich jeździłem, szybkie na asfalcie a w terenie radzą sobie całkiem nieźle. Ciekawą opcją jest dwukierunkowość bieżnika, więc można się pobawić i sprawdzić, która konfiguracja ciekawsza.

W tym roku znacznie więcej jeżdżę w terenie i coraz trudniejszym i tutaj niestety oponka radzi sobie gorzej.

pszemoo

Napisano

Wziąłem w końcu MAXXIS CROSSMARK 27.5x1.95 i na przód 2.1. Dam znać jak będzie zamontowane, jak to się spisuje. 

Pozdrawiam, 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...