Vendeur Napisano 9 Września 2016 Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Witam, od kilku dni coraz gorzej hamował mi przedni hamulec (Hayes Nine - świadomie nie daję do jego kategorii, gdyż to raczej problem ogólny i może się komuś przydać rozwiązanie). Dziś już prawie w ogóle przestał. Objawy - hamulec łapie na początku gdy dociskam klamkę, ale wraz z jej dociskaniem do końca, nie wzrasta siła hamowania. Po prostu słabo hamuje, a klamka dochodzi do momentu gdy natrafia na blokadę. Klocki mają niezbyt wielki przebieg i raczej nie są zużyte, zresztą sprawdzałem. Co ciekawe, dziś odpowietrzyłem hamulec, dolałem nieco płynu na wszelki wypadek i na początku wydawało mi się, że klamka nie dochodzi tak głęboko do blokady i że działa to dobrze. Ale po 3km była już tragedia. Co jeszcze może być znamienne - płyn w zbiorniczku nie był krystaliczny a powinien być. Podczas pompowania klamką i odpowietrzania, do zbiorniczka z układu wpływał płyn o zdecydowanie ciemnej barwie i zabarwiał nowo dolany czysty... Czy to może być jakaś usterka układu, nieszczelność? Jeśli tak, to gdzie najprędzej jej szukać? Nie znalazłem żadnych oznak wycieku płynu nigdzie, choć sprawdzę to jeszcze dokładniej jutro. Nie próbowałem też przekładać klocków z tylnego hamulca, nie wydaje mi się aby to mogło rozwiązać problem. Coś jest nie tak i nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Słuchaj, ten hamulec to już emeryt, staruszek, Syf w układzie oznacza mocno zmęczone uszczelki, dobrze ze nie cieknie. Spróbuj rozebrać klamkę całkowicie, wyjmij tłok, etc, wyczyść porządnie, przepłucz układ, zalej płynem. Powinno pomóc na jakiś czas ale szykuj pogrzeb... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Września 2016 Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Co to znaczy że klamka natrafia na blokadę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Hayesy nine tak mają, klamka nie dotyka do kierownicy, tylko czuć i słychać stuk, jak by tłok wewnątrz stukał o korpus Nie wiem, nie rozbierałem takiej klamki, ale każda jedna tak robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Classified Napisano 10 Września 2016 Udostępnij Napisano 10 Września 2016 To zapewne kwestia skoku tłoka, który się kończy zanim klamka dotknie kiery. Też to miałem na dwóch rowerach z dziewiatkami na których jeździłem. Czy to może być jakaś usterka układu, nieszczelność? Jeśli tak, to gdzie najprędzej jej szukać? Mogą być jakieś drobne nieszczelności na tłoku, i tamtędy syf wchodzi do układu...ale ogólnie tam wszystkie uszczelki, po latach kontaktu z agresywnym chemicznie płynem, są już bliskie wycieczki na śmietnik. Możesz kupić jakiś naprawczy zestaw uszczelek i tłoków, następnie wymienić je wraz z płynem wypłukawszy wpierw układ z wszelkich śmieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 7 Października 2016 Udostępnij Napisano 7 Października 2016 A jak popmujesz, to puchnie i nie dochodzi do blokady? Mi to wyglada na zapowietrzenie. Mi w Martach SL klamka dochodzila do kiery i jak wymienilem caly plyn, wlalem nowy, odpowietrzylem to przeszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vendeur Napisano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Nic nie puchło, klamka się wręcz zapadała po chwili, jakby brakowało płynu. Rozebrałem wszystko, uszkodzeń nie widziałem. Niestety podczas próby wyciągania tłoka oderwał mi się grzybek... a próbując wyciągnąć tłok bez grzybka uszkodziłem jego rant. Po złożeniu ogólnie ciekło z krawędzi obu tłoków, więc najwyraźniej padły uszczelki. Koszt zestawu z tłokami 80zł. Ale według różnych opinii, nie warto było reanimować. Zakupiłem zatem nowe XT-ki, zaś Hayes będę sprzedawał, tylny sprawny w pełni w super stanie, przedni do zrobienia / na części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.